Rana pe col: tratament

Rana pe col: tratament

Descriere generala

Displazia cervicala sau leziune cervicala (“rana pe col”) este cauzata de o infectie cronica cervicale ce determina in timp (de cele mai multe ori in ani de zile) modificari celulare.

Displazia cervicala reprezinta o cauza foarte frecventa de prezentare a pacientelor in cabinetele de ginecologie.
La persoanele tinere (in adolescenta), cel mai frecvent aceasta afectiune nu are nici un substrat patologic, fiind o simpla ectopie (prezenta mucoasei endocervicale (din interiorul canalului cervical) la nivel exocervical (suprafata externa, vizibila a colului uterin);

Cauza aparitiei displaziei cervicale, a “ranii pe col” este reprezentata de cele mai multe ori de o infectie cu transmitere sexuala – infectia cu HPV
(Human Papiloma Virus); de aceea se considera in momentul actual ca aceasta patologie, si inclusiv cancerul colului uterin reprezinta o boala cu transmitere sexuala.

Factori de risc

– debutul vietii sexuale la o varsta frageda
– parteneri sexuali multiplii
– statut social precar
– lipsa metodelor de protectie in timpul contactului sexual
– fumatul
– alimentatia dezechilibrata

Dupa cum a fost precizat anterior leziunea cervicala displazica poate fi considerata o boala cu transmitere sexuala.

Rana pe col: simptome

– sangerarea vaginala intermenstruala
– sangerarea vaginala in timpul sau dupa contactul sexual
– durerea in timpul contactului sexual
– aparitia unei secretii vaginale anormale( mai abundenta, purulenta, de consistenta modificata)

Rana pe col: investigatii radioimagistice si de laborator

Din fericire investigatia colului uterin este facila, la indemana oricarui cabinet specializat, existand teste de screening al patologiei cervicale maligne si premaligne; testele cele mai importante sunt examenul citologic cervical (examenul Babes-Papanicolau) , colposcopia si biopsia cervicala.

Diagnostic

Diagnosticul de suspiciune al leziunilor cervicale se pune pe baza examenului clinic: sangerare vaginala anormala, durere in timpul contactului sexual; la examenul clinic se poate evidentia la nivelul colului uterin o zona mai bine vascularizata, friabila la atingere, hemoragica.

Examenul citologic cervical poate exidentia modificari celulare variabile(de la ASC-US pana la modificari compatibile cu neoplasmul cervical); din nefericire exista si cazuri in care examenul PAP’s este normal, pacienta insa fiind descoperita ulterior la examenul colposcopic (de cele mai multe ori) cu leziune suspecta de boala maligna.
Examenul colposcopic poate evidentia leziuni specifice si impune de multe ori biopsia leziunilor suspecte; examenul care pune diagnosticul este biopsia cervicala.

Rana pe col: tratament

In cazul leziunilor inflamatorii (cervicite), tratamentul antibiotic si antiinflamator este salutar – trebuie tratat si partenerul sexual (infectiile se pot transmite pe cale sexuala – de cele mai multe ori).

Cand examenul colposcopic evidentiaza o leziune suspecta se recurge la una din metodele de biopsie (in functie de gradul si extensia leziunii).

Tratamentul ulterior depinde de rezultatul anatomo-patologic; astfel, in cazurile de neoplazie cervicala intraepiteliala (CIN 1,2,3) se recurge la simpla supraveghere cito-colposcopica (CIN 1,2) sau eventuala excizie chirurgicala (ERAD sau conizatia colului uterin). In rare cazuri (CIN 3), la paciente ce nu isi mai doresc sarcini ulterioare, la varste de peste 35-40 de ani si la care exista patologie uterina (fibroame uterine, adenomioza, etc.) sau ovariana (tumori ovariene suspecte) se poate recurge chiar la histerectomie (laparoscopica).
In cazul cancerului de col uterin, tratamentul este unul complex, multidisciplinar, corespunzator pentru fiecare stadiu tumoral.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Atunci cand diagnosticul este pus corect si in timp util, evolutia posterapeutica este favorabila cu vindecarea pacientei; supravegherea citologica si colposcopica post-tratament sunt obligatorii si se fac in functie de leziunea diagnosticata (anatomopatologic).

Profilaxia este cea a bolilor cu transmitere sexuala – folosirea corecta a prezervativului; este importanta adresarea la medicul specialist la aparitia simptomatologiei amintite si tratarea corecta si cat mai precoce a modificarilor citologice si colposcopice

Recomandari Medicale

medicul specialist in Obstetrica – Ginecologie

Din punctul de vedere al medicatiei, atunci cand se deceleaza o leziune de tip inflamator, tratamentul cu antibiotic (atat local, cat si pe cale orala) si antitinflamator este suficient; atunci cand este decelata o leziune displazica cervicala ea trebuie fie monitorizata (citologic, colposcopic), fie tratata chirurgical.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Gabriel Mitroi - medic ginecolog
Dr. Gabriel Mitroi este medic primar, specializat în Obstetrică și Ginecologie, cu aptitudini în chirurgia laparoscopica, chirurgia (oncologică) ginecologică si uroginecologie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, în anul 2003, iar in prezent ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”