Rozaceea: simptome, tratamente

Rozaceea: simptome, tratamente

Rozaceea este o afectiune cronica ce intereseaza zona centrala, regiunile convexe ale fetei, caracterizata de roseata tranzitorie sau permanenta, vase de sange vizibile, leziuni inflamatorii, uneori de ingrosarea anumitor portiuni ale fetei (nas, barbie). 

Rozaceea: cauze si factori de risc pentru

Nu sunt foarte bine cunoscute. Sunt implicati o serie de factori: genetici, de mediu, factori ce tin de componenta vasculara, inflamatori, microbieni.

Factorii genetici. Rozaceea este mai frecventa la persoanele cu pielea deschisa la culoare. In plus, exista o predispozitie a fiecaruia de a reactiona la anumiti factori declansatori.

Factorii de mediu. Expunerea la ultraviolete are impact atat asupra unor structuri din piele (derm) cat si asupra vaselor de sange. Cele mai afectate sunt zonele convexe ale fetei, acolo unde ultravioletele au cel mai mare impact. Totusi, cea mai mare parte a pacientilor nu acuza acutizari ale rozaceei dupa expunerea la soare. Alimentele condimentate, alcoolul, bauturile fierbinti contribuie la aparitia rosetei. De asemenea, medicamente precum cortizonul,  vitamina B12 sau B6 pot fi implicate in aparitia rozaceei.
Inflamatia joaca un rol aparte, infiltrate inflamatorii regasindu-se in jurul vaselor sau foliculilor firelor de par. Raspunsul inflamator care apare in piele este sustinut de prezenta multor peptide si celule implicate in inflamatie, raspunzatoare si de dilatarea vaselor de sange.

Factorii microbieni. Demodex (un parazit care traieste langa firul de par) ar stimula raspunsul inflamator local. Datele nu sunt foarte concludente, acest parazit fiind prezent in egala masura si la persoanele sanatoase, fara rozacee. O perioada s-a crezut ca bacteria Helicobacter Pylori ar fi fost cofactor declansator pentru rozacee, insa in momentul de fata aceasta ipoteza nu mai este sustinuta.

Rozaceea: simptome

In general toti pacientii cu rozacee au un istoric de inrosire a fetei de multi ani, inrosire precipitata de expunerea la diferiti factori: alcool, bauturi fierbinti etc.

Se descriu mai multe tipuri de rozacee functie de manifestarile cutanate.

Rozaceea eritematotelangiectazica. Se caracterizeaza prin inrosirea episodica si apoi permanenta a pielii in zonele centrale ale fetei. Vasele de sange devin vizibile. Zona din jurul ochilor ramane cel mai adesea neafectata. Pielea este aspra, cu scuame, deshidratata (pierderile de apa sunt accentuate de dilatarea vaselor de sange). Disconfortul resimtit la aplicarea produselor de ingrijire, a machiajului se inscrie printre primele semne de rozacee.

Rozaceea papulo-pustuloasa. Pe fondul rosu al pielii apar cosuri, asemanatoare cu cele din acnee. Lipsesc insa punctele negre si albe (comedoanele deschise si inchise).

Rozaceea fimatoasa este caracterizata de aparitia unor zone ingrosate si rosii de piele, care deformeaza relieful fetei, par bombate, dispuse la nivelul varfului nasului si barbiei. Acest tip de rozacee este mai rar intalnit.

Rozaceea oculara poate sa apara inaintea manifestarilor cutanate sau concomitent cu acestea; ochii sunt rosii, cu senzatie de nisip in ochi, cu sensibilitate la lumina.

Diagnosticul de rozacee

Nu sunt necesare analize de laborator. Rar, se poate preleva o biopsie pentru a exclude alte afectiuni asemenatoare.

Rozaceea: tratament

Primul gest care trebuie facut in ingrijirea pielii cu rozacee sau predispuse la aceasta afectiune este evitarea factorilor declansatori. Evitati orice declanseaza roseata. Evitati produsele grase, optati pentru cele pe baza de apa. Nu aplicati creme cu cortizon, desi aparent linistesc rozaceea. E doar o aparenta, realitatea e ca sunt direct vinovate de declansarea/agravarea ei. Protejati-va de soare.

Nu expuneti pielea la variatii mari de temperatura, limitati consumul de alcool sau alimente prea condimentate. Un cub de gheata tinut in gura, intre masele si mucoasa obrazului calmeaza roseata fetei.

Tratamentul local cu creme pe baza de acid azelaic, ivermectina, metronidazol, acid fusidic, tretinoin, tacrolimus este recomandat mai ales pentru formele de rozacee papulo-pustuloasa. Oximetazolina sau brimonidina pot calma temporar roseata fetei.

La capitolul tratament sistemic se prefera cura de lunga durata de antibiotice (doxiciclina, tetraciclina , eritromicina) sau isotretinoin.

Laser terapia poate imbunatati aspectul rosu al fetei, distruge vasele de sange vizibile si poate controla modificarile reliefului fetei din rozaceea fimatoasa.

Evolutie, complicatii, prognostic

Rozaceea este o afectiune cronica, care progreseaza etapa cu etapa. Daca se adopta un tratament adecvat, evolutia rozaceei poate fi stopata. Eliminarea factorilor declansatori este esentiala, iar protectia solara obligatorie.

Rozaceea rar poate avea o evolutie severa. Este cunoscuta forma de rozacee fulmimans caracterizata prin fenomene inflamatorii severe, acute (caldura, roseata intensa, umflarea zonei afectate). Leziunile din rozacee nu lasa de obicei cicatrici.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”