Salpingita: tratament

Salpingita: tratament

Ce este salpingita

Salpingita reprezinta inflamarea unei trompe uterine sau a ambelor. Netratata, salpingita conduce la infertilitate, deoarece ovulele eliberate nu pot ajunge sa ia contact cu sperma. Salpingita face parte din bolile inflamatorii pelvine, in care se regasesc si endometrita, infectia ovarelor, peritonita pelvina.

Cauzele si factorii de risc in salpingita

Cea mai frecventa si importanta cauza a aparitiei salpingitei este infectia bacteriana, iar cele mai intalnite tipuri de bacterii care declanseaza aceasta afectiune sunt micoplasma, stafilococul si streptococul, gonoreea si chlamydia (ultimele doua sunt cu transmitere sexuala).

Factorii de risc 
Aceasta boala are o prevalenta mai mare la femeile cu varstele cuprinse intre 15 si 25 de ani, categorie la care factorul declansator al afectiunii este reprezentat in mare masura de infectiile cu transmitere sexuala.

Simptome de salpingita

Durerile spontane sau din timpul contactelor sexuale din zona pelvina, sangerarile in afara perioadei de menstruatie, secretiile vaginale urat mirositoare si de culoare verzuie sunt printre cele mai frecvente simptome ale afectiunii.

Alte simptome ale salpingitei pot fi menstruatiile dureroase, dureri in timpul ovulatiei, episoade febrile, dureri abdominale si lombare, urinari dese.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Ecografia este recomandata doar in cazurile de salpingita mai complicata, atunci cand poate ajuta medicul sa excluda alte probleme medicale cum sunt chisturile ovariene, torsiunea de ovar si apendicita. Ecografia transvaginala este o alta investigatie imagistica recomandata pentru evidentierea acestei afectiuni.

Laparoscopia este o alta procedura medicala recomandata pentru diagnosticare, dar poate fi si terapeutica. Astfel, culturile recoltate din pelvis pot duce la alegerea celui mai eficate tratament cu antibiotic.

Laparotomia este folosita in cazuri mai complicate, cum este abcesul rupt. Daca abcesul afecteaza o singura trompa uterina si un ovar atunci interventia recomandata este salpingo-evarectomie unilaterala, iar in acest caz anexa colaterala si uterul pot fi pastrate si sarcina nu este exclusa.

Daca ambele trompe uterine si uterul sunt afectate, interventia recomandata este histerectomie si overectomie bilaterala, iar in acest caz nu mai poate fi vorba despre obtinerea unei sarcini.

Diagnosticul de salpingita

Cele mai multe dintre femeile cu aceasta afectiune prezinta sensibilitate la palparea abdomenului inferior. Urmatorul pas este examinarea pelvina unde medicul ginecolog observa sensibilitatea anexelor. Diagnosticarea clinica este imprecisa deoarece nici un test de laborator, anamneza afectiunii ori examinarea fizica nu sunt specifice pentru salpingita.

Tratamentul pentru salpingita

In formele usoare de salpingita, tratamentul consta in administrarea de antibiotice adaptate la germenul care se face “vinovat” de declansarea afectiunii. Tratamentul dureaza intre zece zile si trei saptamani, iar recomandarea principala este ca partenerul sa urmeze un tratament cu antibiotic.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Cea mai importanta complicatie care poate aparea in urma salpingitei este infertilitatea. Inflamatia este greu de depistat si se transforma in infectie, ce se extinde repede si la organele din imediata vecinatate, adica la ovare si uter, crescand riscul abcesului ovarian sau al unei sarcini extrauterine. Din nefericire, salpingita degradeaza total trompele uterine, impiedicand astfel eliberarea si fertilizarea ovulului. Doar tratamentul cu antibiotice poate trata salpingita.

Recomandari medicale
Controalele medicale de specialitate sunt foarte importante in depistarea din vreme a acestei afectiuni. Prezentarea la medicul ginecolog este absolut necesara la primele simptome neobisnuite. Pana la vindecarea simptomelor si incheierea tratamentului cu antibiotice se recomanda abstinenta de la activitate sexuala.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”