Sangerarea vaginala in menopauza – cauze, investigatii, tratament si complicatii

Sangerarea vaginala in menopauza - cauze, investigatii, tratament si complicatii
Sangerarea vaginala in menopauza - cauze, investigatii, tratament si complicatii

Atunci cand menstruatia lipseste vreme de un an, se considera ca s-a instalat menopauza.

Orice sangerare aparuta dupa acest moment, practic dupa ce activitatea vietii reproductive s-a incheiat, este anormala si poate anunta diverse afectiuni ce ar trebui investigate imediat.

Sangerarea vaginala in menopauza: cauze

Multe dintre femeile ajunse la varsta menopauzei urmeaza terapii de substitutie hormonala. In cazul acestora, este posibil sa apara sangerari neregulate vaginale, mai ales in primele sase luni de tratament, dar care ar trebui sa se opreasca, firesc, la un an.

Printre cel mai intalnite cauze ale aparitiei acestor sangerari dupa menopauza se afla:

Vaginita atrofica sau inflamatia si subtierea peretelui vaginal
• Atrofia endometriala (subtierea endometrului) din cauza nivelului redus de estrogen. Este cauza cel mai des intalnita a acestor sangerari.
• Prezenta polipilor cervicali sau uterini
• Hiperplazia endometriala sau ingrosarea endometrului din cauza terapiei de substitutie hormonala. Aceasta poate fi cauzata si de obezitate.
• Anomalii la nivelul colului uterin
• Cancerul uterin, cervical sau vaginal
Dezechilibre hormonale
• Infectii uterine si cervicale
• Administrarea unor medicamente (cum sunt anticoaglantele)

Factorii de risc pentru sangerarea vaginala in menopauza

Sangerarea in menopauza poate fi un semn de cancer. Unele statistici spun ca opt femei care prezinta sangerari in menopauza au cancer endometrial, iar cu cat pacienta se prezinta mai repede la medic, cu atat tratamentul este mai eficace si sunt sanse mai mari de vinedcare.

Obezitatea, sindromul ovarelor polichistice, hiperplazia endometriala netratata, diagnosticul de cancer de ovar, san sau colon, cazuri de cancer uterin in istoricul familial, terapii hormonale combinate sunt alti factori de risc pentru aceste sangerari in menopauza.

Sangerarea vaginala in menopauza: Simptomele afectiunii

Cel mai important simptom este reprezentat de hemoragia vaginala. O alta manifestare care poate aparea atunci cand sangerarea are drept cauza subtierea tesutului vaginal este durerea resimtita in timpul actului sexual.

Investigatii si proceduri in cazul sangerarii vaginale

Alte teste medicale recomandate pentru un diagnostic corect sunt:
Ecografia transvaginala, o tehnica frecvent recomandata pentru evaluarea endometrului la pacientele ce prezinta sangerari vaginale in menopauza.
Biopsia endometriala este o investigatie cu un disconfort minor, dar acuratetea este peste 90% pentru diagnosticarea cancerului.
Histeroscopia se recomanda doar atunci cand prelevarea unui mostre de tesut endometrial nu poate fi facuta din diferite motive ori a disconfortului resimtit de pacienta.
Chiuretajul este o procedura in care, dupa dilatarea colului uterin, mucoasa uterina este razuita cu ajutorul chiuretei , mostra fiind trimisa la laborator pentru analize.

Diagnosticul in cazul sangerarii vaginale in menopauza

Pe langa anamneze pacientei, se va efectua obligatoriu un test Babes-Papanicolau pentru a identifica cauza sangerarilor si a identifica eventualele celule canceroase.

De asemenea, pentru stabilirea unui diagnostic, pacienta va fi examinata si fizic, examinare ce cuprinde palparea si introducerea unui specul in vagin pentru a putea fi vizualizate colul, vaginul si vulva. Medicul va preleva si mostre de secretii din vagin si colul uterin pentru a exclude existenta unei infectii. De asemenea, examinarea fizica mai cuprinde si un examen rectovaginal.

Tratamentul in caz de sangerare vaginala in menopauza

In functie de cauza care a produs aceste sangerari se stabileste un tratament diferit. Astfel, daca polipii cervicali sunt cauza sangerarilor, este suficienta indepartarea lor chirurgicala.

In cazul atrofiei endometriale, aceasta poate fi tratata cu creme pe baza de estrogen si ovule.

Hiperplazia endometriala poate fi controlata prin administrarea de progestogeni sau interventie chirugicala prin care se indeparteaza portiunile ingrosate din tesutul uterin.

Sangerarea vaginala in menopauza: Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Sangerarile vaginale in menopauza, ce nu pot fi tratate pe cale mai putin invaziva, se rezolva prin interventia numita histerectomie, inlaturandu-se o parte din uter. Operatia se face laparoscopic, dar si prin intreventii chirurgicale clasice.

Cea mai grava complicatie la care pot duce aceste sangerari in menopauza este cancerul. Metoda de tratament depinde de tipul si de stadiul cancerului.

Recomandari medicale
Sangerarile in menopauza sunt diferite, ca si cantitate, de la femeie la femeie. Dar oricare ar fi acest flux, este un semnal de alarma, iar un control medical este absolut obligatoriu.

Sângerările în perimenopauză și postmenopauză

Sângerarea după menopauză apare la 10% dintre femeile trecute de 55 de ani, scrie ClevlendClinic. La perimenopauză, adică perioada dinainte de menopauză, au loc schimbările hormonale și te poți confunta cu sângerări. Dar dacă acestea sunt abundente sau țin mai mult decât de obicei, trebuie să faci o vizită la cabinetul medicului. De asemenea, trebuie să ții cont dacă acest sângerări apar și după sex, scrie WebMD.

Articol revizuit 2022 cu surse: clevelandclinic.org, webmd.com

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”