Preeclampsia si eclampsia: simptome, tratament

Preeclampsia si eclampsia: simptome, tratament

Nedepistate si tratate la timp, preeclampsia si eclampsia pot duce la complicatii serioase atat pentru mama, cat si pentru copil.

Preeclamsia – descriere

Preeclamsia este caracterizata de hipertensiune, adica de valori crescute ale tensiunii arteriale, la care se adauga un nivel crescut de proteine in urina.

Debuteaza in ultimul trimestru de sarcina, in general dupa saptamana a 20-a, si nu are simptome cu adevarat clare, putand fi lesne confundate cu cele obisnuite, de sarcina. Cu toate acestea, doar mergand regulat la controale, analize si monitorizari ale tensiunii medicul poate detecta prezenta acestei probleme medicale importante.

SImptomele preeclampsiei

Simptomele preeclampsiei pot sa apara treptat, dar pot sa apara si brusc dupa 20 de saptamani de sarcina.

Cel mai important simptom este cresterea tensiunii arteriale, peste 14/9, precum si prezenta in exces a proteinelor in urina. 

Alt simptom deloc de neglijat este prezenta durerilor de cap, care devin din ce in ce mai severe. Acestea pot fi insotite de tulburari de vedere – vedere incetosata, sensibilitate la intensitatea luminii, orbire temporara chiar, greata si varsaturi, stari de ameteala, dureri abdominale superioare – frecvent sub coaste, debit urinar redus, crestere rapida in greutate – se poate lua si un kilogram pe saptamana.

Alte semne ale preeclampsiei sunt reprezentate de edemele la nivelul fetei si mainilor, simptome des intalnite insa si in sarcina normala. Prezenta la medic se impune imediat in oricare dintre aceste semne.

Cauze si factorii de risc pentru preeclamsie / eclampsie

Cauzele aparitiei acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute, dar unele echipe de cercetatori sustin ca printre acestea ar putea fi nivelul crescut al colesterolului ce afecteaza vasele de sange, fluxul de sange insuficient la nivelul uterului, nutritia deficitara, probleme ale sistemului imunitar.

Factorii de risc ai preeclamsiei, mai des întalnita la femeile sub 20 de ani, dar si la cele cu varsta mai mare de 40, includ:

  •  probleme de hipertensiune inainte de aparitia sarcinii
  •  antecedente de preeclampsie la o sarcina anterioara
  •  istoric familial de preeclampsie (mama sau sora)
  •  obezitate (indice corporal mai mare de 30)
  •  prezenta unei boli cronice – diabet, boala renala, lupus eritomatos sistemic ori poliartrita reumatoida.

Tratamentul preeclampsiei

Prezenta preeclampsiei determina un flux scazut de sange la nivelul placentei, ceea ce duce la nasterea prematura ori a unui copil cu o greutate mica.

Cel mai sigur tratament al acestei afectiuni este nasterea fatului. Daca viitoarea mama nu a avut probleme de tensiune inainte de sarcina, iar valorile presiunii arteriale nu sunt mult peste 14/9 si au debutat dupa implinirea a 20 de saptamani de sarcina, preeclampsia poate fi tinuta sub supraveghere, ambulator sau in spital, pana la implinirea termenului.

Daca simptomele sunt insotite de tulburari de vedere, dureri abdominale, medicul constata suferinta fetala, tratamentul de urgenta este nasterea copilului, indiferent de varsta sarcinii.

Eclampsia este o afectiune foarte grava si reprezinta ultima faza a preeclampsiei. Gravida poate suferi de crize epileptice, convulsii si pierderea cunostintei, ceea ce pot duce la coma sau pierderea vietii mamei si fatului.

Foto: 123rf. com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”