Sarcina prelungită cronologic: naşterea după termen

Sarcina prelungită cronologic: naşterea după termen

Sarcina prelungita cronologic este definita ca o sarcina ce dureaza 294 de zile sau 42 de saptamani sau mai mult, luandu-se in calcul ultima zi a menstruatiei.

Durata fireasca a unei sarcini este de 40 de saptamani si, pana la a 41-a, inclusiv, sarcina nu constituie o problema medicala.

Cauze si factori de risc

Atunci cand se depasesc cele 40 de saptamani, una dintre cauze poate fi calculul gresit al datei nasterii sau viitoarele mame nu isi amintesc cu precizie data ultimei menstruatii, fie au intarziat momentul efectuarii primei ecografii.

Tocmai de aceea, este important ca fiecare femeie insarcinata sa faca primele ecografii, pentru a aprecia mai corect varsta sarcinii si, implicit, data nasterii cat mai exacta. Alti factori materini ce pot conduce la existenta unei sarcini suprapurtate sunt factorii genetici, alimentatia deficitara ce intarzie dezvoltarea fatului, dezechilibrele hormonale, insuficienta tiroidiana, tulburari ale nivelurilor de calciu si magneziu din organism, stresul matern.

Sarcina prelungită cronologic: factori de risc

Diabetul gestational, varsta foarte mica sau prea inaintata a viitoarei mame sunt factori de risc ai unei sarcini prelungita cronologic. Un alt factor de risc tine de fat. Astfel, anumite malformatii fetale, dar si o greutate mai mare de 4 kg a acestuia pot determina sarcina suprapurtata.

Suferinta fatului
In mod firesc, dupa o anumita varsta gestationala, scade cantitatea de lichid amniotic din cavitatea amniotica, placenta imbatraneste pe masura ce sarcina avanseaza si nu mai are loc schimbul eficient de nutrient si oxigen. Prima consecinta este cea ca fatul nu se dezvolta asa cum ar trebui. Si, ca urmare a deshidratarii, scade in greutate, poate suferi un retard de crestere intrauterina sau, in cazuri grave, poate muri.

Sarcina prelungită cronologic: momentul nasterii

Din saptamana a 41-a, sarcina va fi atent monitorizata prin ecografii si teste pentru analiza ritmului cardiac al fatului.

Daca nu se intregistreaza nicio suferinta, de regula, se asteapta declansarea naturala a nasterii, dar fara ca aceasta sa depaseasca 42 de saptamani, cand pot interveni complicatii severe ale sarcinii prelungita cronologic.

Se induc acele contractii uterine, ce declanseaza travaliul, sub control medical, dar in cazul in care se monitorizeaza o suferinta fetala, se recurge la operatia de cezariana.

Exista trei grade de postmaturitate (fatul provenit dintr-o sarcina mai mare de 42 de saptamani):
– gradul I – sarcina a depasit 300 de zile, fatul este lung, slab, fara strat de grasime (vernix), iar lichidul amniotic este incolor, in cantitate mica si opalescent
– gradul II – sarcina a depasit 305 zile, fatul este lung, slab, cu pielea zbârcita, impregnate cu meconium, iar lichidul amniotic este in cantitate mica, vascos, colorat cu meconium
– gradul III – sarcina a depasit 310 zile, fatul are tegumente macerate, de culoare galben-verzui – suferinta fetala poate duce la deces

Sarcina la 41 de saptamani, fara niciun fel de complicatie de sanatate din partea mamei sau a fatului, este considerata normala. Daca insa exista complicatii precum hipertensiunea, scaderea numarului miscarilor fetale, scaderea cantitatii de lichid amniotic in raport cu stadiul de evolutie al sarcinii, atunci se recomanda inducerea nasterii la 41 de saptamani.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”