Septicemia puerperala: tratament

Septicemia puerperala: tratament

Ce este septicemia puerperala

Septicemia puerperala reprezinta o complicatie majora a febrei puerperala si este favorizata de lipsa de reactie a lauzei la antigeni. Este o forma clinica, din fericire, rar intalnita.

Cauzele aparitiei septicemiei puerperala

Septicemia puerperala este o complicatie majora ce apare la femeile lauze in urma patrunderii in uter a unor agenti patogeni, mai ales cand expulzarea placentei nu a fost completa. Cele mai grave forme sunt cauzate de stafilococ.

SImptomele septicemiei puerperala

Sindromul septicemiei este recunoscut clinic prin uter marit in volum, moale, insuficient contractat, lohii reduse cantitativ, purulente, dar si prin prezenta uneia sau a mai multor caracteristici odata. Acestea sunt:

  • Temperatura peste 38 de grade sau sub 36 de grade
  • Frecventa cardiaca ajunge la peste 90 de batai pe minut
  • Frecventa respiratorie este de peste 20 de respiratii pe minut
  • Hemoleucograma indica peste 12.0000 de celule/microL sau sub 4.000 de celule/microL
  • Frisoane
  • Transpiratii
  • Alterarea functiei mintale

Diagnosticul de septicemie puerperala

In cazul diagnosticarii se descriu doua forme: primitiva si secundara. In forma primitiva, aceasta debuteaza la 12-36 de ore de la nastere, cu febra intre 39 si 40 de grade, stare de frisoane, tahicardie, dificultati respiratorii, dureri articulare.
Septicemia puerperala se asociaza des cu fenomene pulmonare, hepatice, meningeale si renale. Evolutia afectiunii este grava si este asociata cu decesul.

Forma secundara a septicemiei puerperala debuteaza dupa 6-7 zile de la nastere, la o pacienta cu manevre intrauterine sau infectie uterina. Se manifesta prin febra ridicata, frisoane, tahicardie si prin scaderea tensiunii arteriale. La aceste simptome se mai adauga ficat mare si dureros, eruptie cutanata, splina dureroasa, marita in volum, stare de agitaie, confuzie, stare de somnolenta.

Tratamentul septicemiei puerperala

Tratamentul septicemiei are in vedere impiedicarea si distrugerea agentilor microbieni si sustinerea capacitatii de aparare a organismului lauzei, terapia intensiva avand un rol decisiv alaturi de tratamentul intensiv cu antibiotice specifice.

Evolutie, Complicatii

Este important ca tratamentul prescris sa fie unul corect si intens, iar evolutia septicemiei puerperala este una de durata si imprevizibila.

Este bine sa se stie ca la supravietuitoare se instaleaza, de cele mai multe, sterilitatea permanenta.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”