Spondilita anchilozantă: cauze, simptome, tratament

Spondilita anchilozantă: cauze, simptome, tratament

Spondilita anchilozantă: definiţie

Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie ce constă în fuziunea anumitor vertebre care formează coloana vertebrală, proces care duce la rigidizarea coloanei şi la dezvoltarea unei posturi cocoşate, precum şi la dificultăţi respiratorii, mai ales dacă sunt afectate vertebrele de la nivelul cutiei toracice. Potrivit statisticilor, bărbaţii sunt mai predispuşi la apariţia acestei afecţiuni. Chiar dacă nu este curabilă, anumite medicamente şi fizioterapia ajută la ameliorarea simptomelor spondilitei anchilozante şi pot încetini evoluţia acesteia.

Simptome

Simptomele timpurii ale spondilitei anchilozante apar, de regulă, în jurul vârstei de 45 de ani şi constau în durere şi rigiditate în zona lombară şi regiunea coapselor, în special dimineaţa sau după o perioadă de repaus ori de stat în şezut.  Durerea de gât şi oboseala sunt, de asemenea, simptome comune spondilitei anchilozante. Alte manifestări ale spondilitei anchilozante pot fi:

  • Formarea unei curburi inestetice la nivelul coloanei vertebrale
  • Durere sau amorţeală la nivelul umerilor, coapselor, mâinilor sau chiar al tendonului lui Ahile
  • Umflarea articulaţiilor
  • Dificultate în respiraţie
  • Durere în timpul strănutului sau tusei
  • Tulburări gastrointestinale (diaree, sânge în fecale, crampe abdominale)
  • Depresia sau/şi anxietate
  • Inflamaţii oculare (uveită), vedere înceţoşată, sensibilitate la lumină
  • Aritmie cardiacă

Studii de amploare au arătat că persoanele cu spondilită anchilozantă sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer osos, de prostată sau cancere de sânge.

Spondilita anchilozantă: cauze

Spondilita anchilozantă ar putea avea la bază o componentă genetică, însă cauza acestei afecţiuni nu este încă bine determinată. Potrivit specialiştilor, persoanele care au gena HLA-B27 au un risc mai crescut de a dezvolta această afecţiune. Asta, deoarece gena respectivă determină sistemul imun să răspundă exagerat la atacul anumitor bacterii din organism, ceea ce cauzează apariţia inflamaţiilor ce stau la baza simptomelor de spondilită anchilozantă.

Statisticile arată că bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile riscului de spondilită anchilozantă. În cazul acestora, boala atacă mai devreme şi se poate manifesta mai agresiv.

Diagnostic

Diagnosticul de spondilită anchilozantă se stabileşte pe baza simptomelor relatate de pacient, a istoricului său medical, a examenului fizic, dar şi cu ajutorul investigaţiilor imagistice (radiografie, IRM) sau al testelor de sânge (acestea pot depista prezenţa genei HLA-B27, cea despre care menţionam mai sus că este un factor de risc în apariţia spondilitei anchilozante).

Spondilita anchilozantă: tratament

Spondilita anchilozantă nu beneficiază, în prezent, de un tratament curativ, dar simptomele sale pot fi ameliorate, iar complicaţiile – evitate.

Medicul poate prescrie antiinflamatoare nesteroidiene pentru gestionarea durerii şi a senzaţiei de amorţeală a articulaţiilor. Din păcate, astfel de medicamente nu pot fi luate pe termen lung, deoarece pot avea efecte adverse severe, precum hemoragia gastrointestinală. Din acest motiv, poate fi luată decizia administrării de medicamente biologice, precum inhibitorii de interleukină 17 (IL-17 – secukinumab) sau agenţi blocanţi ai factorului de necroză tumorală (TNF – adalimumab, certolizumab pegol, etanercept, golimumab, infliximab), care reduc inflamaţiile şi, implicit, ajută la ameliorare simptomelor. Astfel de medicamente se administrează intravenos, dar numai la recomandarea, sub supravegherea şi atenta monitorizare a medicului, deoarece pot creşte riscul de infecţii.

Un rol important în gestionarea simptomelor spondilitei anchilozante îl are fizioterapia, care ameliorează durerea şi conferă flexibilitate articulaţiilor. Un fizioterapeut va fi în măsură să vă ofere cele mai bune recomandări de exerciţii specifice acestei afecţiuni.

În cazul în care durerile sunt severe şi apar complicaţii, medicul poate lua în calcul şi intervenţia chirurgicală.

Pentru a preveni apariţia complicaţiilor şi pentru a ameliora simptomele spondilitei anchilozante, se recomandă:

  • Urmarea cu stricteţe a tratamentului medicamentos recomandat de medicul curant
  • Practicarea de exerciţii fizice regulate
  • Aplicarea de comprese reci-calde pe articulaţiile dureroase
  • Renunţarea la fumat
  • Menţinerea unei greutăţi normale

Autor: Paula Rotaru

Surse: versusarthritis.org, webmd.com, mayoclinic.org

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”