Testarea fertilitatii la barbati – teste de infertilitate

Testarea fertilitatii la barbati - teste de infertilitate

In zilele noastre, infertilitatea nu se mai atribuie doar unuia dintre parteneri, ci amandurora si inca in procente egale.

Cercetarile arata ca femeile sunt mult mai deschise la acest subiect si mult mai dispuse sa-si faca analizele de fertilitate.

La celalalt pol se afla barbatii, care se dovedesc mult mai sensibili atunci cand vine vorba despre fertilitatea lor si mai ales despre investigatiile pe care ar fi bine sa le faca pentru a-si testa fertilitatea.

Principalii factori externi care afecteaza fertilitatea

Stresul este unul dintre factorii externi care afecteaza starea de sanatate atat a femeilor, cat si a barbatilor. In cazul domnilor, stresul isi pune amprenta asupra spermogramei, care poate varia chiar şi în fiecare zi.

Existenta varicocelului (o boala genitala masculina care afecteaza testiculele si care netratata duce la infertilitate) mareste riscul de sterilitate masculina. Alti doi factori externi care influenteaza mult calitatea si mobilitatea spermatozoizilor sunt consumul de alcool si de tutun.

Teste de fertilitate pentru barbati

Printre principalele investigatii medicale recomandate unui barbat de catre medicul ginecolog specialist se numara:

Spermograma:

Este considerat cel mai simplu test care indica fertilitatea spermei si o analizeaza in cele mai mici detalii. Pentru aflarea diagnosticului este important sa medicul sa afle calitatea, cantitatea si mobilitatea spermatozoizilor.

Rezultatul spermogramei trebuie sa se incadreze intre anumiti parametri. Astfel, pentru a fi considerat fertil, un barbat trebuie sa ejaculeze intre 2,5 si 5 ml / ejaculare. Un numar mai mare de 20 de milioane de spermatozoizi/ml lichid seminal este considerat normal.
Medicii considera ca fiind o valoare normala daca un procent mai mare de 60% dintre spermatozoizi prezinta caracteristicile de sens, miscare si viteza adecvate penetrarii ovulului.

Ecografia testiculara:

Este utila a fi facuta atunci cand medicul doreste sa excluda alte cauze de durere testiculara sau de tumefiere, dar si eventuale anomalii care pot afecta fertilitatea, printre acestea se numara marimea testiculelor, existenta unor chisturi, varicocelele.

Testul postcoital:

Are rolul de a depista problemele de fertilitate la barbati, stabilind daca spermatozoizii sunt capabili sa penetreze ovulul si pot supravietui in mucusul cervical.

Analize hormonale:

Similare cu analizele hormonale pentru investigarea infertilitatii de tip feminin, analizele de sange urmaresc aflarea nivelului de testosteron si a hormonului foliculo-stimulant, a hormonului luteinizat. De asemenea, medicul mai poate cere efectuarea unor teste pentru prolactina, estrogeni sau adrenalina.

Teste genetice:

Sunt acele teste care spun clar daca infertilitatea de tip masculin are sau nu un substrat genetic.

Biopsia testiculara:

Nu este o analiza comuna, se cere a fi facuta pentru a evalua cantitatea de sperma de la nivelul testicular.

Fertilitatea unui barbat poate fi afectata si de urmatoarele afectiuni ale testiculelor: torsiunea testiculara, infectii virale, oreion, testicule necoborate, O cauza frecventa a infertilitatii de tip masculin  o reprezinta bolile cu transmitere sexuala, precum Chlamysia si Gonoreea.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”