Ciuperca piciorului: simptome, tratament

Ciuperca piciorului: simptome, tratament

Tinea pedis (ciuperca piciorului) sau piciorul de atlet este o infectie de origine micotica care afecteaza piciorul, mai frecventa la barbati, favorizata de mediul umed si cald. 

Cauzele aparitiei ciupercii piciorului

Dermatofitii implicati in infectie sunt reprezentati de Trichophytum Rubrum, Trichophytum mentagrophytes si Epydermophyton Floccosum. Candida si unele bacterii supraadaugate pot complica procesul infectios.

Ciupercile pot trai o perioada relativ lunga de timp pe suprafete, mai ales daca gasesc conditiile favorabile de caldura si umiditate.

Piciorul venit in contact direct cu solul, marginea piscinelor, cabinele de dus, folosirea la comun a prosoapelor sunt factori care cresc riscul de a contacta infectia.

Exista o serie de conditii favorizante pentru ciuperca:
• transpiratia excesiva
• folosirea de incaltaminte inchisa, care nu lasa pielea sa se aeriseasca
• folosirea pentru o perioada lunga de timp a unei singure perechi de incaltaminte
• circulatia sangvina deficitara la nivelul piciorului
• productia scazuta de acizi grasi cu rol antifungic de catre piele, in zona plantara
• folosirea frecventa a spatiilor comune, mai ales cele in care predomina caldura si umiditatea
• mostenirea genetica, se pare ca exista un „defect” de imunitate care predispune la a contacta mai usor infectia

Ciuperca piciorului: simptome

Afectiunea este mai frecventa la populatia adulta, mai ales in randul sexului masculin. Se descriu mai multe forme clinice de boala:

  • 1. Forma intertriginoasa este cea mai frecvent intalnita si debuteaza de obicei in spatiul 4 interdigital; afectarea este preponderent interdigitala cu extensie ulterioara pe restul piciorului. Pielea devine rosie, cu fisuri si scuame in suprafata, macerata, intens pruriginoasa. Se poate complica cu infectii bacteriene.
  • 2. Forma hiperkeratozica afecteaza talpa in totalitate putandu-se extinde si pe restul piciorului. Apare la ambele picioare cu roseata, scuame fine care merg pana la ingrosare (hiperkeratoza). Da aspectul de ciuperca in „mocasin”. Este asimptomatica sau usor pruriginoasa.
  • 3. Forma veziculoasa/inflamatorie este caracterizata de vezicule, pustule, care apar pe fond eritematos, inflamator. Dupa ruperea acestora raman scuame si cruste in suprafata.
  • Se pot intani si alte forme de afectare: ulcerative, unele in asociere cu ciuperca mainii, a zonei de pliu inghinal sau a unghiilor.

Diagnosticul si investigatiile de laborator pentru tinea pedis

Diagnosticul se poate pune prin simpla examinare a pielii, dar, de cele mai multe ori, trebuie completat cu un examen micologic local, eventual cultura fungica si antifungigrama.

Ciuperca piciorului: tratament

Tratamentul se face cu antifungice locale si/sau sistemice; orice produs se aplica local pentru o perioada relativ lunga de timp (3-6 saptamani) si dupa ce manifestarile s-au remis; nu trebuie ignorata zona interdigitala, fie ca e afectata sau nu. Ea ofera conditii ideale pentru orice ciuperca.

Crema se va aplica depasind cu cativa centimetri suprafata afectata. Recurentele sunt cel mai adesea determinate de oprirea timpurie a tratamentului. Uneori sunt necesare creme cu uree care sa grabeasca absortia cremei atifungice.

In formele care merg cu piele ingrosata, in formele inflamatorii, la persoanele cu afectare extinsa, eventual si unghiala e recomandat tratamentul sistemic.

Prognostic, complicatii, preventie

Prognosticul depinde de afectiunile asociate si de forma clinica a bolii. Formele inflamatorii, formele cu afectare extinsa raspund mai greu la tratament. Exista riscul extinderii ciupercii pe maini si in zona inghinala sau al suprainfectiei bacteriene.

Totodata, se pot declansa reactii alergice, mai frecvent la nivelul mainilor, cu leziuni veziculo-buloase, pruriginoase, secundare dermatofitiei. Nu trebuie ignorata posibilitatea de reinfectie. Respectarea unor reguli stricte de igiena si tratamentul dus corect pana la capat sunt esentiale in evolutie.

Pastrarea picioarelor uscate, evitarea transpiratiei, purtarea de papuci/sandale la piscina, in cabinele de dus sunt pasi importanti in preventie. La fel, aplicarea de pudra, eventual cu antifungic local, de spray care sa reduca transpiratia, purtarea sosetelor de bumbac previn infectia.

Spalati picioarele cu apa si sapun zilnic si stergeti-le bine mai ales in spatiile interdigitale. Renuntati la pantofii vechi.. Alternati incaltarile cat mai des.

Ciuperca piciorului: cand trebuie mers neaparat la medic

Unguentele recomandate de farmacist pot atenua simptomele pana la vizita la dermatolog. Aceasta este obligatorie daca tratamentul luat din farmacie nu da deloc rezultate, daca pacientul se confrunta cu dureri, disconfort, daca sufera de diabet, daca infectia se intinde sau daca pacientul respectiv are o situatie medicala aparte, cu imunosupresie data de anumite boli sau tratamente.

Surse: www.nhs.uk, www.cdc.gov

Articol revizuit in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Shiseido Spa, o destinație specială pentru relaxare și îngrijire