Tipuri de radiografii dentare utilizate în stomatologie

Tipuri de radiografii dentare utilizate în stomatologie

Informaţii oferite de Dr. Cornel Găvănescu şi Asistent radiologie Cristian Petre de la Clinica DENT ESTET.

Ce sunt radiaţiile?

Zilnic, corpul uman este expus la radiaţii naturale constant, dar în cantităţi reduse şi fără a fi dăunătoare sănătăţii. Sursele radiaţilor naturale sunt din cele mai diverse, precum:

  • radiaţii terestre – materiale precum gresia, faianţa sau piatra au un caracter radioactiv
  • radiaţii cosmice – produse de Soare, planete sau corpuri cosmice
  • radiaţii interne – izotopul de potasiu, găsit în toate organismele vii, are efect radioactiv
  • radiaţii atmosferice – Radonii, agenţii radioactivi ce provin din roci şi sol, se răspândesc şi în atmosferă

De asemenea, există şi radiaţii care apar din pricina influenţei omului, la care suntem expuşi în funcţie de contactul cu aparatura care produce acest efect:

  • radiaţiile aparaturii electronice – televizorul, monitorul calculatorului, telefonul mobil sau cuptoarele cu microunde
  • radiologia generală – razele X pulmonare, mamografiile
  • medicina nucleară – studiul funcţional al organelor cu ajutorul radiotrasorilor
  • radiologia dentară

Unitatea de măsură a dozei de radiaţii este Sievert-ul (Sv), iar măsurarea riscului radiaţilor pentru sănătate se măsoară prin intermediul Millisievert-ului (Msv.).
Doza medie de radiaţii de fond absorbită de fiecare persoană este de 0,1 Msv zilnic, respectiv 3,6 Msv anual. Din totalul de radiaţii absorbite de un om, 81% provin din surse naturale şi doar 19% provin din surse artificiale.

Ce sunt radiografiile dentare şi când sunt recomandate?

În tabelul alăturat am ataşat o comparaţie între cantităţile de radiaţii care se găsesc în radiologia dentară şi alte tipuri de radiaţii la care suntem expuşi zilnic.

Mâncatul unei banane Radiografia unui singur dinte Radiaţii solare zilnice Radiografie dentară panoramică Un zbor cu avionul Los Angeles – New York Locuirea într-o clădire din cărămidă timp de 1 an Doză anuală datorată alimentelor consumate
0,1 µSv 0,2 µSv 10 µSv 10 µSv 40 µSv 70 µSv 400 µSv

Radiografiile dentare sunt primul pas ce trebuie realizat înaintea începerii unui tratament, acestea dezvăluind posibile afecţiuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Radiografiile dentare sunt imagini ale ţesuturilor dure, obţinute cu ajutorul razelor X.
Ele sunt utilizate în stabilirea unui diganostic complet şi corect, dar ajută şi la tratarea incipientă a diverselor afecţiuni care, cu timpul, ar putea dezvolta complicaţii.

Tipuri de radiografii dentare:

1. Radiografie digitală panoramică – oferă o imagine de ansamblu a dentiţiei şi a elementelor maxilo-faciale; se realizează înaintea tratamentelor stomatologice.

2. Radiografie digitală intraorală – cuprinde radiografiile retroalveolare, cele de tip bite-wing şi cele de tip status.
Radiografia retroalveolară – oferă o imagine specifică a unui singur dinte sau a unui grup de maximum 3 dinţi; se foloseşte în tratamentele endodontice, parodontale sau chirugicale.
Radiografia bite-wing – este folosită pentru a observa punctele sau suprafeţele de contact dintre coroanele dinţilor posteriori adicenţi sau conturul osului alveolar; este folositoare pentru depistarea cariilor interdentare sau pe cele care se pot forma sub lucrări sau obturaţii.
Radiografia de status bimaxilar – cuprinde 18 radiografii realizate tip retroalveolar şi bite-wing, cu imagini detaliate pe grupe de dinţi.

3. Teleradiografia de profil sau AP (antero-posterior) – aceasta evidenţiază raportul dinţilor cu maxilarele şi cel al maxilarelor cu oasele craniului; este folosită înaintea aplicării aparatului dentar.

4. Tomografie computerizată CBCT – oferă o imagine tri-dimensională reală, la scală, a dinţilor, maxilarelor, sinusurilor şi articulaţiilor maxilo-faciale; este ideală pentru a evalua densitatea şi volumul osos; este cea mai importantă metodă în planificarea tratamentelor chirurgicale, implantare, ortodontice şi protetice.

Radiografii digitale vs. radiografii clasice (pe film)

Radiografiile digitale reprezintă cea mai nouă tehnologie în stomatologie, înlocuind cu succes şi oferind mai multă siguranţă decât radiografiile clasice. De exemplu, 2 radiografii digitale de tip Bitewing, recomandate de medic în diagnosticarea unei afecţiuni dentare, expune pacientul la o cantitate de 5 ori mai mică faţă de expunerea acestuia la 1 zi în mediul înconjurător.
Astfel, pacientul se supune unei expuneri la radiaţii cu 70-80% mai mică decât la mediul natural.

Radiografiile dentare digitale sunt sigure şi pentru copii, deoarece există numeroase echipamente de protecţie care asigură menţinerea sănătăţii copilului pe termen lung. Cantitatea de radiaţii la care este expus un copil în realizarea unui radiografii digitale este extrem de mică, în comparaţie cu alte surse naturale precum expunerea la mediul natural, mineralele din sol, radiaţia cosmică etc.
Un studiu realizat de Institutul Harvard confirmă faptul că o radiografie panoramică conţine o cantitate de radiaţii mai mică decât cea rezultată prin expunerea 1 zi la mediul ambient.

Tehnologiile de radiografie dentară digitală folosite in clinicile DENT ESTET

Fiecare plan de tratament şi, implicit, procedurile pe care acesta le presupune, sunt realizate sub atenta supraveghere a medicului stomatolog. Astfel, pentru pacientul să fie expus la radiaţii minime şi să aibă o experienţa extrem de confortabilă, se utilizează preponderent radiologia digitală.

Radiologia digitală – include radiografiile bidimensionale
Radiografiile computerizate permit o vizualizare mult mai bună a detaliilor la nivelul cavităţii bucale, atât de către medic, cât şi de către pacient.
Avantajele radiologiei digitale sunt reprezentate de nivelul scăzut al radiaţiilor emise (care nu influenţează calitatea radiografiei), timpul redus necesar obţinerii rezultatului investigaţiei şi posibilitatea transferului mult mai rapid al imaginilor.

Radiografia panoramică oferă o perspectivă asupra întregii cavităţi orale. Procesul realizării acesteia durează aproximativ un minut, timpul de expunere la radiaţii variind între 8 şi 20 secunde.

Tomografie computerizată CBCT – radiografie tridimensională.
Planmeca ProMax 3D (Cone Beam Computed Tomography) include imagistică 3D, fotografii 3D, panoramare in 2D si cefalometrii, toate într-un singur dispozitiv. Această combinaţie 3D creează un pacient virtual în 3D, oferind un grad maxim de precizie în diagnosticare.
Tomografia computerizată prezintă expunere minimă la radiaţii pentru pacient, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată în studiile post-operatorii şi în follow-up-ul pacienţilor care au realizat o intervenţie maxilo-facială.

Radiografii pentru copii

Cele mai frecvente 3 tipuri de radiografii realizate de către copii:

  • radiografii de tip bite-wing
  • radiografii periapicale
  • radiografii panoramice

Radiografiile sunt sigure şi pentru copii. Aceştia au, în general, nevoie de mai multe radiografii decât adulţii, întrucât sunt în continuă dezvoltare şi trec prin 2 etape definitorii pentru zâmbetul lor: apariţia dinţilor de lapte şi schimbarea acestora cu dinţii permanenţi.

În cazul copiilor, radiografiile sunt utile nu numai pentru depistarea cariilor, ci şi pentru a descoperi dinţi care erup, boli ale masei osoase, pentru evaluarea efectelor unui traumatism, pentru efectuarea unui plan de tratament ortodontic.

Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă realizarea unui set de radiografii dentare o dată la 6 luni, pentru copii care dezvoltă carii interdentare.

Comparaţie între nivelul de radiaţii la care este expus pacientul, în cazul diverselor tipuri de radiografii dentare

Tip radiografie Radiografie digitală panoramică Radigrafia digitală intraorală Teleradiografia de profil Tomografie computerizată CBCT
Nivel radiaţii 0,01 µSv 0,005 µSv 10 µSv 0,2 µSv

Drept urmare, beneficiile incontestabile ale radiografiilor dentare fac din acestea un ajutor de importanţă majoră în ceea ce priveşte succesul tratamentelor. Cât timp radiografiile dentare sunt realizate sub atenta supraveghere şi la recomandarea medicului stomatolog, acestea nu prezintă un risc asupra sănătăţii pacientului.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”