Tratament pentru negi (veruci) şi remedii naturiste

Tratament pentru negi (veruci) şi remedii naturiste
Tratament pentru negi (veruci) şi remedii naturiste

Negii sunt mici excrescenţe benigne (noncanceroase) apărute la suprafaţa pielii, care pot fi localizaţi fie pe degetele de la mână, fie pe cele de la picioare, caz în care poartă numele de veruci sau negi plantari. Peste 10% din populaţie se confruntă la un moment dat cu negii, cauza principală fiind infecţia cu una dintre tulpinile virusului HPV (human papilloma virus).

Copiii şi adolescenţii sunt o categorie aparte predispusă la apariţia negilor şi verucilor, la fel şi persoanele care au sistemul imunitar slăbit, ca urmare a unor infecţii cu HIV/SIDA, a anumitor forme de cancer sau afecţiuni renale ori a unui transplant.

Negi: cauze și factori de risc

Negii sunt excrescenţe ale pielii cauzate de infecţia cu HPV, din cauza prezenţei acestui virus ei fiind contagioşi. Pot dispărea de la sine în aproximativ doi ani de zile, însă, dacă te deranjează din punct de vedere estetic, pot fi îndepărtaţi prin diferite metode.

Apariţia lor este favorizată de scăderile de imunitate. Acestea pot să fie fiziologice: sarcini, pubertate, vârsta înaintată sau patologice: oboseală cronică, supraexpunere la ultraviolete, boli imunodeprimante.

Persoane predispuse la contactarea virusului:

  • persoane cu imunitatea scăzută;
  • diabet, boli autoimune;
  • persoane cu transpiraţie excesivă, igienă precară;

Alţi factori de risc: 

  • folosirea în comun a lenjeriei, prosoapelor;
  • lipsa de papuci în zonele de vestiar, duşuri, piscină;

Cum se transmit negii

Negii pot fi contagioşi! O persoană sănătoasă se poate infecta prin contactul direct cu pielea persoanei infectate sau prin atingerea obiectelor ori a suprafeţelor contaminate, însă apariţia negilor poate surveni la câteva săptămâni sau chiar luni de la contractarea virusului HPV.

Negi: tipuri și simptome

Forma şi dimensiunea negilor pot varia în funcţie de tipul şi localizarea acestora. Deşi nu provoacă durere, negii şi verucile au aspect inestetic şi pot cauza disconfort, mâncărimi şi sângerări.

Există mai multe tipuri de negi, însă cele mai comune forme sunt:

  • Negii comuni – sunt excrescenţe cu forma rotundă sau neregulată, ferme la atingere şi cu margini ridicate, care pot avea aspectul unei conopide şi care apar cu precădere pe degetele de la mâini
  • Negi plani – sunt rotunzi, turtiţi, gălbui şi localizaţi de obicei pe spate şi pe mâini
  • Negi filiformi – apar de regulă pe faţă şi pe gât şi sunt subţiri, lungi, de culoarea pielii
  • Negi palmari sau plantari – apar pe palme sau pe tălpi şi se deosebesc printr-un punct minuscul negru care poate fi observat în mijlocul fiecărui punct solzos
  • Negi periunghiali – apar în zonele din jurul degetelor de la mâini ori picioare şi au o formă neregulată, similară negilor comuni
  • Negi în mozaic – excrescenţe în ciorchine pe picioare sau mâini

Negi: diagnostic

Examenul clinic vizual este realizat de către medicul dermatolog. Se pot face teste de laborator pentru detectarea tipului de HPV.

În funcţie de experienţa medicului şi de dotările cabinetului, pot fi alese laserul, azotul lichid, electrocauterizarea şi terapiile cu unguente locale.

Cum se tratează negii şi verucile

Negii nu necesită tratament decât în cazul în care provoacă durere sau disconfort ori dacă persoanele respective sunt nemulţumite de aspectul lor inestetic. În aproape 80% din cazuri, negii trec de la sine în decursul a 1-2 ani (în cazul copiilor şi adolescenţilor), dar există şi situaţii când aceştia pot persista pe termen lung, 5 până la 10 ani, mai ales în cazul adulţilor.

Opţiunile de tratament pentru vindecare negilor constau în: soluţii chimice cu acid salicilic, formaldehidă, glutaraldehidă sau acid lactic, crioterapie sau intervenţie chirurgicală.

Tratamentul negilor cu acid salicilic sau alte substanţe chimice este eficient în special în cazul negilor localizaţi la nivelul mâinilor şi constă în aplicarea zilnică pe leziune a unui gel, a unei soluţii sau tincturi pe o perioadă de 3 luni. Această metodă este contraindicată la pacienţii cu negi plantari diagnosticaţi cu diabet, deoarece există riscul vindecării lente a pielii. De asemenea, se recomandă precauţie în aplicarea unor astfel de soluţii, deoarece pot cauza iritaţii.

Îndepărtarea verucilor cu laser Vbeam. Metoda modernă şi nedureroasă prin care se taie „alimentarea” verucilor, care se usucă netraumatic. În general, este eficientă mai mult pe leziunile noi şi necesită mai multe şedinţe.

Chiuretajul şi cauterizarea. În urma procedurii va rămâne o zonă asemănătoare uneia rezultate după o arsură cu ţigara. Progreziv, în timp de până la 2 săptămâni, zona urmează să se vindece, iar în regiunea tratată va apărea o crustă ce nu trebuie înlăturată. Efectele nedorite sunt reprezentate de durere, înţepătură, disconfort în timpul procedurii şi imediat după. În cazul in care apare infecţia, aceasta poate fi tratată uşor cu medicamente specifice.

Dezavantajul in cazul aceste proceduri este riscul de recidivă după tratament.

Crioterapia cu nitrogen (azot) lichid este recomandată adulţilor şi adolescenţilor care pot suporta durerea cauzată de această procedură. Aceasta presupune îngheţarea negului timp de 5-15 minute, în mai multe şedinţe, iar ulterior se formează o băşică ce se usucă şi cade.

Crioterapia nu este indicată în cazul negilor localizaţi în apropierea tendoanelor sau a unghiilor, deoarece pot cauza deteriorarea acestora. De asemenea, crioterapia poate cauza hiperpigmentări şi cicatrici care se ameliorează însă pe parcursul timpului.

Aparatul pentru crioterapie constă într-un aplicator de titan conectat la un tub cu azot lichid de unică folosinţă care garantează calitatea şi eficienţa tratamentului prin asigurarea unei presiuni constante în timpul procedurii. Cu o temperatură aplicată constantă, de -89° C, stiloul poate îngheţa până la o adâncime de 3 mm şi un diametru de 10 mm după un timp de aplicare de 12 secunde.

Îngheţarea uşoară, pentru un timp scurt, a zonei duce la separarea dermoepidermică, utilă în tratarea leziunilor epidermice benigne. Prin intermediul crioterapiei celulele mai sensibile din epidermă sunt distruse, în timp ce dermul este lăsat intact. Pacienţii vor simţi un disconfort asemănător cu o pişcătură de ţânţar, însă fiecare individ este diferit, aşa că intensitatea durerii poate varia.

Post tratament poate fi observat fenomenul de hipopigmentare (dezvoltarea de pete pale), însă studiile şi experienţa clinică indică faptul că repigmentarea apare adesea pe parcursul mai multor luni datorită melanocitelor nedeteriorate din foliculii de păr sau a migraţiei melanocitelor de la marginea zonei îngheţate.

În ceea ce priveşte cicatrizarea, ţesutul cicatricial poate fi format după tratament. Necroza se formează şi se curăţă după aproximativ 10 până la 14 zile. Cu toate acestea, aceste informaţii sunt orientative, deoarece fiecare pacient are proprietăţi diferite ale pielii şi tehnica fiecărui medic va varia, de asemenea.

Crioterapia este o procedură de obicei bine tolerată, dar există riscul să apară unele dureri şi disconfort post tratament, caz în care pot fi de folos analgezice precum paracetamol, administrate în primele 24 de ore.

Alte reacţii relativ frecvente ale oricărui tip de crioterapie sunt amorţeală, furnicături, roşeaţă şi iritaţie – efecte secundare aproape întotdeauna temporare. De asemenea, pacienţii pot observa o umflare şi roşeaţă în zona tratată, dar care ar trebui să dispară pe parcursul a două-trei zile.

Crioterapia nu este indicată persoanelor care suferă de diabet sau alte afecţiuni care afectează nervii.

Intervenţia chirurgicală este nerecomandată, deoarece riscul de recurenţă al negilor şi verucilor este foarte crescut în cazul unei astfel de metode, la fel şi riscul de apariţie a cicatricilor cheloide. Cu toate acestea, poate fi o opţiune pentru negii în mozaic, de mari dimensiuni, inestetici (de tip molusculum pendulum), localizați în zona pleoapelor, a buzelor şi în zona mucoaselor.

Remedii naturale pentru negi şi veruci

Chiar dacă multe dintre următoarele remedii naturale nu şi-au dovedit eficacitatea prin studii ştiinţifice, au existat cazuri în care acestea au funcţionat. Chiar şi aşa, este recomandat să cereţi sfatul medicului dermatolog înainte de a apela la astfel de metode naturale de îndepărtare a negilor şi verucilor.

  • Oţet din cidru de mere – se amestecă 2 linguri de oţet din cidru de mere cu o lingură de apă, se înmoaie un beţişor de ureche în soluţie şi se aplică pe neg, apoi se acoperă cu un pansament curat şi se lasă să acţioneze 3-4 ore.
  • Tinctură de rostopască – conţine toxine foarte periculoase, dar care pot acţiona asupra negilor, mecanismul de acţiune nefiind încă suficient cunoscut. Pentru eliminarea negilor poate fi folosită atât tinctura de rostopască, dar şi „laptele” din tulpina de plantă proaspătă. Lasă să acţioneze, apoi spală-te bine pe mâini cu apă şi săpun.
  • Coajă de banană sau de portocală – se freacă negul cu partea interioară a cojii de banană ori de portocală, o dată pe zi.
  • Usturoi – se pisează un căţel de usturoi şi se adaugă o linguriţă cu apă, apoi se aplică pasta rezultată pe neg şi se acoperă cu un pansament. Se repetă procedeul de 3-4 ori pe săptămână.
  • Busuioc – proprietăţile antivirale ale busuiocului ar putea ajuta la distrugerea negului. Se freacă într-un mojar câteva frunze proaspete de busuioc, până se obţine o pastă, apoi se aplică pe zona afectată şi se acoperă cu un pansament/plasture. Se recomandă aplicarea pastei cu busuioc o dată pe zi, timp de cel puţin două săptămâni.
  • Suc de ananas – se aplică pe neg suc de ananas, zilnic.
  • Cartof crud – se freacă negul cu o felie de cartof crud, de 2 ori pe zi.
  • Suc din tulpină de păpădie – se rupe tulpina unei păpădii şi se aplică sucul lipicios din aceasta pe neg, de 1-2 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.
  • Gel de aloe vera – se aplică pe neg gel de aloe vera, zilnic. Acesta poate ameliora mâncărimile şi disconfortul cauzate de negi.Aspirină – se pisează un comprimat de aspirină şi se amestecă cu o linguriţă de apă, până se formează o pastă. Aceasta se aplică pe neg, se acoperă cu un pansament şi se lasă să acţioneze peste noapte.
  • Lac de unghii transparent – se aplică o picătură de lac transparent pe negi, de 1-2 ori pe zi.
  • Vitamina C – se amestecă un comprimat de vitamina C cu puţin suc de lămâie, se aplică pasta rezultată pe neg, se acoperă cu un pansament şi se lasă să acţioneze peste noapte.
  • Ulei de vitamina E – se aplică pe neg zilnic, timp de 2 săptămâni.
  • Propolis – se aplică zilnic pe neg şi se lasă să acţioneze peste noapte.
  • Ulei de ricin – se aplică zilnic, timp de 2-4 săptămâni.
  • Ulei din arbore de ceai – se diluează 1-2 picături de ulei din arbore de ceai cu 12 picături de ulei de migdale sau de ricin, se amestecă bine şi se aplică pe neg cu ajutorul unui beţişor de ureche sau al unei dischete demachiante. Se lasă să acţioneze 5-10 minute. Se repetă procesul de 2-3 ori pe zi.
  • Bandă adezivă – se aplică bandă adezivă pe zona cu probleme şi se lasă să acţioneze 3 până la 6 zile, după care se ţine negul în apă şi se freacă bine cu o piatră ponce. Ulterior, pielea este lăsată descoperită timp de 10-12 ore, după care se repetă procedura.
  • Bicarbonat de sodiu – se face o pastă din bicarbonat de sodiu cu oţet sau ulei de ricin, care se aplică de 2 ori pe zi pe zona afectată de negi. Se pare că bicarbonatul de sodiu are proprietăţi antiseptice şi antiiflamatoare care ar putea distruge ţesutul care compune negul.

Negi şi veruci: metode de prevenire

Pentru a reduce riscul apariţiei negilor sau a contractării acestora de la persoanele infectate, ţineţi cont de următoarele recomandări:

  • Nu atingeţi negii altcuiva
  • Nu folosiţi la comun cu o persoană infectată prosoape, haine, încălţăminte, şosete sau alte obiecte de uz personal
  • Nu zgâriaţi negii şi nu vă scărpinaţi, deoarece astfel există riscul ca negii să apară şi în alte zone ale corpului
  • Purtaţi papuci la piscină şi acoperiţi negii cu plasturi speciali dacă înotaţi în piscină sau bazin
  • Schimbaţi zilnic şosetele şi folosiţi antiperspirante dacă vă transpiră frecvent picioarele
  • Nu vă roadeți unghiile şi cuticulele, pentru că se produc mici leziuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber și care fac mai uşoară pătrunderea virusului HPV în corp
  • Tratați hiperhidroza – transpiraţia excesivă creşte riscul infecţiei HPV, care poate duce la apariţia negilor.
  • Vaccinați-vă împotriva virusului HPV

Surse: hse.ie, pharmaceutical-journal.com, healthline.com

Articol actualizat 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”