Trombocitopenia reprezintă scăderea numărului trombocitelor sub valorile normale, ceea ce creşte semnificativ riscul de sângerare. Trombocitele sunt celule roşii sangvine care ajută la coagularea sângelui.
În mod normal, organismul uman dispune de 140.000-400.000 de trombocite per microlitru de sânge. Se consideră trombocitopenie o valoare care scade sub 50.000 de trombocite/microlitru de sânge.
În astfel de situaţii, pacientul sângerează cu uşurinţă, iar la valori sub 10.000 de trombocite/microlitru de sânge pot apărea hemoragii interne fatale.
Scăderea trombocitelor din sânge poate fi cauzată de o sumedenie de factori sau boli, cum ar fi leucemia, anumite medicamente sau o afecţiune autoimună, putând apărea atât la adulţi, cât şi la copii.
Micile sângerări apărute sub piele (în special pe picioare), cunoscute sub denumirea de peteşii, sunt primele semne care pot indica trombocitopenia. Alte simptome specifice trombocitopeniei sunt:
În cazul în care numărul trombocitelor scade drastic, sub 10.000/microlitru de sânge, există riscul de hemoragie cerebrală, care poate fi fatală.
Trombocitopenia poate avea numeroase cauze, unele grave, altele mai puţin. Iată câteva dintre posibile cauze ale trombocitopeniei:
Primele semne care pot sugera diagnosticul de trombocitopenia sunt sângerările anormale şi apariţia cu uşurinţă a vânătăilor. Pentru verificarea nivelului trombocitelor, medicul va recomanda efectuarea unei hemograme.
În vederea excluderii anumitor afecţiuni ce pot sta la baza scăderii trombocitelor, medicul va efectua un examen fizic şi va nota istoricul medical al pacientului şi cel familial. De asemenea, poate fi recomandată o biopsie sau aspiratul de măduvă osoasă.
Testele suplimentare depind de suspiciunile medicului şi de simptomatologia pacientului.
Tratamentul trombocitopeniei depinde de cauza acesteia. De exemplu, dacă scăderea numărului de trombocite este cauzată de administrarea unui anumit medicament, se va încerca înlocuirea acestuia cu o altă opţiune sau renunţarea la acesta, dacă este posibil.
În mod normal, transfuziile de sânge sunt soluţia pentru completarea numărului de trombocite, dar sunt situaţii când acestea sunt inutile, deoarece afecţiunea de bază distruge trombocitele transfuzate.
În cazurile uşoare de trombocitopenie, când nu există simptome sau când pacientul nu suferă de o boală cronică, tratamentul nu este necesar, dar pot fi urmate anumite recomandări în ceea ce priveşte regimul alimentar şi stilul de viaţă în general.
Dacă trombocitopenia este cauzată de o boală autoimună (lupus, artrită reumatoidă etc.), pot fi recomandate medicamente pentru stimularea valorilor trombocitelor, cum ar fi corticosteroizii (în cazul în care acestea nu funcţionează, pot fi necesare medicamente mai puternice, de tipul celor imunosupresoare).
În cazul splenomegaliei ca factor cauzator al trombocitopeniei, se recomandă splenectomia, adică îndepărtarea chirurgicală a splinei.
Persoanele care au valori scăzute ale trombocitelor şi cele care vor să prevină acest lucru sau au alte afecţiuni ce pot favoriza trombocitopenia trebuie să ia anumite măsuri în ceea ce priveşte stilul de viaţă, cum ar fi:
Există câteva simptome care ar trebui să aducă orice persoană la medic, într-un timp cât mai scurt. Simptomele care ar trebui semnalate medicului și care putea anunța trombocitopenia sunt sângările nazale sau de la nivelul cavității bucale care nu se opresc după 30 de minute, erupțiile cutanate roșiatice care nu trec, voma cu sânge sau prezența sângelui în materiile fecale. De asemenea, durerile puternice de cap trebuie semnalate specialistului pentru că pot fi semnul unei sângerări cerebrale.
Surse: mayoclinic.org, msdmanuals.com, https://www.nnuh.nhs.uk
Articol actualizat în 2022.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.