Trombofilia în sarcină

Trombofilia în sarcină

Descriere

Trombofilia reprezinta conditia in care sangele are tendinta crescuta de a se coagula in vasele de sange.

Cel mai adesea, trombofilia se mosteneste, dar poate fi si o stare dobandita. Prezenta trombofiliei in perioada sarcinii poate avea consecinte importante asupra acesteia.

Fara a avea o statistica a numarului de femei insarcinate din Romania ce sufera de aceasta afectiune, incidenta acestora este destul de mare, multe dintre gravide adresandu-se fie medicului ginecolog, fie hematologului dupa aparitia unor manifestari de cefalee sau a unor dureri in partea posterioara a gambei.

Trombofilia: simptome

De multe ori, simptomele acestei afectiuni sunt destul de modeste, astfel ca viitoarea mamica le poate trece cu vederea.

Sunt rare acele cazuri cand manifestarile trombofiliei sunt atat de severe incat sa determine femeia insarcinata sa mearga la medic. Printre acestea se numara:

  • dificultati de deplasare din cauza cresterii in volum a gambei si/sau coapsei (tromboflebite la nivelul membrelor)
  • tulburari de respiratie datorita trombozelor in circulatia pulmonara
  • manifestari neurologice aparute in urma unui accident vascular cerebral trombotic

Diagnosticul de trombofilie

Investigatiile pentru punerea diagnosticului constau in analize de sange pentru determinarea profilului trombofilic, precum si a modalitatii de transmitere: homozigot (transmitere de la ambii parinti) sau heterozigot (transmitere de la un singur parinte).

Testele se pot face si in laboratoarele cu profil general, precum si in laboratoare pentru investigatii genetice. De cele mai multe ori, o femeie insarcinata ajunge sa fie investigata pentru acest diagnostic atunci cand fatul prezinta cresteri intarziate, exista modificari ale circulatiei uterine ce determina cresterea tensiunii uterine la examinarea Doppler, cresterea tensiunii arteriale duce la manifestari de preeclampsie – eclampsie, prezenta placentei imbatranite. Cea mai severa forma a afectiunii este prezenta factorului V Leiden pozitiv homozigot.

Riscurile trombofiliei in sarcina

Cel mai important risc al trombofiliei pentru o femeie insarcinata este pierderea sarcinii. Pacientele cu acest diagnostic sunt predispuse la tromboze, embolie cerebrala sau pulmonara, hipertensiune arteriala.

De asemenea, exista riscul desprinderii placentei de peretele uterin, inainte de nastere, ceea ce provoaca sangerari masive, foarte periculoase atat pentru fat, cat si pentru mama. Pentru fat, riscurile sunt legate de cresterea intrauterina si, in cazuri severe de trombofilie, moartea acestuia in utero antepartum.

Tratamentul pentru trombofilia in sarcina si nasterea

Pacienta cu acest diagnostic va fi in permanenta monitorizata atat de catre medicul hematolog, cat si de medicul obstetrician. Tratamentul gravidei cu diagnosticul de trombofilie este specific anticoagulant sau/si antiagregant, menit sa combata hipercoagulabilitatea.

Nasterea

Daca nu exista contraindicatii, iar fatul are o greutate corespunzatoare varstei sarcinii, nasterea poate avea loc fie natural, fie prin cezariana, dupa saptamana 38. Si dupa nastere, femeile cu trombofilii majore vor urma un tratament post-partum pentru 4-6 saptamani, chiar daca alapteaza.

Preventie

Din pacate, nu poate fi vorba despre masuri de prevenire a acestei afectiuni, mai ales in cazul celor mostenite. In cazul acestora, este important ca femeia insarcinata sa fie atent monitorizata pentru a preveni evenimentele ce ar putea pune in pericol viata ei si a fatului.

Este interzis fumatul, un factor favorizant pentru tromboze, precum si repausul prelungit. Sunt indicate exercitiile sportive usoare, evitarea fainoaselor, dulciurilor si grasimilor pentru a nu acumula mai mult de 1,5 kg pe luna.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”