Uroteliul este acel epiteliu care căptuşeşte suprafaţa internă a lumenului căilor urinare, ce include calicele mici şi mari, bazinetul, ureterul/uretra, vezica urinară, canalele excretorii şi ductele prostatice. Tumorile uroteliale afectează în special vezica urinară (95% din cazuri), deoarece vezica prezintă cea mai mare suprafaţă de uroteliu (peste 80% din întreaga suprafaţă urotelială). Restul tumorilor uroteliale (aproximativ 5%) vizează tractul urinar superior, fiind localizate în calice (60%) sau în uretere (40%), respectiv în zona pelvină (60%), zona iliacă (25%) şi cea lombară (15%).
Astfel, se remarcă o incidenţă mai crescută a tumorilor uroteliale în zonele unde stagnează mai mult timp urina, respectiv în bazinet şi în ureterul pelvin.
Potrivit datelor statistice, tumorile uroteliale sunt cele mai frecvente tumori urogenitale după cancerul de prostată, fiind de 3 ori mai frecvente în rândul populaţiei masculine.
Aceleaşi statistici arată că persoanele cu tumori uroteliale ale tractului urinar superior au 30-50% risc de a dezvolta cancer de vezică urinară într-un anumit moment al vieţii.
Printre simptomele care pot ridica suspiciunea de tumori uroteliale se numără:
Fumatul este una dintre principalele cauze ale apariţiei tumorilor uroteliale (70% dintre bolnavi sunt fumători) – substanţele chimice din ţigări cresc producţia de produşi de metabolism ai triptofanului care sunt excretaţi prin urină, despre care se ştie că au efect cancerigen.
O altă posibilă cauză a tumorilor uroteliale este expunera la substanţe chimice cancerigene utilizate în industria de coloranţi, textilă sau a cauciucului, precum beta-naftil-amina, amino-4-diphenyl şi benzitina. Astfel de compuşi toxici sunt absorbiţi pe cale digestivă sau respiratorie, fiind apoi eliminaţi în urină, unde pot fi găsiţi în concentraţie de până la 100 de ori mai mare.
Alte substanţe cu potenţial carcinogen pentru uroteliu sunt fenacetina, nicotina, ciclofosfamida şi nitrosaminele (produşi de degradare ai nitriţilor utilizaţi în anumite conserve).
Tumorile uroteliale apar cu precădere în rândul bărbaţilor, dar nici femeile nu sunt ferite de aceste afecţiuni, raportul de incidenţă fiind de 3 la 1. De asemenea, s-a constatat că tumorile uroteliale sunt mai comune în populaţia caucaziană.
Un alt factor de risc în dezvoltarea tumorilor uroteliale pare să fie abuzul de analgezice, în special cele care conţin o substanţă numită fenacetină, care poate avea efect carcinogen asupra uroteliului.
De asemenea, pietrele la vezica urinară (urolitiaza) şi inflamaţia cronică asociată acestei afecţiuni cresc riscul de a dezvolta tumori uroteliale.
În plus, anumite afecţiuni genetice, precum sindromul Lynch, ar putea creşte riscul de tumori uroteliale, au constatat oamenii de ştiinţă.
Diagnosticarea tumorilor uroteliale presupune parcurgerea mai multor etape. În primul rând se vor lua în calcul anamneza şi examenul clinic, după care pot fi recomandate diverse investigaţii, în funcţie de severitatea simptomelor şi de suspiciunea medicului.
Acestea pot consta în: urografie, uretero-pielografie, ecografie, citologie urinară (în flux liber sau selectivă), tomografia computerizată (CT), rezonanţa magnetică nucleară (IRM/RMN), biopsie etc.
Tratamentul tumorilor uroteliale depinde de localizarea şi stadiul acestora, precum şi de starea generală de sănătate a pacientului şi opţiunea acestuia, după evaluarea riscurilor şi beneficiilor fiecărei intervenţii prezentate de medic.
Metodele de tratament includ:
Autor: Paula Rotaru
Sursa: cancernetwork.com
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.