Disfuncţia erectilă: cauze, simptome, tratament

Disfuncţia erectilă: cauze, simptome, tratament

Definiţie

Disfuncţia erectilă sau impotenţa este o tulburare specific masculină, care constă în incapacitatea de a menţine o erecţie suficient timp pentru un act sexual. Mulţi bărbaţi se confruntă cu această problemă, fie ocazional, în principal din cauza stresului sau oboselii, fie repetitiv şi pe termen lung, ca urmare a anumitor afecţiuni sau a unor obiceiuri nocive.

Potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease, peste 30 de milioane de americani se confruntă cu disfuncţia erectilă, afecţiune a cărei prevalenţă creşte odată cu înaintarea în vârstă.

Astfel, disfuncţia erectilă afectează peste 12% dintre bărbaţii cu vârsta sub 60 de ani, peste 22% dintre bărbaţii cu vârsta peste 60 de ani şi mai mult de 30% dintre bărbaţii cu vârsta peste 70 de ani.

Deşi riscul de disfuncţie erectilă creşte odată cu îmbătrânirea, tulburarea poate fi evitată,  prin menţinerea unui stil de viaţă sănătos. Însă disfuncţia erectilă afectează şi bărbaţii tineri, cu vârsta sub 40 de ani, arată studiile. Fumatul, consumul de alcool şi de droguri, stresul, regimul alimentar dezechilibrat, somnul insuficient sunt factori care pot favoriza apariţia disfuncţiei erectile.

Disfuncţia erectilă: simptome

Incapacitatea de a menţine o erecţie este principalul simptom al disfuncţiei erectile, dar sunt şi alte simptome ce pot însoţi această afecţiune, precum interesul redus pentru contactul sexual, anorgasmia (incapacitatea de a ajunge la orgasm), ejacularea prematură sau întârziată.

De asemenea, din cauza disfuncţiei erectile, un bărbat se poate confrunta cu o viaţă sexuală nesatisfăcătoare, stres, anxietate, ruşine sau încredere scăzută în sine, certuri în cuplu sau dificultăţi în conceperea unui copil.

Cauze

Excitaţia masculină este un proces complex, la care contribuie creierul, hormonii, starea psihică, nervii, muşchii şi vasele de sânge, iar disfuncţia erectilă rezultă adesea din cauza unei probleme la una sau mai multe dintre cele amintite. Uneori, o combinaţie de factori fizic şi psihici determină apariţia acestei tulburări sexuale. De exemplu, o condiţie medicală poate cauza anxietate, iar acest lucru determină sau agravează disfuncţia erectilă.

Dintre cauzele fizice ale disfuncţiei erectile amintim:

  • Boli de inimă
  • Ateroscleroză
  • Colesterol ridicat
  • Hipertensiune arterială
  • Diabet
  • Obezitate
  • Sindromul metabolic
  • Boala Parkinson
  • Scleroza multiplă
  • Boala Peyronie
  • Alcoolismul
  • Consumul de droguri
  • Tulburările de somn
  • Anumite medicamente (antidepresive, antihistaminice, analgezice, antihipertensive)
  • Fumatul
  • Rănile sau intervenţiile chirurgicale în zona pelviană
  • Tratamentele pentru cancer sau adenom de prostată

Dintre cauzele psihologice ale disfuncţiei erectile amitim:

  • Depresia
  • Anxietatea
  • Alte tulburări psihice
  • Stresul
  • Problemele în cuplu

Diagnostic

Pe baza simptomelor şi a istoricului medical, medicul poate suspecta un diagnostic de disfuncţie erectilă. Pentru confirmarea acestuia sunt necesare investigaţii suplimentare, deoarece tulburările sexuale sunt adesea consecinţa altor probleme de sănătate, iar descoperirea cauzei de bază va fi, cel mai probabil, punctul de pornire pentru stabilirea unui tratament adecvat.

Prin urmare, medicul va realiza un examen complet al inimii, plămânilor, va verifica tensiunea arterială, glicemia, nivelul colesterolului şi va examina zona inghinală (testiculele şi penisul). De asemenea, poate fi recomandat un examen rectal pentru depistarea eventualelor probleme ale prostatei. Teste de sânge şi de urină sunt, de asemenea, luate în vedere pentru stabilirea unui diagnostic precis.

Pentru a evalua starea vaselor de sânge la nivelul penisului, medicul poate recomanda efectuarea unui test cu ultrasunete. Un alt test ce ar putea fi indicat este testul tumescenţei nocturne a penisului, prin intermediul căruia se va verifica dacă un bărbat are erecţii normale în timpul somnului.

În plus, poate fi recomandată o examinare psihologică, în cazul în care pacientul prezintă şi semne ale depresiei, anxietăţii sau altor tulburări de natură psihică ce ar putea determina disfuncţia erectilă.

Disfuncţia erectilă: tratament

Tratamentul disfuncţiei erectile depinde de cauza descoperită. Astfel pot fi necesare anumite medicamente, o schimbare în stilul de viaţă sau terapie ori o combinaţie din toate acestea.

Dintre medicamentele care pot ajuta la menţinerea erecţiei amintim: alprostadil, avanafil, sildenafil, tadafil, testosteron, vardenafil. Astfel de medicamente de iau doar la recomandarea medicului şi în dozele indicate de acesta, deoarece pot avea şi reacţii adverse.

În cazul în care doriţi să apelaţi la remedii naturale pentru tratamentul disfuncţiei erectile, recomandăm consultarea medicului în prealabil, deoarece pot interacţiona cu alte medicamente. Dintre aceste remedii amintim: L-arginina, sulfat de dehidroepiandrosteron (DHEA), ginseng, yohimbe, Asparagus racemosus.

Consilierea psihologică este, de asemenea, utilă în cazul în care disfuncţia erectilă are la bază cauze de natură emoţională (stres, depresie, anxietate etc.).

De asemenea, yoga, meditaţia, respiraţia profundă, exerciţiile Kegel pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Renunţarea la fumat, menţinerea unei greutăţi corporale normale, odihna, dieta sănătoasă, evitarea alcoolului şi ţinerea sub control a glicemiei şi a tensiunii arteriale sunt măsuri care pot preveni tulburările de natură sexuală.

Autor: Paula Rotaru

Surse: healthline.com, mayoclinic.org

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”