Inca din anul 1550 Ambroise Pare defineste un varicocel ca „un pachet de vase bine umplute cu sange melancolic”.
Varicocelul este o dilatatie a venelor cordonului spermatic din cauza tulburarilor functionale in drenajul sangelui venos de la nivelul testiculului (98% – testiculul stang).
Variatii: Varicocelul poate fi:
Cauza varicocelului este staza venoasa cronica.
Se cunosc mai multe elemente particulare care predispun la formarea varicocelului primitiv:
Sunt si alte cauze anatomice, functionale, constitutionale, endocrine (metabolice) care prezinta un interes sporit pentru medicul de specialitate.
Factori de risc:
Cai de transmitere: Consecinta factorilor prezentati usureaza instalarea dilatatiei sistemului venos spermatic.
In anumite cazuri boala debuteaza lent, nezgomotos, fara semne clinice; este descoperita intamplator la un control urologic de rutina.
Examenul obiectiv al pacientului releva :
Pentru varicocel secundar (rar intalnit) este necesara efectuarea investigatiilor pentru decelarea cauzei – ecografie abdominala, tomografie computerizata, urografie intravenoasa.
Diagnosticul de varicocel se stabileste dupa:
– simptome prezentate de pacient;
– examenul obiectiv general;
– datele paraclinice (ecografia + Doppler scrotale, spermograma etc.).
1 Tratamentul medical: la bolnavii care nu accepta interventia chirurgicala sau care au contraindicatii generale (se recomanda evitarea ortostatismului, purtarea suspensorului);
2 Tratamentul prin procedee chirurgicale:
Evolutia varicocelului este extrem de lenta si produce disconfort local la nivelul testiculului afectat.
Poate sa se complice cu:
Varicocelul fiind o afectiune masculina foarte raspandita si potential agresiva pentru functia reproductiva a barbatului, se recomanda ca tratamentul chirurgical, daca este necesar, sa fie aplicat precoce, in anumite situatii chiar preventiv.
Orice bărbat care se confruntă cu următoarele simptome ar trebui să solicite de urgență o vizită într-un cabinet de urologie:
Surse: www.nhs.uk, www.urologyhealth.org
Articol actualizat in 2022.
CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.