Urticarie solară: cauze, simptome, tratament

Urticarie solară: cauze, simptome, tratament

Definiţie

Urticaria solară este o formă cronică de urticarie, caracterizată prin apariţia unor umflături şi iritaţii la nivelul pielii, însoţite de mâncărimi intense, de regulă pe trunchi, abdomen sau picioare, ca urmare a expunerii la soare sau la lumina artificială care emite raze ultraviolete (dispozitive de bronzare artificială). Reacţia alergică apare la câteva minute de la expunerea la razele ultraviolete şi poate persista ore sau chiar zile.

Urticaria solară afectează cu precădere femeile şi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, dar au existat şi cazuri diagnosticate la copii sau la persoane vârstnice, peste 70 de ani.

Cauza exactă a urticariei solare nu este cunoscută, dar simptomele acestei afecţiuni pot fi tratate cu succes. Singura metodă de prevenţie a urticariei solare este limitarea sau evitarea expunerii la soare.

Urticaria solară este diferită de iritaţia de la căldură, cea din urmă fiind cauzată de umiditatea crescută (transpiraţie), în timp ce prima este o reacţie alergică la razele ultraviolete.

Simptome

Principalul simptom al urticariei solare constă în apariţia unor pete roşii pe piele, însoţite de tumefiere (umflare), mâncărime şi uneori senzaţie de arsură, la cel mult 30 de minute de la expunerea la soare. Interesant este faptul că aceste iritaţii pot apărea inclusiv pe zone ale corpului acoperite de haine, mai ales dacă acestea sunt vaporoase.

Dacă aceste iritaţii acoperă o mare suprafaţă din corp, este posibil să apară şi alte manifestări, precum:

Cauze

Deşi cauza exactă a urticariei solare nu este cunoscută, specialiştii cred că reacţia alergică poate fi pusă pe seama producţiei exagerate de histamină sau altă substanţă chimică fotoalergenică atunci când corpul este expus radiaţiilor ultraviolete. De asemenea, riscul de a dezvolta urticarie solară pare să fie mai crescut în cazul în care:

  • Există un membru al familiei care suferă de aceeaşi problemă
  • Pacientul suferă de dermatită
  • Se folosesc frecvent parfumuri, dezinfectanţi, vopseluri sau alte substanţe chimice care pot declanşa reacţia alergică
  • Pacientul urmează un tratament cu antibiotice sau cu alte medicamente ce cresc riscul unei reacţii alergice

Urticarie solară: diagnostic

Simptomele urticariei solare pot fi similare cu ale altor afecţiuni dermatologice, aşa cum este fotodermatoza, motiv pentru care este important să se stabilească un diagnostic precis – doar aşa va putea fi instituit cel mai eficient tratament, lipsit de reacţii adverse.

Pentru diagnosticarea urticariei solare, medicul va examina aspectul pielii, va pune câteva întrebări legate de momentul apariţiei simptomelor, istoricul medical personal şi familial şi va realiza unul sau mai multe teste, precum testarea cutanată Patch, diverse analize de sânge sau biopsia cutanată (mai ales dacă se suspectează o altă afecţiune ce se manifestă similar, precum lupusul sau o boală metabolică).

Urticarie solară: tratament

Tratamentul urticariei solare este necesar doar atunci când simptomele sunt deranjante sau se agravează. De regulă, iritaţiile dispar de la sine în decursul a câteva ore, dar sunt şi situaţii când acestea persistă, caz în care pot fi luate anumite măsuri.

De exemplu, medicul poate recomanda administrarea de antihistaminice pentru ameliorarea roşeţii şi a mâncărimii, precum şi loţiuni cu aloe vera sau calamină.

Dacă reacţia alergică este severă, este posibil ca medicul să prescrie medicamente pe bază de corticosteroizi, montelukast, hidroxiclorochină, omalizumab sau ciclosporină.

O altă metodă de tratament poate consta în fototerapie, care desensibilizează treptat pielea şi o pregăteşte pentru expunerea la soare, dar care nu are efecte pe termen lung.

Pentru a preveni sau reduce riscul de urticarie solară pot fi luate anumite măsuri, precum:

  • Purtarea de haine cu mânecă lungă, pantaloni lungi, de culoare închisă, din bumbac
  • Purtarea de pălării cu boruri largi şi a ochelarilor de soare
  • Evitarea expunerii directe la soare, în special între orele 10-16
  • Folosirea de creme cu factor de protecţie solară
  • Evitarea sau înlocuirea anumitor medicamente care pot declanşa reacţii alergice

Autor: Paula Rotaru

Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”