Îngrijirea şi contracepţia după pierderea unei sarcini

Îngrijirea şi contracepţia după pierderea unei sarcini

Pierderea unei sarcini aduce o multime de emotii, temeri, dar si de intrebari cu privire la momentul potrivit pentru o noua sarcina. Pe langa socul emotional suferit, deloc de neglijat, femeia se confrunta si cu un dezechilibru hormal rezultat in urma pierderii sarcinii, iar acesta poate determina dereglari ale ciclului menstrual si a perioadelor de ovulatie.

Avortul spontan este termenul medical pentru pierderea unei sarcini, iar avortul provocat este termenul pentru intreruperea de sarcina. Atunci cand se constata ca o parte din tesuturi a fost eliminata natural, dar o parte a produsului de conceptie a ramas in uter, termenul medical este cel de avort incomplet. Pierderea de sarcina in stadiu avansat este atunci cand sarcina se pierde dupa patru luni de graviditate si, din fericire, nu are loc foarte des.

Statisticile spun ca una din 10 femei pierde o sarcina de-a lungul vietii, iar riscurile cresc o data cu varsta. Una dintre cele mai frecvente cauze ale producerii avortului spontan este anomalia cromozomiala, altfel spus, embrionul suferea de o anomalie cromozomiala, s-a oprit din evolutie si corpul l-a eliminat. Daca avortul se produce normal – sacul embrional se elimina de la sine, durerile dispar repede, iar sangerarile isi reduc volumul. Exista insa si riscul de a nu elimina tot tesutul, iar sangerarile si durerile vor continua, solutia fiind chiuretajul, o interventie chirugicala de scurta durata, ce are loc sub anestezie.

Cum trebuie să procedaţi după un avort?

In primele doua saptamani dupa avort, se recomanda evitarea spalaturile vaginale/irigatiile, precum si repausul sexual. Sunt normale durerile usoare abdominale si sangerarile, similare celor din timpul menstruatiei, pana la o saptamana de la pierderea sarcinii, starea de oboseala si de usoara depresie.

Semnalele de alarma apar atunci cand temperatura creste mai mare de 38 de grade, secretiile devin abundente si/sau mirositoare, sangerarile sunt puternice, durerile abdominale au devenit intense, starea generala se inrautateste brusc sau daca menstruatia nu a revenit la doua luni de la pierderea de sarcina, cazuri in care se solicita consultul medical de urgenta.

Dupa reluarea activitatii sexuale se recomanda folosirea masurilor contraceptive, tocmai pentru a da timp corpului sa se refaca. Astfel, in cazul in care cuplul doreste obtinerea unei sarcini intr-un viitor apropiat, se recomanda folosirea prezervativelor masculine, prezervativelor feminine – se introduc, inainte de actul sexual, in vagin si retin sperma, spume sau creme vaginale.

Daca nu se doreste o sarcina foarte curand, se recomanda contraceptivele hormonale sau folosirea unui sterilet.

Este bine ca timpul de asteptare pentru a incerca obtinerea unei noi sarcini sa fie de 2-3 cicluri menstruale.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”