Tuturor ne cade părul. De fapt, este un proces normal să pierzi între 50 şi 100 de fire zilnic. Dacă îţi cad mai mult de atât, înseamnă, într-adevăr, că te confrunţi cu problema căderii părului. Află mai multe despre cauzele căderii părului, tipuri de diagnostic sau cum poţi combate această problemă.
Sunt mai multe cauze ale căderii părului. Femeile pot întâlni această problemă după ce nasc; de asemenea, oamenii stresaţi. Sunt, însă, şi anumite boli sau tratamente medicale care au ca efecte secundare căderea părului. Chiar şi felul în care te coafezi poate duce la apariţia acestei probleme.
Însă cea mai uzuală cauză de cădere a părului este o situaţie medicală numită căderea părului ereditară. 80 de milioane de bărbaţi şi femei din SUA se confruntă cu această problemă.
Interne:
– predispoziţie genetică (ereditate)
– factori hormonali (androgeni, menopauză, sarcină etc.)
– vârsta
Externe:
– Stres
– Dietă neadecvată (deficienţă de vitamine/oligoelemente/proteine)
– Proceduri de coafare a părului (periere excesiva, aparate de styling)
– radiatii, factorii din mediul extern
– probleme de sănătate şi medicaţie
Din fericire, majoritatea cazurilor de cădere a părului pot fi oprite sau tratate. Important este ca cei care se confruntă cu această problemă să înţeleagă necesitatea unui consult dermatologic.
Căderea părului poate cauza subţiererea firului de păr, rărirea numărului firelor de păr, zone de chelie sau chelie completă. Mai jos, iată câteva tipuri diferite de cădere a părului:
Alopecia androgenică
Este cea mai obişnuită formă de cădere a părului la bărbaţi şi femei. Se manifestă diferit la cele două sexe, iar zona occipitală nu este afectată. Factorii care contribuie includ problemele hormonale, ereditare şi biologice. La femei, faţă de bărbaţi, se manifestă mai difuz şi la început este mai puţin marcată, rareori ajungând până la apariţia zonelor de scalp complet lipsite de păr. În stadiul incipient, poate fi prezentă numai subţierea firelor de păr sau pierderea în volum a podoabei capilare.
Alopecia areata
Această boală poate cauza pierderea completă a părului la oameni fără alte probleme medicale. Adesea, pacienţii pot avea zone rotunde pe scalp (de mărimea unei monede) de unde să lipsească părul în totalitate. Unora le cad şi sprâncenele sau orice păr mai au pe corp. Alopecia areata este cauzată de o problemă a sistemului imunitar. Dermatologii tratează persoanele cu această problemă ajutând părul să re-crească mai repede.
Traction alopecia
Stilurile de coafat, coafurile care presupun că tragi constant de firele de păr pot cauza acest tip de pierdere a podoabei capilare.
Căderea părului ereditară
La femei, căderea părului din motive ereditare cauzează subţierea şi rărirea părului în centrul scalpului.
Trichotillomania
Această condiţie psihologică îi determină pe unii oameni să se tragă singuri de păr, până le cade părul.
Pitiriazis amiantacea
Este o eczemă a pielii capului, cunoscută şi sub numele de Tinea Amiantacea, ce poate apărea oriunde pe scalp şi cauzează căderea părului. Este mai frecventă la femei de aproximativ 35-40 de ani, uneori apare şi la copii mici, dar pierderea părului este aproape întotdeauna reversibilă după un tratament adecvat.
În stadiul incipient scalpul afectat apare roşu şi inflamat. În etapa următoare se caracterizează prin „solzi” de culoare argintiu-alb sau gălbui îngrămădiţi de-a lungul firele de păr. Firele de păr par a fi lipite împreună şi secţiuni întregi sunt aplatizate la nivelul scalpului. Acestă strangulare cauzează pierderea temporară a părului.
Această afecţiune este considerată a fi cauzată de traume emoţionale. Diagnosticarea rapidă şi corectă este esenţială, iar uneori poate fi confundată cu psoriazisul.
Milioane şi milioane de oameni se confruntă cu această problemă. Sunt persoane cărora le cade părul şi cărora le creşte din nou, fără să facă nimic. Alţii au nevoie de tratament pentru a-şi regenera podoaba capilară. Trebuie să se ştie, însă, că, uneori, părul nu creşte la loc.
Dacă eşti în situaţia în care experimentezi o formă de cădere a părului, pentru a afla ce se poate face, e nevoie să mergi la un dermatolog.
Sunt multe motive. Dacă se întâmplă acest lucru dintr-o dată, cauza poate fi o boală, dieta, un medicament sau naşterea. Dacă problema apare gradual şi se accentuează pe măsură ce trec anii, ai de-a face cu o cădere a părului de tip ereditar.
Iată cele mai frecvente cauze:
• Probleme ale părului sau scalpului
• Boli
• Hormoni şi stres
• Stil de viaţă şi alimentaţie precară
• Medicamente
• Modul de coafare
Tocmai pentru că sunt atâtea cauze care duc la căderea părului, rolul dermatologului este similar cu cel al unui detectiv. El îşi începe diagnosticarea punând foarte multe întrebări. El va vrea să ştie dacă ai remarcat o căderea a părului bruscă sau graduală. Acest fapt îl va ajuta să elimine anumite cauze. Mai mult, va vrea să ştie ce fel de medicamente iei, dacă ai ţinut (şi ce fel de) cură de slăbire.
Orice indiciu – ca şi la soluţionarea unei crime – poate fi extrem de important. De la perioada de menstruaţie, menopauză sau numărul de sarcini/copii.
După întrebări, urmează examinarea directă a firului de păr şi a scalpului. Care poate continua cu examinarea altor zone cu păr de pe corpul tău. De obicei, proba de care are nevoie se află pe scalpul tău. Poate preleva o biposie de scalp (o bucăţică mică de piele) care poate să îl ajute foarte mult în soluţionarea misterului căderii părului.
Alteori e posibil să fie nevoie şi de o analiză de sânge. Şi tocmai pentru că sunt atâtea posibile cauze care pot duce la căderea părului, poate dura ceva timp până dermatologul va şti care este cauza căderii părului în cazul tău.
Aşa cum există multe cauze, există şi multe tratamente. În cor, toţi dermatologii vor vrea să trateze căderea părului cât mai devreme. Devreme, adică înainte de a pierde prea mult păr.
Unul sau mai multe dintre următoarele tratamente pot face parte din tratamentul anti căderea părului.
Tratament fără prescripţie
• Minoxidil: Este un medicament care se aplică direct pe scalp şi are rolul de a stimula creşterea părului, împiedicând subţierea şi rărirea acestuia.
• Tratamente cu laser: Perii, piepteni şi alte device-uri care emit lumină laser şi pot stimula creşterea părului.
• Loţiuni sau produse dermatocosmetice împotriva căderii părului (precum gama APIVITA Propoline tratament împotriva căderii părului): Acestea conţin ingrediente cu proprietăţi antiseptice şi de reglare a sebumului scalpului, întăresc sistemul de apărare al scalpului împotriva factorilor externi, revitalizează foliculii piloşi, întăresc, revigorează şi hrănesc părul, calmează şi menţin sănătatea pielii capului.
Medicamente pe bază de reţetă
Finasteridele şi corticosterozii sunt medicamentele cele mai uzuale prescrise de dermatologi.
Concluzie
Dacă ştii care sunt cauzele căderii părului, vei ştii şi la ce să te aştepţi, iar când această problemă devine serioasă nu ezita să ceri ajutorul unui dermatolog.
Uneori, căderea părului nu are nevoie de un tratament medical. Părul poate reîncepe să crească de la sine. Deseori e necesară doar schimbarea produselor de îngrijire capilară cu unele speciale contra căderii părului care să restabilească echilibrul, să revigoreze scalpul şi părul.
În alte cazuri, reglarea problemelor ce au cauzat căderea părului (gen dietă necorespunzătoare, stres, factori hormonali) implică schimbarea stilului de viaţă pentru a stopa şi căderea părului, dând voie părului să crească din nou.