Una dintre cele mai importante comori este cu siguranţă podoaba capilară. Mulţi însă încep să aprecieze cu adevărat acest dar de la natură, atunci când încep să îl piardă. Fir cu fir. Ce este de făcut? Ce remedii naturale sunt cu adevărat eficiente? Iată mai jos o listă a unora de retinut.
Cele mai comune cauze a căderii părului sunt: deficitul nutriţional, dereglările hormonale, stresul, utilizarea incorectă a produselor de hair-styling, cauze genetice, etc. Însă există remedii naturale pentru care pot ajuta părul să se regenereze. Atenţie însă, pentru a avea efecte trebuie să urmaţi tratamentul pe o perioadă îndelungată. Rezultatele apar, dar nu peste noapte.
Printre cele mai comune remedii naturale se află rozmarin, ulei de ricin, ouă, suc de lămâie, sfeclă roşie, schinduf sau fân grecesc, lupinul, ulei de peşte, lapte de cocos. Fiecare dintre acestea se combină cu masajul scalpului. Mai aveţi nevoie şi de o cască de duş. Detaliem remediile testate cel mai des:
Masajul scalpului nu are doar efect relaxant ci şi stimulează circulaţia sanguină. 5 minute de masaj zilnic, pe o perioadă îndelungată îşi vor face efectul în timp. Mişcările se execută cu buricele degetelor şi trebuie să fie circulare – presiunea trebuie să fie mică şi egală. Ideal ar fi să vă arate un hair-stylist mişcările. Odată sau de două ori pe săptămână puteţi efectua acest masaj cu ulei de măsline cald. Apoi se piaptănă părul şi se pune pe cap o cască de duş. Se lasă să acţioneze 30 de minute după care se spală cu şampon.
Este o plantă excelentă pentru păr deoarece stimulează creşterea, întăreşte rădăcinile părului, ajută la eliminarea mătreţii şi previne apariţia cheliei premature datorită flavonoidelor pe care le conţine. Extractul din această plantă are proprietăţi antioxidante şi de tonifiere, iar siliciul şi sulful conţinut ajută la stoparea căderii părului.
Uleiul de rozmarin se poate folosi şi pentru masajul scalpului. 2 picături de ulei esenţial de rozmarin se amestecă cu 2 linguri de ulei de măsline sau cocos. Se masează scalpul şi se lasă să acţioneze 30 de minute. Apoi se spală părul.
De asemenea, apa de rozmarin se poate folosi cu succes pentru clătirea părului. Se prepară precum un ceai, o infuzie de plante.
Cu siguranţă aţi auzit încă din copilărie de efectele sale benefice asupra părului şi asupra şi a genelor. Ei bine, uleiul de ricin este încă în topul experţilor în îngrijirea părului.
La fel ca şi uleiul de rozmarin se poate aplica la rădăcină. Amestecaţi o lingură de ulei de ricin cu o lingură de ulei de măsline şi masaţi scalpul. Se lasă să acţioneze 45 de minute şi apoi se şamponează de câteva ori până se îndepărtează complet uleiul din păr.
Lupinul este bogat în peptide, oligoelemente (cupru, zinc, fier) şi vitamine (B3, B5), toate acestea fiind esenţiale pentru stimularea creşterii părului. Proteinele din Lupin inhibă activitatea enzimelor 5a-reductază (enzime ce ajută la sintetizarea dihidrotestosteronului care este responsabil şi de căderea părului), îmbunătăţesc microcirculaţia în jurul foliculului pilos, facilitând astfel furnizarea efectivă de oxigen şi substanţe nutritive.
La fel ca şi uleiul de ricin, am crescut cu ideea gălbenuşul este direct proproţional cu o podoabă capilară a a lui Rapunzel. Aşadar, fuga în bucătărie – separaţi două gălbenuşuri cu două linguri de ulei de măsline şi 2 picături de ulei esenţial de rozmarin. Mixul se aplică pe rădăcini şi se lasă să acţioneze 20 de minute. Se clăteşte cu apă multă şi apoi se şamponează normal.
Părul poate cădea şi din cauza unor boli. Spre exemplu, anemicii şi cei care suferă de afecţiuni metabolice se plâng adesea că nu mai au podoaba capilară atât de deasă precum înainte de a se îmbolnăvi. Suplimente alimentare precum: fier, zinc şi biotină – pot avea un efect pozitiv.
Foarte important! Cei care se confruntă cu pierderea părului trec prin moment foarte stresante, iar asta duce la accentuarea problemei. Aşadar, asiguraţi-vă că ţineţi stresul sub control şi mergeţi la doctor pentru a înţelege de ce anume treceţi prin asta. Există perioade în viaţă când este absolut normal ca pe perie să rămână mai multe fire: primăvară, toamna, în timpul sarcinii, în timpul menopauzei.
Dacă toate aceste remedii naturale vi se par complicate puteţi încerca produse special create împotriva căderii părului. Spre exemplu, gama PROPOLINE de la APIVITA. Aceasta conţine produse pentru femei şi pentru bărbaţi:
• Şampon tonifiant pentru femei pentru fortifierea părului cu lupin şi dafin
• Tratament împotriva căderii părului pentru femei cu lupin şi dafin
• Şampon tonifiant pentru bărbaţi cu lupin şi rozmarin
• Tratament împotriva căderii părului pentru bărbaţi cu lupin şi rozmarin
Produsele din gama PROPOLINE nu conţin parabeni, ulei mineral, propilen glicol, etanolamina, coloranţi, flalaţi, moscuri, policiclice, nitromoscuri.