Spălarea părului rămâne un subiect intens dezbătut când vine vorba de îngrijirea podoabei capilare şi probabil ai citit deja o mulţime de sfaturi in presă ori în mediul online. Aproape oricine are o părere fermă despre spălarea corectă a părului. Totuşi, cei mai mulţi nu iau în calcul toate variabilele când lansează o teorie.
Părul rămâne o carte de vizită pentru toată lumea si, de aceea, trebuie să îl menţinem într-o bună stare de curăţenie.
Produsele de îngrijire destinate părului au un rol extrem de important în menţinerea podoapei capilare sănătoase şi cu un aspect estetic plăcut.
Iată care sunt beneficiile şi rolurile pe care le au produsele de îngrijire a părului!
Majoritatea persoanelor au pretenţii foarte mari de la şampoanele pe care le utilizează. În alegerea acestora trebuie să acorzi atenţie tipului de păr pe care îl ai şi rezultatului pe care ţi-l doreşti. Apoi, ia în considerare starea generală a părului după câteva aplicări: se electrizează, este încâlcit, uscat, gras, tern, fără strălucire, rigid, pielea capului este iritată?
Şampoanele conţin agenţi de curăţare a părului şi scalpului şi pot fi găsite sub diverse forme: lichide, transparente sau opace (perlate). Rolul şamponului nu este doar acela de curăţare, ci şi de a oferi beneficii suplimentare pentru păr.
Şampoanele pot fi destinate părului normal şi scalpului fără nevoi speciale sau probleme care trebuie tratate.
Şampoanele antimătreaţă sunt menite să elimine această problemă şi să ofere părului aspectul sănătos de la rădăcină, fără a-i usca vârfurile.
Dacă scalpul nostru este sensibil cea mai bună soluţie este să stăm de vorbă cu un medic dermatolog. Acesta ne va recomanda un şampon pe bază de ingrediente, de obicei de tip tratament, benefice pielii capului.
Şampoanele pentru volum elimină sebumul în exces. În mod ideal, acestea reuşesc să amâne apariţia apariţia aspectului tern şi unsuros al şuviţelor de păr.
Părul colorat este, de obicei, un păr tratat chimic. Şamponul destinat acestui tip de păr trebuie să îi confere un plus de hidratare şi să aibă agent de curăţare blând care să nu scurteze durata de timp dintre vopsiri. Când ne vopsim părul ne dorim să menţinem acel aspect lucios cât mai mult timp şi aici şampoanele destinate părului vopsit joacă un rol important.
Mulţi dintre noi alegem să ne spălăm des părul, poate chiar în fiecare zi. Şampoanele pentru uz frecvent conţin ingrediente care curăţă delicat părul, fără să agreseze scalpul sau să usuce firul de păr.
Şampoanele tonifiante întăresc rădăcina firului de păr, fiind îmbogăţite cu ingrediente care hrănesc pielea, reduc căderea părului şi intensifică microcirculaţia la nivel de scalp.
Şampoanele cosmetice au drept scop îngrijirea părului şi oferirea unui plus estetic, în funcţie de necesităţile părului. Îi vor conferi volum, lejeritate, vitalitate, supleţe şi îl vor ajuta să scape de probleme precum sebumul în exces sau o uscare exagerată.
Şampoanele dermatologice au o concentraţie mai mare de substanţe active şi, de obicei, au un regim special, asemănător celui al medicamentelor.
De reţinut!
Dacă un şampon îţi provoacă mâncărimi ale pielii sau mătreaţă trebuie să renunţi imediat la el. Problemele se pot agrava şi îţi va fi greu să revii la un scalp sănătos.
Balsamul este un fel de „asistent personal permanent” al părului. Practic, acesta ajută firul de păr să se menţină în cea mai bună formă, oferindu-i toate lucrurile de care are nevoie: păstrarea sau îmbunătăţirea stării de sănătate, descâlcirea cu uşurinţă în timpul pieptănării, eliminarea electrizării, etc.
S-ar putea spune că „grijile permanente” ale balsamului sunt închiderea cuticulelor şi repararea porţiunilor afectate ale acestora. Balsamul începe să acţioneze în timpul procesului de clătire, când sunt activate ingredientele constituente. Majoritatea balsamurilor au o „reţea” de ingrediente care sunt ţinute împreună de un gel cremos.
Atunci când începem clătirea, acest gel este îndepărtat şi toate subtanţele prezente în balsam devin libere să acţioneze şi să se depoziteze pe firul de păr în locurile în care firul a fost deteriorat de-a lungul timpului. În felul acesta, firul de păr este mereu „în formă”.
În general balsamurile au fost concepute să atenueze diverse probleme ale firului de păr. Pentru părul ondulat există balsamuri destinate definirii buclelor, iar dacă vrei un păr drept, există produse care îl disciplinează. Ca şi în cazul şamponului, balsamul pentru păr colorat conţine ingrediente care au rolul de a prelungi durata de viaţă a culorii, dar şi pentru a repara deteriorarea produsă de vopsea.
Cele mai des întâlnite balsamuri sunt cele destinate părului uscat şi deteriorat, acestea fiind cele alese chiar şi de persoanele care nu se confruntă cu probleme deosebite ale podoabei capilare. Părului fin şi fără volum îi este destinat un produs special care nu încarcă firul şi care se limpezeşte foarte bine.
De reţinut!
Orice persoană care are un păr mai lung de şapte centimetri trebuie neapărat să aibă în trusa de îngrijire personală un balsam. De asemenea, orice persoană cu păr uscat, subţire sau creţ are nevoie de el. Un păr îngrijit în mod constant va fi mult mai rezistent la agresiuni, va arăta mult mai bine şi va fi mai fin, flexibil, putând astfel să fie aranjat cu multă uşurinţă. Aplică balsamul până la câţiva centimetri de scalp deoarece rişti iritarea acestuia sau îngrăşarea părului.
Utilizarea măştilor de păr este benefică atât pentru firul de păr, cât şi pentru pielea capului. Acestea conţin ingrediente care îmbunătăţesc starea cuticulelor, întăresc rădăcina părului, conferă volum şi strălucire. De asemenea, măştile conţin un complex special cu agent de coagulare, care protejează şuviţele şi le fac mai uşor de coafat.
De obicei, măştile trebuie utilizate o dată pe săptămână şi trebuie alese în funcţie de tipul tău de păr: pentru păr uscat se alege o mască hidratantă, pentru cel fragil, una regeneratoare, iar în cazul în care părul are fire despicate, putem utiliza o mască reparatoare.
Acolo unde ritualul descris mai sus nu este suficient, intervin tratamentele. Putem vorbi despre un tratament hidratant, de întreţinere, pentru toate tipurile de păr sau despre produse pentru nevoi speciale ale podoabei capilare ori ale scalpului.
Părul care a fost supus unor tratamente chimice sau termice are nevoie de revitalizare, de hidratare intensă şi de netezire.
Scalpului îi sunt destinate tratamentele care au rol de vindecare a iritaţiilor pielii, de hidratare, de oprire a căderii părului sau chiar de stimulare a regenerării acestuia de la rădăcină.
O zonă explorată din ce în ce mai mult de către producătorii de tratamente pentru păr este cea a tratării vârfurilor, cel mai adesea folosind ca ingrediente uleiurile naturale. Aceste produse ajută la menţinerea aspectului sănătos al părului şi previn apariţia vârfurilor despicate.