Cancerul endometrial, de ovare sau cervical sunt tipuri de cancer ce afectează multe femei anual. Care sunt cele mai noi metoe de tratament şi depistare precoce, ce analize genetice ne pot da indicii valoroase, dar şi când o intrevenţie profilactică ne poate salva viaţa, ne-a povestit profesorul Joerg Engel, medic chirurg, şeful departamentului de obstetrică şi ginecologie, Nordwest Clinic, din Germania.
Prof. Joerg Engel: În cazul cancerului endometrial este important de menţionat faptul că este al doilea cel mai răspândit tip de cancer după cancerul mamar, 10 -11.000 cazuri noi/an în Germania. Acest tip de cancer poate fi rapid diagnosticat datorită unui simptom evident, sângerarea post menopauză. În cazul în care femeile sângerează, deşi sunt la menopauză, se realizează un chiuretaj, apoi o ecografie abdominală, pentru a afla dacă este cancer endometrial.
Apoi, dacă avem de-a face cu acest tip de cancer este important să aflăm unde anume se situează mai exact cancerul, în care strat al uterului şi cum anume poate fi tratat. Dacă este vorba de o localizare la nivelul miometrului (stratul muscular, mijlociu, al uterului), noi recomandăm o histerctomie laparoscopică. Dacă tumora ajunge la ultimul strat al uterului, se recomandă limfadenectomie pelvină şi para-aortică şi dacă nodulii limfatici sunt atinşi de cancer se recomandă terapia cu radiaţii şi în cazul pacientelor tinere cu un cancer endometrial avansat, chimioterapia (cunoscută pentru reducerea mortalităţii).
C.S.Î.D.: Există situaţii în care aţi recomanda histerectomia, în afara aflării unui diagnostic de cancer?
J.E.: Da, desigur, de exemplu în cazul hiperplaziei endometriale cu celule atopice care este o boală declanşată înaintea cancerului. În 30 % din cazuri, aceasta poate fi descoperită concomitent cu cancerul. Şi dacă este de tip benign, se recomandă operaţia. Pentru că prin intervenţie laparoscopică, recuperarea este mult mai rapidă şi după 3 zile pacienta poate pleca acasă.
C.S.Î.D.: Cum putem preveni aceste tipuri de cancer?
J.E.: Cancerul endometrial se previne prin păstrarea unei siluete corespunzătoare. În 30% din cazuri, estrogenul ( aflat în ţesutul adipos) stimulează endometrul şi acesta începe să producă celule canceroase. De aceea obezitatea este cauza principală a declanşării cancerului endometrial. Acest tip de cancer apare foarte rar înainte de menopauză. Trebuie avută o grijă specială faţă de femile tinere obeze, mai ale cele care au sângerări în afara ciclului şi care nu pot fi remediate cu progesteron. În aceste cazuri se face un chiuretaj biopsic, pentru a vedea dacă este sau un cancer endometrial. Dar sunt rare aceste cazuri.
C.S.Î.D.: Cum stă în statistici cancerul ovarian?
J.E.: În cazul cancerului ovarian putem spune că este al treilea ca număr de cazuri, dar are cel mai ridicat grad de mortalitate, deoarece nu există simptome timpurii şi nici nu există metode specifice care să îl poată diagnostica în stadiile incipiente. Pentru că ecografia abdominală nu poate fi o metodă sigură de detectare a cancerului ovarian în stadii timpurii, ar trebui operate foarte multe paciente sănătoase, pentru a depista cancerul aflat în primele lui faze, motiv pentru care s-ar putea face mai mult rău decât bine.
Cancerul ovarian este singurul tip de cancer localizat în abdomen care nu poate fi operat laparoscopic, decât prin chirurgia clasică. Scopul acesteia este să fie eliminată orice parte vizibilă a tumorii din cavitatea abdominală şi după ce se realizează acest lucru, pacientei i se mai pot oferi 5 ani de viaţă. Altfel, mortalitatea sapare la 20-40% dintre cazuri. Operaţia este complexă: trebuie scoase şi intestinele, se umblă la muşchiul diafragmei, se lucrează cu o echipă interdisciplinară în astfel de cazuri. Ulterior, se recomandă chimioterapia, cel puţin 6 cicluri.
C.S.Î.D.: La ce vârste ajung pacientele la dumneavoastră?
J.E.: Pacienţii sunt cel mai adesea cu vârste cuprinse între 60-70 de ani, însă pot fi şi cazuri de paciente mai tineri. 10% dintre genele cancerului ovarian sunt înrudite cu celulele cancerului mamar, iar la aceste paciente, cancerul poate apărea în jur de 40 de ani, 50 de ani. Dacă au existat cazuri de cancer de ovar sau chiar de sân în familie este important ca pacienta să fie atentă.
Se recomandă ca în cazul antecedentelor în familie, ovarele să fie înlăturate după vârsta de 40 de ani, scade totodată riscul apariţiei de cancer mamar până la 50%. Este important să se facă testarea genetică BRCA1 şi BRCA 2 pentru a descoperi dacă există gena şi, ulterior, se poate realiza procedura. Este important totuşi să fie administrate şi suplimente hormonale, ulterior.
C.S.Î.D.: Există legături între menopauza timpurie şi apariţia cancerului?
J.E.: Da, s-a dovedit că de regulă menopauza timpurie protejează, iar cea întârziată este considerată factor de risc în apariţia cancerului.
În cazul cancerului cervical este improtant de menţionat faptul că este foarte rar ( în Germania 3000 de cazuri/anual), ca urmare a faptului că avem un sistem de detectare bine pus la punct. Acesta apare în cele mai adesea din cazuri din cauza infecţiei cu virusul HPV. Există şi cazuri în care anumite infecţii pot declanşa apariţia acestui tip de cancer, însă mulţi ani mai târziu.
Chiar şi după zeci de ani, 8% dintre cei cu HPV pot face cancer cervical. Ca drept urmare, este important examenul ginecologic periodic. Dar tocmai pentru că există examenul Papanicolau ce trebuie făcut periodic, şanse de supravieţuire sunt de 70-75%, mai ales dacă operaţia este făcută laparoscopic, urmată de radioterapie.