Cancerul de sân este una dintre cele mai întâlnite boli în rândul femeilor. De cele mai multe ori, femeile care au fost depistate cu cancer la sân nu au prezentat niciun simptom, durerea nefiind resimţită, iar astfel boala este descoperită absolut întâmplător. Din nefericire, simptomele şi durerile încep să apară abia în momentul în care boala ajunge într-un stadiu avansat.
”Cancerul mamar este multă vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea întâmplătoare”, avertizează dr. Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală. ”O modificare a aspectului fiziologic al sânului, o formaţiune tumorală palpabilă, o retracţie mamelonară, o scurgere cu sânge din mamelor şi o îngroşare a tegumentului sânului pot fi semne ale unui cancer mamar”, explică medicul.
Deşi medicii nu cunosc cauza apariţiei cancerului, ca orice altă afecţiune putem vorbi despre factorii de risc care favorizează apariţia acestei boli.
”Sunt mai mulţi factori de risc printre care: vârsta, expunerea excesivă la estrogeni, istoricul familial, expunerea accidentală sau terapeutică la radiaţii, consumul de alcool, fumatul, obezitatea etc.”, susţine specialistul.
Autopalparea. Este indicat ca în fiecare lună să îţi palpezi singură sânii, de preferat după o săptămână de la apariţia menstruaţiei. Trebuie să fii atentă la orice fel de modificare apărută în forma sau în dimensiunea sânilor, fie că este vorba de un nodul, schimbări ale aspectului pielii (încreţitură, gropiţă, roşeaţă, aspect de ”coajă de portocală”), secreţii sau modificări la nivelul mamelonului. În cazul în care observi vreuna dintre aceste modificări, urgent trebuie să faci o vizită la medicul de familie.
Analize de rutină. Vizita la ginecolog sau la medicul de familie este extrem de importantă, o dată la trei ani dacă ai până în 40 de ani şi în fiecare an dacă ai peste 40 de ani, chiar dacă nu ai descoperit nicio problemă.
”Mamografia se face dacă ai peste 40 de ani, iar ecografia mamară rămâne principala analiză pe care trebuie să o facă toate femeile care au până în 40 de ani. Acestea trebuie completate eventual de RMN, mai ales pentru sânii cu densitate crescută”, recomandă specialistul.
Un stil de viaţă sănătos. Pentru a preveni cancerul de sân, alimentaţia şi sportul joacă un rol impoartant. Să nu uităm că alcoolul şi ţigările trebuie evitate, deoarece numeroase studii au demonstrat că ele pot mări riscul de cancer.
”Prevenţia cancerului în general şi a cancerului mamar în particular, se realizează prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care înseamnă menţinerea unei greutăţi optime cu o dietă bogată în legume, fructe, diminuarea aportului de grăsimi şi glucide, evitarea consumului de alcool şi a fumatului, cât mai multă mişcare şi sport cu regularitate, precum şi încurajarea alăptării de lungă durată (minim 6 luni)”, explică medicul.
Ultimele statistici arată că în anul 2018 au fost înregistrate în România 9.629 de noi cazuri de cancer de sân şi 3.378 de decese cauzate de această boală.