Un virus gripal modificat ar putea distruge tumorile pancreatice

Cercetătorii de la Queen Mary University, din Londra, au modificat un virus gripal pe care l-au folosit pentru a distruge cu succes celule pancreatice canceroase.
  • Publicat:
Un virus gripal modificat ar putea distruge tumorile pancreatice

Cancerul pancreatic este a treia cauză de mortalitate în SUA cu peste 43.000 de decese numai în 2017. Conform National Cancer Institute, 8% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pancreatic  au o rată de supravieţuire de cinci ani.

Ca majoritatea formelor de cancer, cu cât este diagnosticat mai repede, cu atât este mai bine pentru pacient, pentru că în forme incipiente cancerul pancreatic tinde să fie localizat şi este mai uşor de gestionat schema de tratament.

Necesitatea unor terapii mai eficiente împotriva cancerului pancreatic sunt foarte necesare, cu atât mai mult cu cât această formă de cancer se dezvoltă extrem de rapid şi este cel mai adesea rezistentă la tratament.

Tocmai cu scopul de a învinge rezistenţa la medicamente, cercetătorii încearcă să folosească virusuri care au suferit mutaţii, pentru a distruge cu mai mare precizie celulele canceroase. Astfel, o echipă de cercetători conduşi de Dr. Gunnel Hallden, de la Queen Mary University au modificat genetic un virus gripal.  Pentru a verifica eficacitatea acestui demers, cercetătorii au folosit şoareci cu cancer pancreatic cu celule umane. Rezultatele au fost publicate de către Dr. Stella Man în revista Molecular Cancer Therapeutics.

Celulele canceroase sunt distruse din interior

Spre deosebire de celulele pancreatice normale, celulele pancreatice canceroase conţiin o moleculă numită alpha v beta 6. Dr. Hallden şi colegii săi au alterat genetic un virus gripal, căruia i-au adăugat o proteină care aderă la alpha v beta 6. Când virusul modificat ajunge la celulele canceroase începe să se multiplice în interiorul acestora, ajungând în cele din urmă să le distrugă. Apoi, pe măsură ce virusul se înmulţeşte, ciclul se repetă până ce tumora este distrusă în totalitate.

Echipa medicală a testat această abordare pe şoareci care aveau cancer pancreatic cu celule canceroase umane şi a descoperit că virusul modificat a stopat cu succes cancerul din evoluţie.

„Soluţia aceasta nu a fost doar foarte selectivă şi eficientă, ci ea a fost urmată de modificări ale virusurilor care pot fi transmise prin sânge către celulele canceroase care s-au răspândit în organism,” a spus Dr. Stella Man, ceea ce va permite un tratament mult mai eficient.

„Dacă aceste rezultate vor fi confirmate de studiile clinice,” spune Dr. Man, „atunci acesta va deveni un nou tratament promiţător pentru pacienţii cu cancer pancreatic şi care poate fi combinat cu actualele medicamente, pentru a distruge celulele canceroase rezistente.”

Dacă se vor găsi fonduri necesare studiilor clinice în următorii doi ani, testările vor dura aproximativ cinci ani, pentru a se determina cu precizie dacă acest tip de terapie este eficient şi sigur.

Sursa: medicalnewstoday.com

Foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: