6 obiceiuri sănătoase pentru a avea dinţi albi, fără pete

Deşi cu toţii ne dorim o dantură albă şi strălucitoare, iar alimentele care pot păta dinţii sunt foarte bine cunoscute, nu le putem exclude pe toate din dietă, deoarece fie sunt benefice pentru sănătate, fie pur şi simplu ne plac şi ne dorim ca din când în când să ne satisfacem o plăcere. Medicul dentist Mihaela Dan ne oferă câteva sfaturi pentru ca aceste alimente să fie consumate fără a afecta, totuşi, şi aspectul dinţilor.
  • Publicat:
6 obiceiuri sănătoase pentru a avea dinţi albi, fără pete

Deşi cu toţii ne dorim o dantură albă şi strălucitoare, iar alimentele care pot păta dinţii sunt foarte bine cunoscute, nu le putem exclude pe toate din dietă, deoarece fie sunt benefice pentru sănătate, fie pur şi simplu ne plac şi ne dorim ca din când în când să ne satisfacem o plăcere. Medicul dentist Mihaela Dan ne oferă câteva sfaturi pentru ca aceste alimente să fie consumate fără a afecta, totuşi, şi aspectul dinţilor.

Oricât de mult ne-ar plăcea, unele alimente şi băuturi colorează dinţii: cafeaua, ceaiul, vinul, unele legume şi fructe (în special afine, coacăze, sfeclă roşie, citrice etc.), sucul de roşii, băuturile carbogazoase – deoarece produc în smalţul dentar microcavităţi în care aderă mult mai bine substanţele colorate.

“Pentru că la multe dintre aceste alimente nu putem renunţa, următorul cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru dantura noastră este prevenţia. Deşi coroanele dentare, faţetele şi albirea profesională pot face ca dinţii să arate mai puternici şi mai strălucitori, alegerea cea mai sănătoasă (şi mai ieftină!) este evitarea apariţiei cariilor şi a petelor prin intermediul unei bune igiene dentare şi prin consumul într-un mod moderat şi cu atenţie a alimentelor care pot păta dinţii”, recomandă dr. Mihaela Dan.

Iată câteva sfaturi pentru protejarea dinţilor fără a ne limita plăcerile culinare!

Folosiţi paiului
Cafeaua, ceaiul, sucurile carbogazoase şi nu numai, băuturile pentru sportivi şi vinul pot păta dinţii din cauza acidităţii lor. Consumul lor cu paiul va reduce contactul acizilor şi substanţelor cromogene cu dantura şi, implicit, riscul de colorare. “Ceaiurile de toate felurile, inclusiv cel alb, s-a dovedit că pătează dinţii şi erodează smalţul. La fel, nu numai vinul roşu poate decolora dinţii, ci şi cel alb – care, în mod surprinzător, este chiar mai acid decât cel roşu şi poate provoca mai multe daune. Limitarea consumului acestor băuturi va fi benefică atât pentru sănătatea orală, cât şi pentru sănătatea noastră generală”, spune specialistul ortodont.

Consumaţi fructe şi legume benefice
O dietă benefică pentru dinţi poate reprezenta un avantaj în păstrarea unui zâmbet frumos şi sănătos.
“Fructele şi legumele tari, bogate în fibre, curăţă prin efectul mecanic dinţii şi stimuelază fluxul salivar ce spală dinţii. Alunele, nucile, migdalele etc. îndepărtează parţial depunerile de pe dinţi, datorită faptului că sunt tari, iar proteinele pe care le conţin protejează smalţul dentar. Nu în ultimul rând, legumele verzi – brocolii, spanac şi unele tipuri de salate – conţin fier, ce formează la nivelul smalţului o barieră protectoare împotriva acizilor”, explică specialistul ortodont.

Optaţi pentru brânzeturi
Brânza protejează dinţii de acizi prin reducerea pH-ului şi prin conţinutul de calciu, proteine şi fosfor. Nu întâmplător francezii, rafinaţi consumatori de vinuri, asociază vinul cu brânzeturile.

Clătiţi frecvent gura cu apă
Uneori, alimentele care pătează dinţii nu pot fi evitate, multe dintre ele fiind alegeri sănătoase, însă există anumite trucuri care ne pot proteja de efectele lor negative asupra dinţilor. 

“Eliminarea din dietă a fructelor de pădure, spre exemplu, nu este o opţiune, însă putem preveni decolorarea dinţilor ca a urmare a consumului lor. Un prim pas este să nu permitem alimentelor şi băuturilor care cauzează pete să rămână în gură pentru mult timp, fiind recomandat ca ele să fie mestecate şi înghiţite rapid. De asemenea, imediat după consumarea alimentelor colorate este indicat să ne spălăm pe dinţi. Însă cum acest lucru nu este întodeauna posibil, o alternativă la îndemână este clătirea gurii cu apă, pentru a îndepărta acizii şi substanţele colorante”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

Apelaţi la guma de mestecat
Folosită pentru o scurtă perioadă imediat după masă, guma de mestecat înlocuieşte parţial periajul, spălând dinţii prin stimularea fluxului salivar şi curăţându-i prin mişcările limbii şi ale obrajilor.

Nu rataţi periajul profesional şi air-flow-ul
Atât periuţa profesională, cât şi jetul de apă cu bicarbonat al air-flow-ului, sunt cele mai eficiente metode profesionale de curăţare a microdepunerilor de pe suprafaţa smalţului.

Urmărește CSID.ro pe Google News