Albirea dinţilor: cum se face şi când e recomandată

Dr. Oana Florea, medic dentist cu competenţă în implantologie orală, ne spune care sunt cauzele care duc, în primul rând, la îngălbenirea dinţilor şi care ne fac să apelăm, în cele din urmă, la albirea profesională.
  • Publicat:
Albirea dinţilor: cum se face şi când e recomandată

Albirea dinţilor este unul din cele mai cerute tratamente estetice în cabinetele medicilor stomatologi. Pacienţii doresc să scape de culoarea gălbuie a dinţilor, să aibă un zâmbet ca de Hollywood. Specialiştii sunt însă de părere că nu este bine să ne albim prea mult dinţii, ci să alegem o nuanţă cât mai naturală. În plus, există contraidincaţii de care este bine să ţinem cont.

Dr. Oana Florea, medic dentist cu competenţă în implantologie orală, ne spune care sunt cauzele care duc, în primul rând, la îngălbenirea dinţilor şi care ne fac să apelăm, în cele din urmă, la albirea profesională.   

Cauzele care duc la îngălbenirea dinţilor
Culoarea dinţilor este afectată de obiceiurile alimentare şi nealimentare. Enumerăm 7 situaţii care influenţează coloraţia dentară:

1.Culoarea dinţilor este dobândită genetic
2.Dinţii se îngălbenesc odată cu înaintarea în vârstă

3.Fumătorii, precum şi consumatorii de cafea, ceai, vin roşu,sucuri de afine sau sfeclă roşie suferă discromie dentară (îngălbenirea dinţilor).
4.Culoarea dinţilor este afectată de unele medicamente, de metale, chiar şi de anumite paste de dinţi sau ape de gură
5.Bolile de sânge sau unele afecţiuni hepatice pot influenţa culoarea dentară
6.Consumul supradozat de fluor conduce la afecţiunea numită fluoroză, aceasta manifestându-se prin apariţia unor pete/striuri albe pe suprafaţa dinţilor.
7.Tratamentele cu antibiotice în timpul formării dinţilor sau traumatismele dentare cauzează discromia dentară.

Tehnici moderne de albire a dinţilor
Albirea dinşilor se poate face acasă (Home bleaching) sau în cabinetul stomatologic (Proffessional bleaching)
Este de preferat albirea dinţilor în cabinetul stomatologic deoarece se efectuează sub controlul vizual al personalului de specialitate şi se folosesc substanţe mult mai concentrate cu timp de acţionare mult mai scurt (în general şedinţa durează între o jumătate de oră şi o oră).

De asemenea, în cabinet se poate utiliza o metodă prin care gelul de albire este activat termic cu ajutorul razei laser, existând un întreg kit pus la dispoziţie pentru fiecare pacient în parte. Albirea are un succes vizibil imediat şi un efect de lungă durată. Aceasta este considerată cea mai eficientă metodă, având şi un preţ mai mare.

În funcţie de metoda aleasă, durata procedurii de albire variază de la câteva zile (în cazul Home bleaching) la cca o jumătate de oră sau o oră (albirea cu laser).

Deoarece sunt persoane care acuză o anumită sensibilitate dentară după albire, se recomandă ca timp de 48 de ore să nu se consume alimente şi băuturi reci. De asemenea, este de preferat ca, în prima săptămână după albire, să nu se consume alimente, băuturi sau alte substanţe colorate (tutun, apă de gură,medicamente).

Albirea dinţilor afectează smalţul?
Substanţele acreditate folosite astăzi (carbamida şi peroxidul de hidrogen), nu produc daune structurii dentare, atâta timp cât sunt utilizate cu discernământ, la recomandarea medicului dentist.

Dinţii se albesc de fiecare dată?
Peroxizii nu pot albi dintele când avem de a face cu afecţiuni hematologice, hepatice sau ale fluorozei dentare, pentru că, în aceste cazuri, coloraţia apare din interiorul dinţilor.

Contraindicaţii
Albirea dinţilor nu este recomandată în aceste cazuri:
-femeilor însărcinate sau care alăptează
-copiilor cu vârstă sub 16 ani, întrucât pulpa dentară a acestora este încă în dezvoltare
-pacienţilor cu multiple leziuni carioase care îşi pot albi dinţii abia după ce se tratează toate leziunile.
-persoanelor alergice la substanţele utilizate în albire sau celor ce suferă în general de sensibilitate dentară
-celor care au retracţii gingivale şi rădacini dentare expuse, zone pe care protecţia smalţului dentar este absentă

Când ne albim din nou dinţii?
Procedura de albire poate fi reluată fără riscuri după 2 sau 3 ani.

Igiena după albire
După albire, igiena dentară este extrem de importantă inclusiv pentru ca efectul de albire să dureze mai mult. Se recomandă vizita la medicul stomatolog la cel puţin 6 luni pentru curăţarea profesională a dinţilor.

Costul albirii
Preţul unui tratament de albire a dinţilor variază între 150 de euro şi 300 de euro. 

 

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News