Dacă în copilărie ai fost înconjurat de oameni care mai degrabă luau un pumn de pastile decât să facă o vizită dentistului, foarte probabil ai ajuns, la rândul tău, să te temi de momentul în care vei avea nevoie de un tratament pentru dantură. Frica românilor de dentist este bine înrădăcinată, cam ca o măsea de minte, dar cu noile proceduri stomatologice, nici că mai este cazul, pentru că durerea este doar în mintea pacientului.
Dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog, specialist în implanturi dentare, ne-a explicat, într-un interviu exclusiv, de ce amână românii vizita la dentist, care sunt metodele la care recurg atunci când îi doare dantura şi pastilele nu-şi mai fac efectul şi ce boli ne pândesc dacă nu tratăm la timp cariile.
CSÎD: De unde vine frica de dentist şi când realizează românii că nu se mai poate, trebuie să meargă la medic, fie ce-o fi?
Dr. Ionuţ Leahu: Românilor le este frică să meargă la doctor în general. Iar când vine vorba despre dentist, teama este şi mai mare. Probabil că acestea sunt traume din copilărie de care, deşi medicina a evoluat extraordinar de mult, nu reuşim să scăpam. Acum, toate intervenţiile se fac cu anestezie, aşa că nu se pune problema de durere sub nicio formă.
Un alt aspect este că, deşi oamenii ştiu că este indicat să vina la dentist la un control din 6 în 6 luni, acest lucru nu se întâmplă. Sau se întâmplă în procent foarte mic. Cei mai mulţi români vin abia în momentul în care „nu mai rezistă”. Adică atunci când calmantele nu-şi mai fac efectul şi durerile sunt insuportabile, cariile devin vizibile sau un dinte bolnav cedează de tot. Psihologic vorbind, nu te gândeşti decât că durerea pe care o ai va atrage după sine o durere şi mai mare.
CSÎD: Până să ajungă la dentist, la ce metode recurg românii pentru a scăpa de durere? Pe internet sunt o sumedenie de remedii cel puţin ciudate…
Dr. Ionuţ Leahu: Românii sunt extrem de inventivi şi folosesc tot felul de leacuri băbeşti pentru ameliorarea durerii. De la cele clasice, precum eternul ceai de museţel, până la unele ciudăţenii extreme pe care nu credeai că mintea umană le poate născoci.
Îşi pun tămâie în găurile măselelor cariate pentru că au aflat ei că în acest fel omoară nervul sau fac cornete din hârtie pe care le bagă în ureche şi le dau foc pentru a trage curentul! Evident, toate aceste metode sunt nişte bazaconii care nu fac decât rău, ba chiar pot avea consecinţe tragice.
CSÎD: Pe lângă frica de dentist, nu cumva şi dificultăţile financiare îi împiedică pe mulţi să amâne la nesfârşit intervenţiile stomatologice?
Dr. Ionuţ Leahu: După frica organică de dentist, un alt motiv pentru care românii evită cabinetele stomatologice este cel financiar, e adevărat. Vestea proastă e că, dacă nu te prezinţi la medicul dentist pentru că n-ai bani, o să ajungi în situaţia în care afecţiunile se tot adună, iar costurile tratamentului vor fi foarte mari. Cu alte cuvinte, de dentist tot n-ai cum să scapi, iar dacă te duci târziu, o să fii nevoit să scoţi mai mulţi bani din buzunar.
Din păcate, Casa de Asigurări decontează extrem de puţini bani pentru serviciile stomatologice. Chiar am organizat o dezbatere în acest sens la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, ai Colegiului Pacienţilor, o dezbatere în care am pus în discuţie şi necesitatea unor campanii de informare asupra a ceea ce înseamnă prevenţie, dar şi asupra creşterii plafonului decontat de Casa de Asigurări.
CSÎD: Observ din ce în ce mai mulţi tineri care au probleme cu dantura. Care sunt principalele probleme cu care se confruntă românii, în ceea ce priveşte sănătatea dentară?
Dr. Ionuţ Leahu: Potrivit statisticilor realizate la nivel mondial, se pare că afecţiunile stomatologice ocupă locul numărul unu în ceea ce priveşte îmbolnăvirea organismului. Mai bine de 90% din populaţia globală suferă de carii dentare, în timp ce 60% prezintă anomalii dento-maxilare. De asemenea, peste 60% din populaţia de peste 35 de ani prezintă parodontopatii. Un alt semnal de alarmă îl reprezintă bolile parodontale, care nu mai apar doar la persoanele trecute de o anumită vârstă. Din păcate, sunt din ce în ce mai mulţi tineri cu forme extrem de agresive ale bolii parodontale.
CSÎD: Ce riscăm dacă nu tratăm un dinte cariat? Este infecţia un factor de risc pentru apariţia unor boli grave?
Dr. Ionuţ Leahu: Pe lângă faptul că o carie este însoţită de durere, infecţia cariei poate să se extindă şi mai departe de dinte, afectând alţi dinţi sau chiar şi maxilarul. Pe termen lung, afecţiunile netratate ale dinţilor pot îmbolnăvi inima, rinichii şi articulaţiile. Problemele dentare netratate pot duce la miocardită, infecţii ale muşchilor inimii. De asemenea, bacteriile date de infecţiile bucale sunt factor de risc pentru ateroscleroză şi pentru endocardită (infecţie a valvelor inimii). O altă complicaţie a infecţiilor dentare netratate, date mai ales de carii la nivelul premolarilor superiori, o reprezintă sinuzita maxilară acută.
CSÎD: Cât de important este detartrajul în prevenirea apariţiei cariilor şi a afecţiunilor parodontale?
Dr. Ionuţ Leahu: Detartrajul este o măsură importantă de prevenire a cariilor. Indiferent de cât de atent eşti cu igiena orală, placa şi tartrul apar, inevitabil. Bacteriile se dezvoltă în gura noastră de fiecare dată când mâncăm sau bem. Deşi periajul şi aţa dentară sunt metode foarte eficiente de a scăpa de resturile alimentare, acestea nu le îndepărtează în totalitate, iar în timp, resturile alimentare duc la apariţia tartrului.
Ritmul în care se formează tartrul depinde de mulţi factori, de la alimentele pe care le consumăm până la poziţia dinţilor. Astfel, dacă dinţii sunt înghesuiţi, periajul dentar nu poate fi efectuat corespunzător, favorizând apariţia tartrului. De asemenea, un factor-cheie care favorizează ritmul de formare a tartrului este saliva. Unele persoane au salivă mai vâscoasă decât altele. Saliva favorizează apariţia tartrului pe dinţi şi gingii, de aceea este important să ne hidratăm pentru a o menţine la un nivel optim.
CSÎD: În ce constau metodele moderne de îndepărtare a tartrului?
Dr. Ionuţ Leahu: Detartrajul dentar profesional se realizează cu ajutorul instrumentelor activate sonic sau ultrasonic. Aceste instrumente vibrează uşor, îndepărtand tartrul de pe dinţi. Pe tot parcursul unui detartraj dentar, un jet puternic de apă va acţionă pe ansă pentru a preveni supraincălzirea dintelui din cauza vibraţiilor. Detartrajul dentar cu ultrasunete este completat cu unul manual, mai ales pentru zonele subgingivale, după care medicul dentist va finisa suprafeţele dentare prin periaj profesional. Un beneficiu al detartrajului dentar este acela că reprezintă prima linie a tratamentului parodontal nechirugical, oferind, în acelaşi timp, şi senzaţia de dinţi curaţi şi trebuie efectuat minimum o dată la 6 în luni.
CSÎD: Care a fost cel mai dificil caz pe care l-aţi rezolvat la cabinetul dumneavoastră?
Dr. Ionuţ Leahu: În fiecare zi operez 2-3 cazuri complicate. Nu aş putea să spun că unul este mai greu decât altul, mă bucur că pot să ofer de fiecare dată soluţia cea mai bună. La mine vin pacienţi cu diabet cărora le pun implanturi dentare, vin pacienţi cardiaci, cu operaţii pe inimă, iar printr-o strânsă colaborare cu medicul lor cardiolog îi tratez cu succes. Am avut record de vârstă la un pacient căruia i-am refăcut întreaga dantură cu fast&fixed, când avea numai 24 de ani, dar am avut şi pacient de 86 de ani, căruia i-am pus dinţi ficşi folosind tot această metodă.