Aţi observat vreodată umflarea şi schimbarea aspectului gingiei? Sau sângerarea uşoară de fiecare dată când faceţi un periaj sau când mâncaţi alimente puţin mai dure? Dacă v-aţi confruntat cu aceste situaţii şi nu aţi cerut încă sfatul medicului dentist, e cazul să vă faceţi o programare pentru un consult. Există riscul să suferiţi de gingivită sau mai grav, de complicaţia acesteia, parodontita marginală.
Să aflăm ce este gingivita şi ce putem face ca să o prevenim şi să o combatem. Pentru început, trebuie să ştim că gingivita reprezintă inflamaţia gingiei. Gingia este reprezentată de porţiunea mucoasei orale care acoperă procesul alveolar din dreptul liniei muco-gingivale şi se termină sub forma unei margini gingivale libere de jur împrejurul fiecărui dinte.
Se pare ca gingivita are o cauză bacteriană oportunistă pe fondul unui răspuns imun slab sau ineficient, care este favorizată de diferiţi alţi factori: placa bacteriană, tartru, înghesuiri dentare, obturaţii neadaptate perfect cavităţilor, coroane neadaptate etc. Cel mai important factor este placa bacteriană, pelicula fina ce rămâne ataşată suprafeţelor dentare, în lipsa unei igiene corecte, ce ulterior este invadată de anumite bacterii prezente în cavitatea bucală, determinând astfel inflamaţia gingiei.
Dacă nu este instituită o igienă riguroasă, placa bacteriană invadează şi suprafaţa dentară subgingivală, determinând o inflamaţie şi mai gravă a gingiei. Tartrul depus este placa bacteriană calcificată. Singur nu este patogenic, dar suprafaţa sa rugoasă este ideală pentru retenţia microorganismelor. Înghesuirea dentară duce către acumularea foarte rapidă a plăcii bacteriene, mecanismele de autocurăţare fiind ineficiente.
Obturaţiile şi coroanele pot face mai mult rău decât bine: deşi macroscopic, adaptarea marginala este bună, de cele mai multe ori, poziţionarea marginilor sub nivelul gingiei nu este decât un factor iritant care se adaugă la acumularea plăcii şi a tartrului, ceea ce duce imediat la instalarea gingivitei. In procesul de igiena zilnica este complicat sa folosesti o pasta de dinti pentru fiecare problema in parte, de aceea blend-a-med vine cu solutia: noua pasta de dinti cu complex de staniu ce protejeaza dintii impotriva celor 7 probleme dentare verificate cel mai des de medicul stomatolog.
În măsurile de prevenţie orală, trebuie incluse dieta corespunzătoare şi igiena cavităţii bucale, de multe ori nefiind tratate cu seriozitate. O prevenţie orală de succes presupune recunoaşterea şi îndepărtarea tuturor iritanţilor ce pot leza mucoasa cavităţii bucale. Totodată, trebuie crescută rezistenţa organismului în faţa agenţilor patogeni şi a altor situaţii favorizante.
De câteva decenii, succesul în prevenţia problemelor dentare este condiţionat de folosirea individuală sau colectivă a fluorului, de reducerea cantităţii de zahăr din alimentaţie şi de controlul plăcii bacteriene prin mijloace de igienizare a cavităţii bucale. Daca in procesul zilnic de igenizare se foloseste ata dentara si apa de gura, cavitatea bucala se poate bucura de o protectie anti-bacteriala de mai lunga durata. Poti folosi ata dentara Oral B Satin Floss si apa de gura Oral B Multi-Protection si placa bacteriana va fi diminuata.
Prevenţia gingivitei şi parodontitei este asemănătoare prevenţiei cariilor şi se bazează pe motivaţia pacientul de a conştientiza riscurile şi a lua măsuri în ceea ce priveşte igiena orală. Ţelul controlului plăcii bacteriene este prevenirea infecţiei marginii gingivale libere şi drept urmare a instalării gingivitei şi parodontitei. Ca măsuri clare, putem enumera îndepărtarea tartrului, eliminarea zonelor retentive ale zonelor dentare prin odontoplastie sau prin îndreptarea dinţilor cu un aparat ortodontic.
Ca să putem vorbi despre tratament, trebuie să ne aducem aminte de cauza gingivitei şi anume prezenţa microorganismelor şi a produselor lor metabolice. De cele mai multe ori, faza iniţială a tratamentului ce include detartrajul, periajul profesional, îndepărtarea obturaţiilor debordante şi a coroanelor neadaptate precum şi instaurarea igienei corespunzătoare duce la dispariţia simptomatologiei.
Pacientul trebuie informat aşa că medicul dentist îi arată cu o oglindă diferenţa dintre papilele dentare sănătoase şi cele afectate, îi arată rezultatele testelor de placă bacteriană prin colorarea zonelor neigienizate, uşoara hemoragie la atingerea gingiei inflamate. Doar un pacient informat este un pacient motivat.
Măsurilor luate în cabinetul stomatologic li se vor alătura cele efectuate de pacient acasă. Agenţii revelatori de placă bacteriană colorează placa bacteriană şi pacientul poate observa eficienţa igienizării. Folosirea corectă a periuţei de dinţi este poate cea mai importantă cale de a îndepărta placa. Periuţa se alege în funcţie de fiecare pacient în parte, iar folosirea ei se va face după ce periajul corect este explicat de către dentist.
Periuta de dinti Oral B Pro Flex are un sistem inovator de curatare, prin care cele doua parti ale periutei actioneaza individual pentru a ajunge si in zonele greu accesibile. Pastele de dinţi îmbunătăţesc eficienţa periuţelor deoarece conţin particule abrazive care curăţă suprafaţa dentară, fluor, iar unele chiar şi medicamente ce ajută la vindecare gingivală. Pasta de dinti blend-a-med Pro-Expert Gum are grija de gingii prin ingrediente speciale ce calmeaza eventualele inflamatii si imbunatatesc circulatia sanguina in aceasta zona.
Periuţele şi pasta nu curăţă decât suprafeţele vizibile ceea ce face ca metodele de curăţare interdentară să fie indispensabile. Astfel folosirea aţei dentare, a periuţelor interdentare completează igiena dentară. Pe langa ata de gura traditionala, exista sisteme de curatare interdentare care actioneaza ca niste perii foarte fine ce ajunga exact in spatiile interdentare greu accesibile, de exemplu Oral B Superfloss sau periile cu capete schimbabile Oral B Interdental.
Deşi mijloacele mecanice îndepărtează mare parte din placă, ea nu este definitiv eradicată şi atunci se vor folosi şi mijloace chimice de îndepărtare, acestea fiind apele de gură pe bază de clorhexidină. Folosirea ei într-o concentraţie de 0.2%, de două ori pe zi, poate duce la inhibarea sau chiar eradicarea plăcii bacteriene. Din cauza efectelor secundare (colorarea dinţilor, limbii, uşoara pierdere a sensibilităţii gustative etc.), apa de gură se foloseşte pe perioade scurte de timp cu pauze. Pentru un efect de albire poti folosi apa de gura Oral B 3D White Luxe.
Când avem situaţii în care există punţi dentare, aparate fixe ortodontice, înghesuiri, duşurile bucale sunt recomandate ca mijloace suplimentare de igienizare, presiunea lichidului folosit reuşind să mobilizeze eventuale resturi alimentare sau placa bacteriana remanentă din zonele retentive. Exista periute de dinti electrice care au si un cap cu aceasta functie de dus bucal, de exemplu Oral B Triumph.
În concluzie, gingivita este o inflamaţie reversibilă a gingiei care poate fi eradicată. Însă nerespectarea recomadărilor enumerate mai înainte duce fără nici o excepţie la instalarea parodontitei.