Cum vor arăta vizitele la dentist după 15 mai

Dr. Adrian Mina a explicat cum ar trebui să arate vizitele la dentist odată cu ridicarea restricţiilor.
  • Publicat:
Cum vor arăta vizitele la dentist după 15 mai
FOTO: shutterstock / Cum vor arăta vizitele la dentist după 15 mai

Începând cu 15 mai se redeschid cabinetele stomatologice, însă, pentru protecţia pacienţilor şi a angajaţilor, va fi necesară adoptarea unui nou protocol de funcţionare. Modul în care se va derula vizita la cabinet se va schimba radical în viitorul apropiat. Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce măsuri va lua pentru a-şi desfăşura activitatea în siguranţă, diminuând la minimum riscul de răspândire a coronavirusului.

Este important să analizăm în detaliu orice tip de interacţiune ar putea avea pacienţii şi cadrul medical, de la intrarea în cabinet şi până la ieşire, astfel încât să nu existe riscul de a transmite virusul. Este un proces dificil, dar extrem de important de implementat, întrucât doar aşa ne vom putea desfăşura activitatea în siguranţă. Oamenii au nevoie de serviciile medicale, dar trebuie şi protejaţi în acelaşi timp.

Varianta ideală: testarea antigen

“Situaţia ideală este ca toate clinicile stomatologice să aibă teste Covid-19, acele teste rapide, antigen, care identifică prezenţa virusului în doar câteva minute. În acest caz, activitatea se va putea desfăşura ca şi până acum, fără să fie necesare măsuri restrictive. Cum însă acestea nu sunt disponibile încă din cauza cererii uriaşe existente în toată lumea, noi vom proceda la testarea zilnică a personalului şi a tuturor pacienţilor cu teste Anticorpi Covid 19, care identifică în doar 5 minute prezenţa virusului”, declară medicul Adrian Mina.

Protecţie maximă

Cum însă posibilitatea testării în masă a pacienţilor în viitorul apropiat este aproape imposibilă din cauza cererii mari de teste la nivel mondial şi a capacităţii de producţie limitată, în toate cabinetele stomatologice vor fi necesare introducerea unor proceduri de protecţie suplimentară.

Fără sală de aşteptare

Distanţarea socială presupune eliminarea în primul rând a timpilor de aşteptare. Astfel, pacienţii nu îşi vor mai aştepta rândul, ca şi până acum, în cadrul clinicii.

“Ideal ar fi ca pacienţii să nu se întâlnească în cadrul clinicilor stomatologice. Acest lucru presupune o coordonare exactă a programărilor, iar în cazul în care vor exista timpi de aşteptare vom invita pacienţii să aştepte fie afară, fie în propria maşină, şi ne vom asigura că această perioadă nu depăşeşte 5-10 minute. Mai mult, pacienţii nu mai au voie să vină cu însoţitori la clinică. Excepţia se aplică, bineînţeles, în cazul copiilor”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Consultaţie online

Când vorbim despre pacienţi noi, atunci telemedicina vine atât în ajutorul medicilor cât şi al pacienţilor.

“Prin telemedicină un medic stomatolog îşi poate da seama în foarte multe cazuri de problemele stomatologice de care suferă un anumit pacient. Astfel, încercăm să reducem cât mai mult contactul dintre pacient şi medic anterior intervenţiei propriu-zise. Este o măsură în plus de siguranţă care se va dovedi a fi eficientă”, declară Adrian Mina.

Măsuri stricte în timpul intervenţiilor

“Fiecare pacient în momentul în care va veni în clinică va purta botoşi de polietilenă de unică folosinţă şi un halat, iar odată ajuns în cabinet îşi va clăti cavitatea bucală timp de 1 minut cu apă de gură ce conţine clorohexidrină în procent de 0,12%. Medicii cabinetului vor purta mască de protecţie N95, halat, combinezon, două perechi de mănuşi, ochelari şi vizieră. Ulterior procedurii, toate echipamentele de protecţie ale pacientului şi ale medicului vor fi aruncate şi distruse”, continuă Adrian Mina.

Sterilizarea cabinetelor după fiecare pacient

“Cel mai important aspect din cadrul noilor măsuri de protecţie este însă nebulizatorul, un aparat care va steriliza cabinetul stomatologic după fiecare pacient în parte. Nebulizatorul împrăştie în aer peroxid de hidrogen stabilizat cu molecule de Argint şi aerosoli de 3 microni, care elimină astfel în proporţie de 100% toţi viruşii şi bacteriile din încăpere. După 30 de minute cabinetul poate fi folosit din nou, fără nicio problemă”, declară medicul Adrian Mina.

Eliminarea hârtiilor şi a plăţii cash

“O măsură suplimentară constă în eliminarea completă a maculaturii. Astfel, progrămarile se vor face într-un sistem on-line, iar pacientul va completa fişa tot de pe telefon sau laptop. Dacă plata cu cardul a devenit în ultima vreme o opţiune folosită de tot mai multi pacienţi, în noile reglementări plata cu cardul va fi obligatorie”, încheie medicul stomatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News