Povestea cu tartrul începe în copilărie. Cu sfaturile părinţilor legate de acel cuvânt prea greu de pronunţat la o vârstă fragedă. Ai noştri ne tot repetau să ne spălăm pe dinţi de două ori pe zi pentru că altfel se depune… tartrul.
Ce este de fapt tartrul? Depozitul acela neplăcut care face uitat luciul perlat al dinţilor. Vinovate pentru formarea tartrului sunt în primul rând obiceiurile noastre : acelea de a sări uneori peste periaj sau consumul de alimente dulci.
Tartrul începe să se depună de la o vârstă fragedă, chiar de la 9 ani, din momentul în care apar dinţii definitivi şi poate fi întâlnit în unele cazuri până după vârsta de 40 de ani. De aici şi grija constantă a părinţilor pentru igienizarea corectă a dinţilor. Tartrul apare în urma unui întreg proces, care poate fi, bineînţeles, evitat. Bacteriile se depun pe dinţi, apare placa bacteriană şi apoi se formează tartrul care poate fi îndepărtat doar de medicul stomatolog în urma unor şedinţe specializate.
Ritmul de formare a tartrului dentar depinde de mai mulţi factori, iar natura alimentelor pe care consumăm este unul dintre cei mai importanti. La fel de important este şi modul în care mestecăm mâncarea. Poziţia dinţilor este un alt factor. Nu toţi dinţii sunt la fel de afectaţi de depunerile de tartru. Zona internă a dinţilor frontali este cea mai afectată. Periuţa pătrunde mai greu în aceste zone, iar placa bacteriană ajunge să se transforme în tartru.
Daca există dinţi înghesuiţi, periajul este de asemenea îngreunat, fiind foarte greu de realizat o igiena corectă. Apariţia tartrului este favorizată, iar curăţarea acestuia este posibilă doar în cadru profesional, de către un medic stomatolog. Fiecare dintre noi are o dispoziţie aparte în cazul depunerilor de tartru.
Oamenii au în medie peste 500 tipuri de bacterii. Necombătute, acestea duc la tartru, probleme gingivale şi respiraţie neplăcută.
Un lung şir de probleme, care netratate, duc la apariţia cariilor, iar povestea tratării acestora este mult mai lungă decât prevenirea lor! Iată ce poţi face pentru a-ţi păstra zâmbetul strălucitor!
5 reguli pentru un zâmbet impecabil
Regula 1: Uită de scuza oboselii şi periază dinţii de două ori pe zi – dimineaţa şi seara. Dimineaţa pentru a stimula circulaţia sângelui în gingii şi pentru a ne împrospăta respiraţia, iar seara pentru a curăţa gura de toate bacteriile adunate în timpul zilei.
Foloseşte o pastă de dinţi care să prevină eficient tartrul. Nu uita, controlezi bacteriile, previi formarea tartrului! Un ingredient inovator cu efect anti-bacterian este staniul, care stabilizat în combinaţie cu flourul şi ingrediente de curăţare formează complexul de staniu.
Regula 2: Foloseşte întotdeauna aţa dentară! Aceasta ajută la curăţarea zonelor greu accesibile pentru periuţa de dinţi ţi în plus, nu lăsa neplăcutele bacterii să se acomodeze cu smalţul dinţilor şi să îl rănească.
Regula 3: Foloseşte apă de gură! La fel ca şi aţa dentară, aceasta pătrunde în locurile mai puţin accesibile periuţei de dinţi, indepărtând bacteriile nesănătoase, împrospătând în acelaşi timp respiraţia.
Regula 4: Renunţă la fumat şi la dulciuri (sau cel puţin încearcă să reduci din cantitatea acestora)! Fumatul are consecinţe negative din orice punct de vedere l-am privi, iar dinţii noştri sunt printre primii afectaţi. Strălucirea şi albul impecabil sunt primele concesii pe care le face un fumător, iar acestea sunt principalele atuuri ale unui zâmbet perfect. Cât despre dulciuri, acestea lasă în urmă depuneri care se transformă rapid în tartru, iar pasul următor sunt… cariile.
Regula 5: Consultă medicul stomatolog! Oricât ţi-ar displăcea vizitele la medici, dentistul este prietenul tău. Acesta este în măsură să stabilească problemele exacte cu care se confruntă cavitatea bucală, să execute un periaj profesional şi să îţi redea zâmbetul impecabil şi cele mai bune sfaturi pe a-l menţine aşa.
Cele 5 reguli nu îţi sunt cu siguranţă necunoscute. Trebuie doar să ţi le aminteşti în fiecare zi pentru a-ţi păstra dinţii albi şi strălucitori! Până la urmă aţa dentară chiar nu ocupă prea mult loc în geanta, iar apa de gură îşi poate găsi cu siguranta un loc într-unul dintre dulapurile de la birou! Şi sigur discursul tău va cântări mult mai mult dacă este asociat cu un zâmbet sincer şi… sănătos!
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.
Citeşte şi: Inovaţie pentru frumuseţe: tehnologia computerizată, în slujba zâmbetului tău
Respiraţie proaspătă, în fiecare zi
Ce înseamnă un periaj dentar corect