Zâmbetul perfect poate fi un vis, dacă nu decideţi să faceţi nimic în acest sens sau o realizare dacă treceţi la acţiune. Este bine să ştiţi că în procent de 100% zâmbetul de Hollywood este realizabil. În prezent, beneficiile stomatologiei digitale se referă atât la sănătate, cât şi la estetică. Inovaţiile ultimilor 20 de ani înseamnă tehnici şi tehnologie datorită cărora se realizează în prezent tratamente stomatologice rapide, fără durere, minim invazive sau non-invazive totul la un raport preţ-calitate eficient.
Toate principiile de mai sus se aplică şi în cazul tratamentelor estetice dentare. Este important de punctat faptul că se poate vorbi despre estetica dentară doar după ce pacientul are dinţi sănătoşi. Nu se aplică nicio procedură stomatologică dedicată esteticii pe dinţi cu probleme! Dacă totul este în regulă, se poate trece la etapa în care “construim” zâmbetul perfect.
Dr. Răzvan Boberis descrie zâmbetul perfect ca fiind zâmbetul perfect aliniat, care are într-un raport de armonie buzele, gingiile şi dintii. Bineînţeles că şi culoarea este un aspect important. Acest raport se poate realiza cu ajutorul faţetelor dentare.
Există faţete dentare cu preparaţie şi fără preparaţie. Faţetele fără preparaţie presupun ca dinţii proprii să nu se retuşeze aproape deloc. Acestea se lipesc peste smalţul dinţilor şi astfel structura proprie dentară nu este afectată. Sunt indicate când există dinţi mai mici decât trebuiau să fie, respectiv când avem microdonţie sau dinţii sunt cu spaţieri sau avem dinţi mici pe un maxilar osos mare, pe un os alveolar foarte proeminent, ne explica specialistul.
De asemenea, faţetele cu preparaţie presupun în mod evident o preparaţie a dinţilor, însă preparaţia este totuşi mică, de 0,5 mm – maxim 0,7 mm. Se lucrează doar la nivel de smalţ şi astfel se evită afectarea intruzivă a dinţilor proprii. Nu este necesar să se scoată nervul dintelui, respectiv tratament de canal.
Aplicarea faţetelor
Faţetele se pun pe dinţi vitali. Este posibil ca înainte de tratamentul estetic cu faţete dentare să fie nevoie ca pacientul să poarte
aparat dentar pentru alinierea dinţilor. Specialistul ne explică o altă situaţie în care se pot folosi faţetele dentare: atunci când dinţii sunt pătaţi şi nu s-a reuşit înlăturarea petelor respective prin nicio altă procedură, respectiv igienizare şi airflow sau albire dentară profesională.
Faţetele se lipesc doar pe smalţ, altfel se pot dezlipi. Durata de viaţă a lor este de peste 10 ani cu condiţia să fie realizate corect, igienizate corect şi să se folosească în condiţii normale. Adică pacientul trebuie să muşte normal, fără a sfâşia sau fără a face alte mişcări de masticaţii care nu sunt naturale.
Dr. Răzvan Boberis adaugă că faţetele se pun doar în cazul în care pacientul este reabilitat şi are zona de masticaţie, măsele pe care să mestece. În ceea ce priveşte materialele, de asemenea stomatologia digitală oferă variante foarte bune. Sunt diferite materiale din care se realizează faţetele, cele mai performante sunt cele din ceramică presată sau din zirkoniu care se realizează cu robotul Cerec din ceramică frezată computerizată- cea mai înaltă tehnologie de frezare şi cea mai bună adaptare.