Ingrijirea & sanatatea gingiei – cum trebuie ingrijita corect gingia

Gingia este o parte foarte importantă a cavităţii orale. Aceasta acoperă osul maxilar şi este format dintr-un ţesut fibros, puternic vascularizat. În mod normal gingia este fermă şi are culoarea roz.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ingrijirea & sanatatea gingiei - cum trebuie ingrijita corect gingia

Gingia este o parte foarte importantă a cavităţii orale. Aceasta acoperă osul maxilar şi este format dintr-un ţesut fibros, puternic vascularizat. În mod normal gingia este fermă şi are culoarea roz. Totuşi în unele cazuri, la baza dintelui aceasta se poate inflama, căpătând o culoare roşiatică.
Gingia inflamată este mult mai sensibilă şi poate provoca chiar dureri. Principalele afecţiuni care pot apărea la nivelul gingiei sunt gingivita şi boala parodontală.

Gingivita este o inflamaţie a gingiei, cauzată adesea de acumularea bacteriilor orale ce produce iritarea şi imflamarea gingiei, favorizată de factori precum placă bacteriană şi tartru. În urma unei igiene orale precare, placa bacteriană elimină toxine care irită gingia, producând inflamaţia acesteia.

Boala parodontală este o boală inflamatorie care distruge ţesuturile de susţinere a dinţilor. Principala cauză a acestei afecţiuni este acumularea bacteriilor sub formă de placă bacteriană, o peliculă invizibilă ce poate fi îndepărtată doar prin igienizarea profesională realizată de medicul dentist.
Cu cât placa şi tartrul rămân mai mult pe dinţi, cu atât vor afecta mai mult gingia. La început aceasta se va inflama, dar în timp din ce în ce mai multe bacterii se vor acumula, cauzând infecţii ce pot duce la pierderea ţesutului osos şi implicit a dinţilor.” spune dr. Ionut Leahu.

Factori care pot afecta sănătatea gingiei

Principalul vinovat atunci când vine vorba despre inflamarea gingiilor este placa bacteriană, cauzată de o igienă orală deficitară. Placa bacteriană se acumulează, iar în timp se formează tartrul, ce nu poate fi îndepărtat prin simplu periaj, ci necesită intervenţia medicului dentist.

Fumatul poate fi de asemenea un factor iritant pentru gingie, întrucât scade puterea organismului de a lupta împotriva infecţiilor şi încetineşte vindecarea ţesuturilor.
Alimentaţia joacă un rol important în sănătatea gingiilor. Alimentaţia săracă în vitamina C poate de asemenea cauza inflamarea gingiei şi a limbii. Consumul alimentelor semipreparate, moi nu stimulează gingiile, favorizând depunerea bacteriilor.
Modificările hormonale prin care corpul trece în perioade, cum ar fi menopauza sau sarcina pot provoca sensibilitatea gingiilor.” spune dr. Ionut Leahu

Sfaturi pentru gingii sănătoase

  • 1. Respectă igiena orală prin efectuarea zilnică a periajului dentar. Utilizează o periuţă soft sau medium şi evită mişcările orizontale pentru a nu răni gingia. De asemenea evită să foloseşti o pastă de dinţi abrazivă
  • 2. Scapă de obiceiurile vicioase cum sunt rosul unghiilor sau a pixurilor şi evită utilizarea scobitorilor. Acestea pot răni gingia.
  • 3. Nu uita de controlul periodic la medicul stomatolog şi de igienizarea profesională.
  • 4. Pentru menţinerea sănătăţii gingiilor sub control apelează la medicul specialist parodontolog pentru o parodontometrie(măsurarea gradului de afectare a gingiei).
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionuţ Leahu - Medic primar stomatologie generală
Dr. Ionuț Leahu – doctor și fondator al celei mai extinse rețea de clinici stomatologice din România. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie este anteprenorul român care a construit în decursul a 12 ...
citește mai mult