Inhalosedare dentară: ce presupune, avantaje şi contraindicaţii

Datorită multiplelor sale avantaje, inhalosedarea este foarte utilă pe durata procedurilor stomatologice. Este noninvazivă, reprezintă cea mai uşoară formă de sedare, efectele apar imediat şi dispar odată cu încetarea administrării.
  • Publicat:
Inhalosedare dentară: ce presupune, avantaje şi contraindicaţii

Inhalosedarea reprezintă cea mai răspândită şi mai cunoscută metodă de relaxare a pacientului utilizată de medicii stomatologi în cabinet de mai bine de 160 de ani.

A fost folosită pentru prima dată în anul 1844 în Statele Unite ale Americii. În prezent, mai mult de o treime din medicii stomatologi din SUA folosesc această metodă.

Este cea mai uşoară formă de sedare, pacientul rămâne conştient, receptiv şi cooperant în timpul procedurilor stomatologice. Despre această metodă de relaxare a pacientului în timpul tratamentelor stomatologice am vorbit cu dr. Claudiu Lupaşcu, medic dentist la Clinica LLLDental!

Ce presupune inhalosedarea dentară

Inhalosedarea este efectuată folosind un amestec de oxigen şi protoxid de azot (aşa numitul gaz ilariant), administrat pe cale respiratorie. Echipamentul folosit conţine un aparat de gaze comprimate, un tub şi o mască. Tubul face legătura între aparat şi masca de gaze care este ţinută de pacient pe faţă.

Acesta trebuie să respire pe nas pentru a putea inhala gazul. La început va inspira doar oxigen, după care medicul eliberează treptat protoxidul de azot, pe măsură ce pacientul se obişnuieşte. Majoritatea pacienţilor nu vin la medicul dentist din cauza fricii. Inhalosedarea îi ajută pe mulţi să îşi depăşească această teamă. Este o metodă sigură, eficientă şi bine primită de pacienţi.

Este sigură inhalosedarea dentară?

Protoxidul de azot este un gaz incolor, noninvaziv, fără efecte secundare, cu un gust şi miros uşor dulce. El produce o sedare conştientă, pacientul devine relaxat, nu mai este anxios, dar poate răspunde întrebărilor medicului şi cooperează pe parcursul tratamentului. Efectele sale sunt rapide, apar la 2-3 minute după ce este inhalat şi  dispar la scurt timp după încetarea administrării acestui gaz.

Nu necesită o pregătire specială înainte de programarea la medic iar după şedinţa stomatologică pacientul poate pleca singur din clinică, astfel că nu este nevoie să vină însoţit.

Inhalosedarea reprezintă cel mai sigur sedativ folosit în stomatologie şi este recomandată atât copiilor, cât şi adulţilor, datorită efectelor sale rapide şi total netoxice. Din fericire, chiar şi pentru cel mai anxios pacient, experienţa la cabinetul stomatologic poate fi una plăcută.

Fiecare pacient simte diferit efectele inahalosedării. De regulă, la începutul administrării gazului ilariant apare o senzaţie uşoară de furnicături la nivelul braţelor şi picioarelor, urmată de o stare de bine, o senzaţie de euforie, relaxare şi detaşare. Sentimentul de teamă scade rapid iar pacientul este liniştit în timpul tratamentului stomatologic.

Când este recomandată inhalosedarea

Inhalosedarea este recomandată în mai multe situaţii:

  •  pentru adulţi cărora le este teamă de medicul dentist sau care au dezvoltat chiar o fobie din această cauză;
  •  în cazul copiilor care nu colaborează sau le este frică de medic;
  •  pentru persoanele cu nevoi speciale;
  •  creşterea confortului în timpul sedinţelor stomatologice;
  •  controlul reflexului de vomă;
  •  eliminarea amintirilor neplăcute legate de vizitele la medicul dentist;
  •  scurtarea numărului de programări;
  •  oricui doreşte să fie relaxat în timpul procedurilor stomatologice.

Inhalosedarea a devenit foarte populară şi folosită datorită avantajelor oferite pacienţilor. Pentru anumiţi pacienţi, folosirea protoxidului de azot s-a transformat în singura metodă prin care pot să accepte tratamentele stomatologice şi să-şi îmbunătăţească sănătatea orală.

Avantajele inhalosedării dentare

Avantajele pentru care este foarte utlizată inhalosedarea sunt următoarele:

  •  efectele acesteia sunt foarte rapide;
  •  intensitatea şi durata pot fi ajustate în funcţie de cât este nevoie;
  •  este o metodă blândă şi total netoxică;
  •  nu are efecte secundare;
  •  îmbunătăţeşte colaborarea dintre medic şi pacient şi rezultă un tratament calitativ mai bun;
  •  gazul este adminstrat pe care respiratorie, spre deosebire de alte metode de sedare;
  •  pacientul se relaxează imediat;
  •  este o metodă foarte sigură;
  •  poate fi controlată senzaţia de vomă;
  •  efectele dispar la scurt timp după încetarea administrării, nu are urmări iar pacientul poate pleca singur din clinică.

Inhalosedare dentară: contraindicaţii

Nu există contraindicaţii în ceea ce priveşte inhalosedarea, în general orice pacient putând alege o astfel de metodă. Cu toate acestea, nu este indicat pentru pacienţii care se confruntă cu o răceală deoarece există posibilitatea să nu poată respira pe nas în timpul tratamentului stomatologic. De asemenea, în cazul pacientelor însărcinate, se recomandă preventiv să nu apeleze la inhalosedare pentru a nu avea nici un efect asupra fătului.

Datorită multiplelor sale avantaje, inhalosedarea este foarte utilă pe durata procedurilor stomatologice. Este noninvazivă, reprezintă cea mai uşoară formă de sedare, efectele apar imediat şi dispar odată cu încetarea administrării. Este o metodă sigură şi eficientă. Pacientul nu mai este anxios şi devine relaxat. Teama îi este înlăturată, vizita la medicul dentist se transformă într-una placută iar pacientul revine de fiecare dată cu plăcere ştiind că există o soluţie prin care îşi poate depăşi teama.

Susa foto: eagleharbordentist.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult