Obturaţia de canal este un tratament utilizat pentru a salva de la extracţie un dinte infectat sau mult prea afectat. Aceasta presupune îndepărtarea pulpei dentare afectate, curăţarea şi dezinfectarea canalelor şi obturarea acestora.
Multe persoane se tem însă de această intervenţie, deoarece cred că este foarte dureroasă. Medicii recomandă să nu întârziem tratamentul dintelui cu probleme, pentru că există riscul unor complicaţii destul de severe. În plus, anestezia locală alungă durerea în totalitate.
Iată ce ar trebui să ştii despre obturaţia de canal!
Printre cele mai frecvente cauze ale deteriorării pulpei dentare se numără:
„Obturaţia de canal este necesară din cauza apariţiei complicaţiilor cariei dentare, care, odată ajunsă la pulpa dentară, provoacă inflamaţia şi alterarea acesteia şi implicit apariţia durerii”, afirmă dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog.
Principalul simptom este durerea.
„Intensitatea acesteia variază de la durere uşoară până la acută şi poate fi pulsatilă (pulsează odată cu bătăile inimii) sau lancinată (sub formă de înţepătură). Pentru unele persoane, durerea poate deveni mult mai intensă în timpul masticaţiei sau la contactul cu lichide reci sau calde”, spune dr. stomatolog.
De asemenea, gingia poate deveni umflată în jurul zonei cu probleme.
Mulţi pacienţi se tem de durerea resimţită în timpul tratamentului de canal, însă stomatologia a evoluat foarte mult, astfel că acum pacientul nu mai resimte nicio durere. Pentru această intervenţie se utilizează anestezia locală.
În urma tratamentului, este posibil să resimţiţi un anumit grad de disconfort asupra dintelui tratat. Pentru a-l reduce, puteţi recurge la administrarea analgezicelor.
„Evitaţi să mâncaţi de partea cu dintele tratat, până la efectuarea restaurării coronare. Puteţi mânca sau bea după dispariţia anesteziei. Astfel veţi evita muşcarea obrazului sau limbii. De asemenea, reluaţi igiena orală cu periaj normal, aţă dentară şi apă de gură”, recomandă dr. Ionuţ Leahu.
în urma cronicizării procesului infecţios, pacientul nu mai resimte durere, doar o jenă permanentă, însă aceasta poate duce la apariţia unor boli generale grave. De asemenea, netratarea cariei complexe duce la răspândirea infecţiei şi la pierderea dintelui în cele din urmă.