Problemele dentare: la ce riscuri te supun în afară de carii

Ce riscuri de sănătate implică problemele dentare, în afară de carii şi pierderea dinţilor?
  • Publicat:
Problemele dentare: la ce riscuri te supun în afară de carii

Cu toţii ştim că un zâmbet strălucitor şi sănătos se menţine cu periaj de cel puţin 2 ori pe zi, o igienă corespunzătoare şi cu vizite regulate la stomatolog, dar câţi dintre noi sunt conştienţi de riscurile de sănătate pe care le implică problemele dentare? De la boli de inimă, afecţiuni pulmonare şi diabet, trecem în revistă câteva boli care ar putea fi declanşate de problemele dentare.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, atenţionează că temutele afecţiuni cardiace şi diabetul reprezintă doar două din bolile grave asociate problemelor dentare.

Numeroase studii arată că există o legătură strânsă între unele afecţiuni orale şi starea generală de sănătate. “Sănătatea orală înseamnă mai mult mai mult decât sănătatea cavităţii bucale, a dinţilor şi gingiilor. Gura fiind o intrare primară în organism, existenţa unor afecţiuni de ordin oral poate avea consecinţe negative asupra întregului corp, deoarece bacteriile din cavitatea bucală pot ajunge foarte uşor în sânge, provocând infecţii şi inflamaţii”, explică specialistul ortodont.

Iată o listă cu cele mai grave afecţiuni provocate de problemele dentare şi cum apar acestea:

Afecţiuni cardiace

Academia Canadiană de Parodontologie arată că pacienţii cu parodontoză prezintă un risc de două ori mai mare de a infarct miocardic şi accident vascular decât pacienţii cu parodonţiul sănătos.

“Bacteriile şi toxinele lor din pungile parodontale creează o reacţie inflamatorie constantă, iar aceasta este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Placa bacteriană şi tartrul produc gingivita, care este primul stadiu al parodontozei. Din fericire, controalele stomatologice periodice pot ajuta la prevenirea şi tratarea din timp a acestor afecţiuni”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Diabet

Până de curând se ştia că diabetul favorizează apariţia parodontozei prin afectarea vaselor de sânge de la nivelul parodonţiului şi din întregul organism. Însă, numeroase studii arată că există şi o legătură în sens invers: toxinele produse de bacteriile din pungile parodontale afectează metabolismul glucidelor la nivel celular, precum şi răspunsul organismului la insulină şi, implicit, nivelul glicemiei.

“Este extrem de important pentru diabetici să aibă grijă de sănătatea lor orală, pentru a preveni complicaţii ale afecţiunii cu care se confruntă. Pe de altă parte, pentru că gingivita poate genera un nivel mai mare decât cel normal al zahărului în sânge, o persoană cu o sănătate orală deficitară este expusă unui risc crescut de apariţie a diabetului zaharat”, atenţionează specialistul ortodont.

Boli pulmonare

Parodontoza este un factor agravant al afecţiunilor pulmonare, în special la pacienţii cu sistem imunitar scăzut şi cu afecţiuni cronice pulmonare (bronho-pneumopatie cronică obstructivă). Aşadar, parodontoza conduce nu doar la pierderea treptată a dinţilor, care încep să se mişte şi cad, dar afectează întregul organism.

Foto:123rf.com

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News