Sensibilitatea dentară – cum o prevenim?

Dacă îngheţata, băuturile reci sau fierbinţi, ciocolata sau citricele au devenit doar o amintire plăcută în viaţa de zi cu zi şi până şi gândul la acestea vă provoacă o durere ascuţită, cred că suferiţi de sensibilitate dentară.
  • Publicat:
Sensibilitatea dentară – cum o prevenim?

Dacă îngheţata, băuturile reci sau fierbinţi, ciocolata sau citricele au devenit doar o amintire plăcută în viaţa de zi cu zi şi până şi gândul la acestea vă provoacă o durere ascuţită, cred că suferiţi de sensibilitate dentară.

Cauza dinţilor sensibili?

De cele mai multe ori, odată cu îmbătrânirea, şi dinţii prin eroziune îşi pierd din grosimea stratului protector de smalţ, fapt ce duce la expunerea dentinei, stratul subiacent smalţului. Dentina are în structura sa numeroşi tubuli în care există filete nervoase, astfel toţi factorii fizici şi chimici sunt percepuţi ca excitanţi puternici rezultând sensibilitatea pronunţată.

Nu numai “tocirea” dinţilor duce la sensibilitate, existând o serie de alţi factori care contribuie, printre aceştia amintim retracţia gingivală dată de periajul agresiv sau de o boală parodontală ce descoperă suprafaţa radiculară acoperită de cement, un strat puţin protector, eroziunea acidă ce cauzează subţierea smalţului şi expunerea dentinei, fisuri în smalţ şi fracturi cu pierderea de substanţă dură dentară, bruxismul (scrâşnirea dinţilor) ce face toţi dinţii sensibili şi tratamente stomatologice în care includem obturaţii dentare, albirile profesionale, tratamente ortodontice şi obturaţiile de canal.

Cum prevenim sensibilitatea dentară?

Să vorbim puţin despre cum o tratăm ca să înţelegem cum reuşim să o prevenim. Dacă sensibilitatea nu e pronunţată, o pastă de dinţi ce conţine ca ingrediente active substanţe ce blochează impulsul nervos şi o periuţă de dinţi cu perii moi (soft) rezolvă situaţia.

Pasta de dinti blend-a-med cu Complex de Staniu ajută la prevenirea celor 7 probleme dentare verificate cel mai des de medicul dentist, printre care şi sensibilitatea dentară. Un alt ajutor vine din partea apelor de gură cu conţinut ridicat de fluor, folosite dimineaţa şi seara, înainte de somn. Apa de gură Oral B Pro Expert oferă curaţarea suprafeţelor dentare greu accesibile şi previne instalarea sensibilităţii dentare.

Dacă nici una din variantele acestea nu fac decât să amelioreze, fără să îndepărteze durerea, atunci medicul stomatolog vă poate ajuta prin aplicarea de geluri cu fluor sau a unor desensibilizante locale, ce rămân ataşate dentinei expuse.

Ce am înţeles din cauze şi tratament? Prevenţia o facem prin folosirea pastelor cu fluor, împreună cu o periuţă adecvată, într-un periaj corect, neagresiv pentru gingie şi prin clătirea cu apă de gură. Încercaţi să evitaţi alimentele sau băuturile acide, precum citricele, sucurile de fructe, sucurile carbogazoase etc. sau pe cele ce produc aciditate, ce duc la eroziunea smalţului. În cazul bruxismului nocturn, încercaţi folosirea unor gutiere în timpul somnului, iar pentru cel diurn relaxaţi-vă musculatura masticatorie prin deschiderea uşoară a gurii.

Pentru retracţia gingiei, soluţiile sunt doar cele chirurgicale, de augmentare, pentru a proteja cementul expus.

În cazuri severe de sensibilitate dentară, în care nici una dintre metodele expuse nu dă rezultate, în cabinetul stomatologic se va realiza un tratament endodontic, prin care se  îndepărtează conţinutul camerei pulpare (adica nervul).

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: 1, 2, 3, 4 – Dantura perfectă în 4 paşi simpli!

Prevenţia dentară sau cum poţi avea dinţi frumoşi şi sănătoşi fără prea mult efort!

Stop tartrului! Start dinţilor sănătoşi!

Urmărește CSID.ro pe Google News