Tratamentul inovator al lunii: microscopul endodontic în stomatologie

În cadrul endodonţiei care se ocupă cu tratamentele de canal, morfologia canalelor radiculare, localizarea orificiilor poate fi acum mai uşor detectată, iar eventualele incidente operatorii nedorite (cum ar fi perforaţiie) pot fi mult mai uşor prevenite.
  • Publicat:
Tratamentul inovator al lunii: microscopul endodontic în stomatologie
Cuprins
  1.  
  2.  

În cadrul endodonţiei care se ocupă cu tratamentele de canal, morfologia canalelor radiculare, localizarea orificiilor poate fi acum mai uşor detectată, iar eventualele incidente operatorii nedorite (cum ar fi perforaţiie) pot fi mult mai uşor prevenite. Totuşi, dacă apar incidente precum realizarea de perforaţii sau fracturarea de instrumente endodontice în canale, acestea pot fi mai bine abordate şi rezolvate având la dispoziţie tehnologii de mărire şi iluminare de tipul lupelor şi microscopului endodontic dentar.

Lupele dentare sunt cel mai frecvent utilizate pentru magnificare şi sunt disponibile în multiple variante şi modele, oferind mărirea imaginii de până la 6,5 ori. Avantajul de a vedea “mare” este însoţit şi de o serie de dezavantaje care limitează utilizarea lor în rândul medicilor: lipsa poziţiei fixe (mişcările fine ale capului medicului dereglează imaginea câmpului operator mărit şi poate produce senzaţii de ameţeală, dureri de cap şi oculare) şi necesitatea schimbării lupei pentru a obţine imaginea mărită dorită.

Datorită magnificării şi a luminii transmise prin fibră optică la câmpul operator, este posibilă tratarea cu mai multă precizie, în condiţii de vizibilitate incomparabil îmbunătăţite faţă de privirea directă.

Tratamentele endodontice asistate de microscop reprezintă cea mai complexă formulă de lucru existentă, în prezent, în endodonţie. În ţara noastră, stomatologia asistată de microscop este folosită de căţiva ani. Această tehnică performantă de lucru impune cabinetului stomatologic prezenţa microscopului dentar intraoperator, dar şi a unei game extrem de largi şi de variate de dispozitive necesare şi obligatorii pentru aceste tipuri de tratamente moderne.

Cu ajutorul microscopul endodontic, care poate mări de până la 22 de ori şi poate furniza o lumină destul de puternică pentru a se putea observa detalii pe care medicul dentist nu le poate vedea cu ochiul liber, se pot salva dinţi, care altfel nu ar fi putut fi păstraţi.
Folosirea acestui microscop a permis rezolvarea multor cazuri foarte dificile cu un prognostic foarte rezervat. Un tratament de canal bine făcut poate reda funcţionalitatea dinţilor pacientului şi, cu o îngrijire adecvată, poate preveni eventuale complicaţii viitoare. Realizată sub microscop, o obturaţie de canal poate fi făcută într-o singură şedinţă, lăsându-vă mai mult timp pentru alte tratamente.

Microscopul dentar poate fi utilizat în aproape toate ramurile stomatologiei, dar indicaţia de elecţie este endodonţia (tratamentele de canal). Mărirea şi iluminarea imaginii dinţilor creează premisele pentru un tratament dentar de excepţie. Performanţele optice remarcabile oferă posibilitatea de a vizualiza detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber. Imaginea la microscop este mărită şi foarte clară.

Calitatea deosebită a imaginii se datorează iluminării coaxiale (sursa de lumină este orientată pe aceeaşi direcţie în care priveşte medicul şi nu se formează umbre), dar şi redării cu fidelitate a culorilor. Vizualizarea celor mai fine detalii este foarte importantă pentru diagnostic şi pentru tratament.

Cu ajutorul unei camere video încorporate, imaginile surprinse de microscop pot fi redate pe monitor şi pacientul îşi poate vedea dinţii la dimensiuni mărite, comunicarea medic-pacient fiind în acest fel mult îmbunătăţită, prin explicarea anumitor detalii care până acum nu puteau fi arătate pacientului.

Printre avantajele remarcabile pe care le ofera microscopul dentar se numără:

-refacerea tratamentelor de canal incorecte
-identificarea perforaţiilor radiculare şi sigilarea acestora
-vizualizarea şi îndepărtarea acelor rupte din canale
-detectarea fracturilor radiculare şi identificarea canalelor suplimentare
-identificarea orificiilor de intrare în canale
-identificarea şi tratarea canalelor calcificate

Practic, microscopul dentar are aplicabilitate în toate ramurile stomatologiei. Folosirea corectă a acestuia de către medici stomatologi pregătiţi profesional să lucreze cu acest instrument de mare precizie poate conduce la obţinerea unor rezultate la nivel de excelenţă.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Tratamentul inovator al lunii: Computerul tomograf cu fascicul conic în implantologie

Ce înseamnă un periaj dentar corect

Foloseşte periuţa de dinţi potrivită

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Periajul dentar corect
Periajul dentar corect