Tratament cu laser pentru parodontoză: avantaje şi recomandări

Dr. Claudiu Lupaşcu, medic stomatolog, ne spune care sunt avantajele tratamentului parodontal cu laser şi ce reguli trebuie urmate după această intervenţie!
  • Publicat:
Tratament cu laser pentru parodontoză: avantaje şi recomandări

Parodontoza este o boală apăsătoare şi insistentă, împotriva căreia se luptă greu, timp îndelungat, cu tratament adecvat din partea medicilor şi cu igienă riguroasă din partea pacientului.

Însă această bătălie a fost mult uşurată prin folosirea laserului, un instrument cu o mulţime de beneficii pentru cei care suferă de boala parodontală.

 

Dr. Claudiu Lupaşcu, medic stomatolog, ne spune care sunt avantajele tratamentului parodontal cu laser şi ce reguli trebuie urmate după această intervenţie!

Avantajele tratamentului cu laser pentru pacienţii cu parodontoză

Tratamentul parodontal cu laser este non-chirurgical şi minim invaziv, deci nu veţi simţi durere. 

„Energia laser este bine absorbită de melanină, hemoglobină şi de bacteriile cromofore care sunt responsabile în boală parodontală, astfel încât se vizează specific doar ţesuturile gingivale bolnave. Fasciculul laser este transmis printr-o fibră optică subţire, care poate pătrunde cu uşurinţă în pungile parodontale adânci pentru a furniza efectele sale terapeutice”, spune dr. stomatolog.

Elimină eficient bacteriile 
 

În comparaţie cu metodele tradiţionale de chiuretaj subgingival, tratamentul parodontal cu laser are un efect bactericid mult mai eficient.

„Există o suprimare semnificativă a A. actinomycetemcomitans, o bacterie invazivă (asociată cu formele agresive ale bolii parodontale, care nu sunt tratate cu uşurinţă prin detartraj şi chiuretaj mecanic). Bacteria invadează şi ţesuturile moi adiacente, ceea ce face dificilă eliminarea să prin instrumentare parodontale clasice; în afară de asta, în tratamentul parodontal clasic se impune aplicarea locală şi repetată de soluţii antibiotice din cauza prezenţei acestei bacterii”, adaugă dr. Lupaşcu.

Sângerare şi cicatrici minime
 

Câmpul operator nu presupune sângerare sau implică doar o sângerare limitată, edemul şi cicatricile postoperatorii sunt minime, iar disconfortul în timpul procedurii este inexistent sau cu mult diminuat.

„Tratamentul laser generează un disconfort mult mai mic în perioada post-operatorie, iar ţesuturile tratate se vor vindeca cu disconfort minim, fără a fi nevoie de suturi”, afirmă medicul.

Ajută la refacerea parţială a osului pierdut
 

Pe lângă cele amintite mai sus, tratamentul parodontal cu laser stimulează regenerarea ţesuturilor parodontale, prin activarea celulelor proprii organismului şi reataşarea gingiei de dinţi. Astfel, se creează condiţii pentru refacerea (parţială) a osului pierdut. 

„În afară de toate aceste beneficii, efectul bactericid şi detoxifiant al tratamentului parodontal cu laser este avantajos pentru a obţine un prognostic cât mai bun al fiecărui caz”, completează dr. stomatolog. 

Reguli de respectat după tratamentul cu laser

Imediat după tratament, igiena orală trebuie făcută cu rigurozitate. Iată câteva sfaturi pentru ritualul de igienizare a cavităţii bucale după tratamentul parodontal cu laser:

  • Periajul dentar va trebui făcut cu o periuţă cu peri moi. 
  • Aţă dentară trebuie folosită, dar cu foarte mare atenţie, pentru a nu leza gingia.
  • Apa de gură şi gelurile antiseptice trebuie să facă parte din rutina zilnică de igienizare.

„Zona tratată nu este deosebit de fragilă, însă trebuie evitate alimentele condimentate sau cele cu aspect granulat, care ar putea irita ţesutul în curs de vindecare. În general, analgezicele uşoare ar trebui să gestioneze cu uşurinţă orice disconfort care ar putea apărea în urma tratamentului parodontal cu laser”, subliniază medicul stomatolog.
 
Eficienţa tratamentului parodontal cu laser se manifestă în special în formele incipiente şi moderate ale bolii, când putem spera la vindecare. În formele severe, avansate, tratamentul cu laser duce la o îmbunătăţire a sănătăţii parodontale şi la o reducere semnificativă a ritmului de evoluţie a bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult