Încheietură a mâinii

Segment al membrului superior cuprins între antebraţ şi mână.

Scheletul încheieturii mâinii  este constituit din 8 oase(oasele carpului) repartizate în două rânduri, cele 4 oase ale primului rând se articulează cu oasele ante­braţului iar al doilea rând se articuleaza cu metacarpul. Pe faţa palmară articulaţiei mainii exista canalul carpian prin care trec tendoanelor flectoare ale degetelor şi nervului median. Artera radială (artera pe care se ia pulsul) trece prin încheietura mâinii pe la baza policelui în lungimea unui defileu denumit tabacheră anatomică, unde ea este uşor palpabilă.

Incheietura mâinii poate fi sediul unor fracturi (fracturi de scafoid şi ale extremităţii inrioare a radiusului), entorsele şi rupturile ligamentare (conduc la instabilitate cronică a încheieturii mâinii), răni cutanate (deteriorează uneori tendoanele şi nervii).

Principalele afecţiuni ale încheieturii mâinii sunt sindromul canalului carpian şi artroza rădăcinii policelui (rizartroză), unele reumatisme inflamatorii ce afec­tează în mod predominant încheietura mâinii (condrocalcinoză, poliartrită reumatoidă).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”