Absorbţiometrie bifotonică

Densitatea ţesuturilor ce sunt străbatute de una din cele două tipuri de radiaţie X de energie diferită poate fi calculată prin internediul unei tehnici numită absorbţiometrie biofotonică (DEXA).  

Este utilă deoarece oferă informaţii despre evoluţia densităţii osoase, a conţinutului de minerale a scheletului, deci are un rol bine definit în prevenirea, investigarea şi tratarea osteoporozei.

Metoda este aplicată cu ajutorul unor aparate care permit examinarea pacientului în poziţie culcată. Fasciculul de radiaţie X “fotografiază” zona ce corespunde coloanei vertebrale, şoldurilor, încheietura mâinilor sau chiar întregul corp. Este o metodă lipsită de agresivitate, uşor de suportat de pacienţi, cu risc neglijabil de iradiere.

Se obţin cifre cu ajutorul cărora se calculeaza scorul T şi scorul Z al densităţii osoase, folosite apoi de medic pentru a recomanda ceea ce este potrivit cu pacienta respectivă în materie de prevenire a osteoporozei, sau tratament şi stil de viaţă.

Depunerile de calciu pe peretele vaselor sanguine, în ţesuturile moi, osteofitele, produsele de contrast sau părţi metalice (tije, plăci, şuruburi, proteze folosite în ortopedie) modifică rezultatele măsurării densităţii osoase prin această metodă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”