Accident ischemic tranzitoriu (AIT)

Afecţiune de tip neurologic localizată, ce durează ca simptomatologie mai puţin de 24 ore, de origine ischemică, adică provocată printr-o întrerupere a fluxului sanguin ce irigă o anumită parte a creierului.

Întreruperea poate fi provocată de astuparea unui vas cu un fragment al unei plăcuţe de colesterol de pe pereţii vaselor mai mari de sânge sau de un cheag sanguin. Fluxul circulator se restabileşte în decurs de minute şi simptomele dispar rapid. De multe ori, pacienţii nu îşi aduc aminte de acest episod, doar un consult medical şi relatările celor din jur pot ajuta la punerea unui diagnostic.

În general, începe brusc, cu afazie (tulburări de vorbire şi orientare în timp), scăderea sau pierderea vederii la un ochi, pareză, paralizie sau doar amorţeli şi senzaţie de greutate pe jumătate de corp. Mai pot apărea ameţeală, senzaţie de oboseală, căderea pacientului prin slăbiciunea musculară. Indiferent de succesiunea acestor semne, consultul medical neîntârziat pune diagnosticul de certitudine. Poate fi şi semnul unui accident vascular cerebral iminent.

Tratamentul neurologic se instituie imediat după diagnosticare şi are drept scop revenirea rapidă dar şi prevenirea unor accidente vasculare ulterioare. Se supraveghează şi tratează în mod corect şi orice afecţiune concomitentă: hipertensiune arterială, afecţiuni cardiace, hipercolesterolemie, diabet, obezitate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”