Acid dezoxiribonucleic (A.D.N.)

Este unul din cei doi acizi nucleici care au rol fundamental în ereditatea umană, fiind purtatorii informaţiei genetice.

Molecula de A.D.N. are o structură specifică, o moleculă alcătuită din două catene lungi de aminoacizi, două “fire” răsucite în spaţiu după modelul unei spirale continui.  Structura acesta bicatenară are o stabilitate fizică bine asigurată atât pe verticală cât şi pe orizontală prin punţi intercatenare.

Cromozomii sunt componentele din nucleul celulei în care sunt localizate spiralele de A.D.N. Pe fiecare dintre cel două fire se află moleculele, respective informaţiile pe care anumite enzime le folosesc pentru a sintetiza proteinele care vor controla activitatea celulei.

Pe parcursul diviziunii celulare, cele două catene se despart, fiecare unindu-se apoi separate cu o alta corespunzătoare cu cea “separată”, astfel încât la finalul procesului de diviziune rezultă alte două spirale alcătuite fiecare, la rândul ei, din câte două “fire”, indentice cu A.D.N.-ul “mamă”.

Este vorba despre replicarea A.D.N.-ului, deci de transmiterea genetică a informaţiei din celula mamă la celulele fiice.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”