Acidul elagic este un polifenol sau micronutrient care se regăseşte în fructe şi legume. Unele alimente conţin o versiune complexă de acid elagic numită elagitanină care, în corp, se transformă în acid elagic.
Acidul elagic este cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, ceea ce înseamnă că îndepărtează toxinele din corp şi îl protejează de moleculele periculoase cunoscute ca radicali liberi. De asemenea, plantele produc compuşi antioxidanţi pentru a apăra mecanismul de aceste infecţii.
Acidul elagic se regăseşe în fructele de pădure, similare cu alţi antioxidanţi. Bineînţeles, există numeroase alimente bogate în acid elagic printre care se numără:
Acid elagic: beneficii
Pe lângă beneficiile sale antioxidante, s-a descoperit că acidul elagic are capacitatea de a lupta împotriva cancerului şi a altor afecţiuni.
Cancer. Într-un studiu din 2014, cercetătorii au sugerat că acidul elagic are capacitatea de a încetini creşterea tumorilor, făcându-le inactive. Cercetările au fost făcute pe şoareci şi şobolani, printre efecte numărându-se rezistenţa la cancer.
Inflamaţii. Acidul elagic este eficient şi în tratarea ridurilor şi inflamaţiilor. În urma unui studiu din 2010, realizat pe şoareci, s-au examinat efectele productive ale acidului elagic asupra colagenului şi a inflamaţiilor în urma expunerii la razele UV. Cercetătorii au aplicat o soluţie cu acid elagic pe şoarecii fără păr, iar mai apoi, timp de opt săptămâni, aceştia erau expuşi la raze UV. Rezultatele au arătat că acidul elagic previne inflamaţiile şi pierderea de colagen care duce la apariţia ridurilor.
Obsezitate. Acidul elagic a fost asociat cu pierderile în greutate şi reducerea obezităţii. Cercetările arată că acidul elagic poate reduce efectele obezităţii şi complicaţiile apărute în urma acestei afecţiuni.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.