Acid gras (acizi graşi)

Acizii graşi sunt substanţe organice cu caracter chimic slab acid, care intră în constituţia lipidelor. Împreună cu glicerolul alcătuiesc cele mai răspândite grăsimi din natură. Se cunosc mai mult de 300 de astfel de compuşi identificaţi la plante, animale, microrganisme şi om.

În organismul uman, acizii graşi constituie, împreună cu gluci­dele, o sursă preferenţială de energie. Omul, ca şi alte vieţuitoare, îşi resintetizează lipidele proprii, în marea majoritate din grăsimile din alimente, dar şi din proteinele şi glucidele ingerate.

Dietele echilibrate trebuie să conţină acizi graşi saturaţi, dar mai ales nesaturaţi. Produsele lactate şi carnea sunt adesea bogate în acizi graşi saturaţi, solizi la temperatura ambiantă – se digeră şi se absorb mai greu.

Uleiurile vegetale (in, rapiţă, măsline, etc)  şi peştele (bogat în acid omega-3) sunt mai curând bogate în acizi graşi nesaturaţi, lichizi la temperatura ambiantă şi uşor oxidabili, degradându-se repede în contact cu aerul.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”