Acidoză

Creşterea concetraţiei de acid în sânge şi lichidele interstiţiale. Poate produce o dereglare semnificativă a echilibrului acido-bazic al organismului şi are mai multe cauze şi manifestări.

  • Acidoza metabolică – este consecinţa unei sinteze crescute de acizi în organism sau prin pierderea de baze în cazul diareei (pierdere rapidă de bicarbonat de sodiu). Principala cauză este eliminarea insuficientă a acizilor prin urină – acidoză renală. O formă de acidoză metabolică este acidocetoza şi poate surveni în cazul unei persoane cu diabet zaharat prost tratat şi, într-o măsură mai mică, la persoanele care ţin post drastic, mai mult timp. Alt exemplu de acidoză metabolică este cea declanşată de o intoxicaţie cu acid acetilsalicilic.
     
  • Acidoza respiratorie – reprezintă o dereglare a echilibrului acidobazic al organismului care se produce în momentul în care prin respiraţie nu se realizează în mod eficient eliminarea bioxidului de carbon. Acesta rămâne în sânge, se dizolvă şi formează acid carbonic, un acidifiant important al sângelui. 

    Acidoza respiratorie poate fi, la rândul ei, acută, cauzată de inhibarea activităţii centrilor nervoşi respiratori, aşa cum se întâmplă în cazul asfixiilor prin înec, al paraliziilor respiratorii  din poliomielită, administrării de medicaţie cu extract de curare sau medicamente hipnotice. Acidoza respiratorie poate fi şi cronică, cu manifestări mai puţin spectaculoase, în bronşita cronică, emfizem, cifoscolioză (prin reducerea capacităţii respiratorii datorită modificărilor cutiei toracice).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ateromatoza carotidiană. Dr. Anca Chitic: „Sexul masculin este mai predispus la ateromatoză”