Acnee – definitie, tipuri de acnee

Este o dermatoză, o afecţiune a pielii produsă prin astuparea porilor datorită creşterii secreţiei de sebum. Se recunoaşte prin aspectul caracteristic: piele cu pete roşii, puncte negre (comedoane) şi coşuri cu colecţie purulentă (pustule).

Sebumul şi celulele moarte ale pielii favorizează infecţia cu bacterii care se infiltrează în piele, inflamează foliculii pilosebacei şi determină apariţia punctelor negre şi a coşurilor. Principalele forme sunt:

  • Acneea nou-născutului (neonatală) afectează faţa bebeluşului, dar mai ades obrajii, nasul şi fruntea. Durează câteva luni după naştere şi este preferabil să fie tratată simplu, prin măsuri de igienă locală.
  • Acneea juvenilă este prezentă la aproximativ 80% dintre adolesceţi. În majoritatea cazurilor, se vindecă spre vârsta de 20 de ani, fără a lăsa urme. În principal, apare datorită unor de­reglări ale sistemului endocrin – hormonii androgeni şi estrogeni determină creşterea secreţiei de sebum. Combinată cu o igienă deficitară şi expunerea mai intensă la factori favorizanţi (praf, taste de calculator necurăţate periodic, transpiraţie) poate duce la apariţia şi persistenţa zonelor cu acnee.
  • Acneea rozacee apare în special la femei, între 40 şi 50 ani. Afectează predominant pomeţii şi nasul ca o roşeaţă difuză, pe care se suprapun cuperoza, aspect de eczemă şi pustule (coşuri cu colecţie purulentă).

Există şi forme particulare de acnee:

  • In funcţie de zonă, acneea frunţii, acneea cheloidă (zona cefei, cu cicatrici importante), acne conglobată (în care se pot observa atât comedoane şi pustule, cât şi abcese, supuraţii);
  • Acneea medicamentoasă poate apărea ca urmare a tratamentului cu anumite medicamente: corticosteroizi, imunodepresive antituberculoase şi imunodepresoare, sau tratamente cu anticoncepţionale cu conţinut de derivaţi din hormoni androgeni (care stimulează secreţia de sebum).

Acneea se poate dezvolta şi după folosirea unor preparate cosmetice, expunere la substanţe chimice industriale, dioxină (este cazul fostului preşedinte al Ucrainei, despre care se spune că ar fi fost otrăvit cu dioxină, în anul 2004).

Tratamentul acneei: în general se alege o schemă de tratament adecvat stadiului, întinderii şi severităţii afecţiunii. Chiar dacă suferă de o formă uşoară, prima vizită a unei persoane cu acnee trebuie sa fie făcută la medicul dermatolog, abia apoi la o cosmeticiană, dar care sa fie recunoscută şi certificată de isntituţiile abilitate.

Formele moderate sau complicate sunt de competenţa medicului dermatolog, care poate lucra în echipă cu endocrinologul şi ginecologul, dacă este cazul. Acneea se poate preveni în principal printr-o igienă corectă, prin evitarea scoaterii comedoanelor în mod empiric, prin utilizarea unor produse cosmetice adecvate vârstei şi reducerea expunerii la soare.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”