Addison (boala lui)

Boală ce apare ca urmare a scăderii capacităţii glandelor suprarenale de a produce hormoni, respectiv un deficit de cortizon şi aldosteron. Se mai numeşte şi insuficienţă suprarenaliană cu evoluţie lentă.

Cauza este, mai frecvent, involuţia corticosuprarenalelor- pot fi afectate de acest proces ambele glande. Mai poate fi consecinţa unui proces autoimun sau poate fi legată de un deficit enzimatic al metabolismului acizilor graşi cu lanţ lung.

Primele semne sunt oboseală fizică şi psihică, în special seara. Apoi se pigmentează pielea într-o nuanţă maronie, în regiunile de flexie şi plici, şi în scurt timp, la şi mucoasele. Aceste semne însoţesc de scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), scăderea apoi lipsa poftei de mâncare, tendinţă la hipoglicemie şi poftă pentru sarea de bucătarie.

Pentru a stabili diagnosticul, medicii pot recomanda injectarea de corticotrofină (ACTH) – în cazul bolii lui Addison se evidenţiază absenţa creşterii cortizonului şi aldosteronului. Se mai folosesc dozarea anticorpilor suprarenalieni, consult şi teste endocrine, imagistică a zonei glandelor suprarenale.

Odată confirmat diagnosticul, tratamentul va fi urmat pe tot timpul vieţii, pe cale orală, pentru a preveni o insuficienţă suprarenală acută.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”