Structură tumorală aproape identică cu cea a unei glande, de obicei benignă, care se dezvoltă ataşată sau inflitrându-se în glandă.
Sânul, prostata, pancreasul, dar şi ficatul sau rinichiul pot fi afectate de acest tip de modififcare structurală – adenom.
De asemenea, glande endocrine precum şi cele situate în grosimea peretelui colonului sau a uterului pot fi afectate.
Un adenom superficial se evidenţiază prin schimbarea reliefului pielii şi musculaturii unei zone sau la palpare. Pentru adenoamele profunde, ecografia, radiografia, RMN sau tomografia precizează sediul şi mărimea lor.
Diagnosticul de adenom benign este pus după efectuarea biposiei şi examinare specifică de laborator.
Având în vedere că prin creştere un adenom deranjează sau comprimă organe vecine sau pentru că adenoamele pot evolua spre malignizare, de cele mai multe ori recomandarea este de a fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală, clasică sau endoscopică.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.