Formarea unei coeziuni anormale între două ţesuturi sau organe prin intermediul unei varietăţi de ţesut conjunctiv.
Poate avea mai multe origini şi consecinţe. Există aderenţe congenitale, aşa cum este fimoza (unirea prepuţului de gland, cu probleme la urinare şi infecţii repetate).
Aderenţele pot fi şi consecinţa vindecării unor arsuri, intervenţii chirurgicale sau leziuni mai profunde. Dacă apar la nivelul unor membrane care învelesc organele interne (pleură, pericard, peritoneu), determină tulburări ale mobilităţii acestora, dureri, perforaţii sau chiar împiedicarea tranzitului intestinal (ocluzie).
Tratamentul lor chirurgical este indicat atunci când tulburările produse afectează esenţial sau ameninţă viaţa pacientului – de exemplu, ocluzia intestinală.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.